ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΠΕΝ: Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας πριν τη λύση της σύμβασης

Το ΥΠΕΝ εξάντλησε κάθε περιθώριο προτού εισηγηθεί τη λύση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας, όπως τονίζεται σε απάντηση στη Βουλή μετά από ερώτημα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποίησε σχετικά ότι τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας τροφοδοτούν τον ΑΗΣ Μελίτης που είναι η πλέον σύγχρονη από τις υφιστάμενες εν λειτουργεία λιγνιτικές μονάδες. Δεδομένης της σημασίας των λιγνιτικών μονάδων στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, γίνεται αντιληπτός ο ρόλος που παίζει το εν λόγω ορυχείο.

Αυτός ομως ο ρόλος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος ή να καθίσταται αφορμή για την καταστρατήγησή του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο τονίζει ότι ​η αρμόδια υπηρεσία μόλις έλαβε γνώση από την οικεία ΔΟΥ ότι βασικοί όροι – κυρίως επί της πληρωμής οφειλομένων μισθωμάτων – της σύμβασης μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας παραβιάζονταν κατ΄ εξακολούθηση, για συνεχόμενα έτη, ενημέρωσε επανειλημμένως την μισθώτρια – εκμεταλλεύτρια εταιρεία ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. για τις νόμιμες επιπτώσεις της παραβίασης αυτής, η οποία θα επέφερε την έκπτωσή της από τα μισθωτικά της δικαιώματα. 

Μόνο αφού εκείνη δεν ανταποκρίθηκε, για πολύ μεγαλύτερο των 9 (6+3) μηνών συνολικό διάστημα που προέβλεπε η σύμβαση, η υπηρεσία εισηγήθηκε τη λύση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας και την έκπτωσή της από τα μισθωτικά της δικαιώματα, εξαντλώντας δηλαδή προηγουμένως κάθε περιθώριο χρηστής διοίκησης και επιείκειας καθώς και διαφύλαξης της μεταλλείας της χώρας. 

Επισημαίνεται δε ότι το ΥΠΕΝ σκεπτόμενο ακριβώς και τους εργαζόμενους και λοιπούς πληττόμενους από την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, παρείχε προγενέστερα προτάσεις διεξόδου στη μισθώτρια, μεταξύ άλλων και την τροποποίηση της σύμβασης, στις οποίες εκείνη ουδέποτε ανταποκρίθηκε, εμμένοντας σε ανεδαφικές υποσχέσεις της περί παράδοσης εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη.

Εν των μεταξύ,  άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης μονάδας Πτολεμαΐδας. Το ορυκτό καύσιμο φθάνει μέσω των ταινιοδρόμων μεταφοράς από το ορυχείο Μαυροπηγής κι από το Νότιο Πεδίο.

Τι επόμενες ημέρες θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου».

Οι ποσότητες λιγνίτη στην αυλή του Σταθμού όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν μιας και προς τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα. Ολα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό που θέλει τον Δεκέμβριο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Στους χώρους του εργοταξίου, τεχνικά στελέχη της ΔΕΗ, εργαζόμενοι και τεχνικοί της αναδόχου εταιρίας, που είναι παρόντες από την έναρξη των πρώτων εργασιών κατασκευής της μονάδας, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους από την εξέλιξη.

 

Σχετικά Άρθρα