ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Δυναμική επαναφορά για το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας με τη συμμετοχή του ομίλου Μυτιληναίου

Να επισημάνουμε την απολύτως θετική διαχείριση του θέματος από τις υπηρεσίες αλλά και την ηγεσία του ΥΠΕΝ, οι οποίες επέτυχαν να εξορθολογήσουν ένα ζήτημα που χρόνιζε και δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ενώ επιπλέον δεν προσέφερε στην επίλυση των πιεστικών ενεργειακών αναγκών της χώρας. Συγκεκριμένα, με την προηγηθείσα λύση της σύμβασης μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας και έκπτωσή της από τα μισθωτικά της δικαιώματα, το 2022, η εταιρεία αναγκάστηκε σε διορθωτικές κινήσεις. Σήμερα πλέον, έχει ανακληθεί η απόφαση αυτή περί “λύσης”, το ορυχείο εργάζεται και έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας, έχουν πληρωθεί αναδρομικά και συνεχίζουν να πληρώνονται τα οφειλόμενα μισθώματα, έχουν κατατεθεί αρμοδίως οι απαραίτητες εγγυητικές επιστολές ενώ παράλληλα έχει διατηρηθεί το δικαίωμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που αφορά και αρκετούς περιοίκους- κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, ο στόχος είναι πολύ σύντομα να έχουμε μια νέα σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της μισθώτριας εταιρείας «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.» που θα είναι επίσης ορθολογική και θα εξυπηρετεί τις πραγματικές δυνατότητες του ορυχείου πάντα με γνώμονα το συμφέρον του δημοσίου. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η υφιστάμενη σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη πριν το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, αφού διερευνηθούν οι πραγματικές ανάγκες τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης μέχρι και το έτος 2028, θα καταρτιστεί μια επικαιροποιημένη και ρεαλιστική σύμβαση μίσθωσης που αφενός θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία ΑΗΣ και δημόσιου λιγνιτωρυχείου και αφετέρου θα συναινεί στις προβλέψεις περί απολιγνιτοποίησης καθώς και του νέου ΕΣΕΚ.
Εδώ και ορισμένους  μήνες έχει μπει ως στρατηγικός επενδυτής στο σχήμα της εκμετάλλευσης ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος έχει ενισχύσει σημαντικά με τη ρευστότητα του και την επέκταση του Ορυχείου με την αγορά νέων εκτάσεων. Ετσι εξασφαλίζεται ισορροπία με σταθερότητα στην εξόρυξη και αύξηση θέσεων εργασίας – Για την ώρα, το 100% του λιγνίτη εξάγεται.

Αλλαγή του στάτους με πολύ θετικές προοπτικές σημειώνεται την τελευταία περίοδο στο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας στη Φλώρινα. Ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ζητήματα, τόσο με τη ρευστότητα της μισθώτριας εταιρείας, όσο και με αντιδικίες που υπήρξαν με τη ΔΕΗ, πλέον σημειώνεται μια εκρηκτική αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας που δημιουργεί κλίμα σταθερότητας και προοπτική αύξησης των θέσεων εργασίας.

Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά εδώ και τρεις μήνες έχει μπει ως στρατηγικός επενδυτής στο σχήμα της εκμετάλλευσης ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος έχει ενισχύσει σημαντικά με τη ρευστότητα του, την επέκταση του Ορυχείου με την αγορά νέων εκτάσεων (Γιουρούκι). Το ζήτημα της επέκτασης δραστηριότητας στα εδάφη του ορυχείου ήταν ένα σημείο καμπής. Διότι ενώ υπήρχε ζήτηση καυσίμου, τεχνογνωσία, εξοπλισμός αλλά και εργαζόμενοι έτοιμοι να προχωρήσουν, ήταν καίριο πρόβλημα το ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στα εδάφη.

Ο “γείτονας” του Ορυχείου, ο ΑΗΣ Μελίτης της η ΔΕΗ, δεν τροφοδοτείται από το ορυχείο της περιοχής, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, η τροφοδοσία του γίνεται από το Προσήλιο και το ΛΚΔΜ. Ομως όλα είναι δυνατά την επόμενη περίοδο, όταν οι αναγκες για την τροφοδοδία της Μελίτης αυξηθούν.

Πρόκειται για μία κίνηση “ματ” με την οποία η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, μπαίνει δυνατά στη Δυτική Μακεδονία δείχνοντας εμπιστοσύνη στον ελληνικό λιγνίτη. Η συνεργασία συμφωνήθηκε στα τέλη του 2022 και σταδιακά ξεδιπλώνεται, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει στο 100% της σε περίπου ένα μήνα. Με τα νέα δεδομένα, υπάρχει μια ομαλοποίηση και μια ισορροπία στις διαδικασίες εξόρυξης, αλλά και στην αύξηση το ρυθμού εξόρυξης, με αποτέλεσμα να δουλεύουν “στο φουλ οι μηχανές”, με δύο βάρδιες ημερησίως στο ορυχείο, και τρεις βάρδιες ημερησίως στο σπαστήρα. Με τους σημερινούς ρυθμούς, εξορύσσονται έως 80.000 τόνους ανά μήνα, ενώ στόχος είναι η εξόρυξη 150 χιλιάδων τόνων λιγνίτη μηνιαίως.

Έκπληξη προκαλεί στους μη γνωρίζοντες τα πράγματα από κοντά, ότι το 100% της ποσότητας που εξορύσσεται, εξάγεται. Συγκεκριμένα πωλείται σε ΑΗΣ κοντά στο Μοναστήρι της Βόρειας Μακεδονίας, από τον οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, πλέον ο “γείτονας” του Ορυχείου, ο ΑΗΣ Μελίτης της η ΔΕΗ, δεν τροφοδοτείται από το ορυχείο της περιοχής, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, η τροφοδοσία του γίνεται από το Προσήλιο και το ΛΚΔΜ. Θυμίζουμε πως τα προηγούμενα χρόνια είχε προηγηθεί κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και την Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για την ομαλότητα της τροφοδοσίας, οι οποίες δεν καρποφόρησαν.

Σε ότι αφορά την εργασία, σήμερα απασχολούνται τουλάχιστον 100 άτομα στην εξόρυξη, ενώ τον Μάιο προβλέπεται να δουλέψουν έως και 200 άτομα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς οι 130 εργαζόμενοι στην “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”, οι οποίοι επακόλουθα αυξάνονται λόγω της ανόδου της εξόρυξης. Πρόκειται για πολύ σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν ήδη διαμορφώσει θετικές συνέπειες στην κοινωνία της Φλώρινας και έχουν αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου. Όσο για τη συνέχεια της συνέργειας, φαίνεται πως η ομαλότητα που προς το παρόν υπάρχει, να έχει διαμορφώσει μια ισορροπία που είναι σημαντική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επενδυτές.

Τέλος να σημειωθεί, ότι μετά και την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλόμενων βεβαιωμένων μισθωμάτων της εταιρείας ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. προς το Δημόσιο, ανακλήθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ περί «Λύσης της σύμβασης μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας και έκπτωσής της από τα μισθωτικά της δικαιώματα» και η εκμετάλλευση συνεχίζεται κανονικά.

(Πηγή: e-ptolemeos.gr)

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.:Λύση της συνομολογηθείσας σύμβασης και έκπτωση από τα μισθωτικά της δικαιώματα

Σχετικά Άρθρα