ΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕ

Critical Raw Materials Act: νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό κρίσιμων πρώτων υλών

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [52.42 KB]

Το λίθιο και οι σπάνιες γαίες θα είναι σύντομα πιο σημαντικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η ζήτηση μας μόνο για σπάνιες γαίες θα πενταπλασιαστεί μέχρι το 2030. […] Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να εξαρτηθούμε ξανά, όπως κάναμε με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. […] Θα εντοπίσουμε Στρατηγικά Εργα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την εξόρυξη έως τη επεξεργασία, από την επεξεργασία έως την ανακύκλωση. Και θα δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα όπου η προσφορά κινδυνεύει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα ανακοινώνω έναν ευρωπαϊκό νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών».
Εuropean Commission President von der Leyen, Brussels, 14 September 2022
Von der Leyen announces new EU critical minerals legislation
European Critical Raw Materials Act, ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΕ von der Leyen.Όπως είπε: «Η δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μας μετάβαση θα ζήσει ή θα πεθάνει μέσα από τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού μας. Ας βεβαιωθούμε ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας φτιάχνεται στην Ευρώπη».

Στη ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ορισμένες σκληρές αλήθειες: χωρίς ασφαλή και βιώσιμη πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες, η φιλοδοξία μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος κινδυνεύει. Στην πραγματικότητα, χωρίς κρίσιμες πρώτες ύλες, δεν θα οδηγηθούμε στην ψηφιακή δεκαετία που αναμένουμε και δεν θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ούτε τις αμυντικές μας δυνατότητες. Για πολλές από αυτές τις βασικές πρώτες ύλες, η παγκόσμια αγορά δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση. Υπό το πρίσμα του κινδύνου διαρθρωτικών ελλείψεων προσφοράς, η διαφοροποίηση του εμπορίου από μόνη της –αν και απαραίτητη– δεν θα αρκεί.

Το ξέρουμε. Οι συστημικοί μας αντίπαλοι το γνωρίζουν. Το ίδιο και οι συνεργάτες μας. Και, κυρίως, ο κλάδος μας το έχει συνειδητοποιήσει και αυτός. Η δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μας μετάβαση θα ζήσει ή θα πεθάνει μέσα από τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού μας. Ας πάρουμε την Κίνα, με το σχεδόν μονοπώλιο της στις σπάνιες γαίες και τους μόνιμους μαγνήτες και τις τιμές να αυξάνονται κατά 50-90% μόνο τον περασμένο χρόνο. Η προμήθεια πρώτων υλών έχει γίνει πραγματικό γεωπολιτικό εργαλείο. Το είδαμε το 2010, όταν η Κίνα μείωσε τις εξαγωγές σπάνιων γαιών παγκοσμίως και διέκοψε εντελώς την Ιαπωνία για να πιέσει το Τόκιο να απελευθερώσει έναν κρατούμενο Κινέζο καπετάνιο αλιευτικής μηχανότρατας.

Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στους λεγόμενους «ομοϊδεάτες» εταίρους μας, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή τη Νότια Κορέα: όλοι χρησιμοποιούν σημαντική υποστήριξη και επενδύσεις για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών. Ως αποτέλεσμα, βιώνουμε έναν παγκόσμιο αγώνα για την προμήθεια και την ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών.Αυτή είναι μια σημαντική ανησυχία για όλα τα βιομηχανικά μας οικοσυστήματα, ωθώντας τα να δράσουν, μερικές φορές με αποσπασματικό τρόπο: τον περασμένο μήνα, δύο κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες υπέγραψαν συνεργασία με την Καναδική κυβέρνηση, ιδίως εμβάθυνση της συνεργασίας για βιώσιμη κρίσιμη αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών. Για να δράσουμε γρήγορα, με φιλοδοξία και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπά μας, θα προωθήσουμε έναν ευρωπαϊκό νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Hea...
Τιερί Μπρετόν,  Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά

Δείτε πώς θα βοηθήσει ένας νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act). 

1. Εστίαση σε Στρατηγικές Εφαρμογές
Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών θα πρέπει να παρέχει μια κοινή κατανόηση του ποιες κρίσιμες πρώτες ύλες μπορούν να θεωρηθούν ως ιδιαίτερα στρατηγικές. Αυτό απαιτεί τον καθορισμό κριτηρίων για τον προσδιορισμό των πρώτων υλών που έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις διπλές μας μεταβατικές ανάγκες και τις αμυντικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής σημασίας, της συγκέντρωσης εφοδιασμού, των στρατηγικών εφαρμογών και των προβλεπόμενων κενών εφοδιασμού. Αυτό θα έδινε ένα αναγκαίο μήνυμα στους ιδιώτες επενδυτές σχετικά με τις ανάγκες προτεραιότητας και θα καθοδηγούσε τις ευρωπαϊκές και εθνικές προσπάθειες. Συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας και της υποκατάστασης. Εξάλλου –όπως και για την ενέργεια– η πιο φθηνή και καθαρή πρώτη ύλη είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε!

2. Δίκτυο ευρωπαϊκών φορέων και Διαχείριση Κρίσεων για τον εφοδισμό σε CRMs.
Έχω δει από πρώτο χέρι την ποιότητα και τη γνώση που ενσωματώνονται σε εθνικούς οργανισμούς πρώτων υλών. Ωστόσο, χωρίς δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα χάσουμε τις συνέργειες, ενώ ορισμένα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ισχυρότερες ικανότητες από άλλα. Πρέπει να βασιστούμε σε αυτά για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό δίκτυο για τα θέματα  πρώτων υλών και να προβλέψουμε τους κινδύνους.Αυτό το δίκτυο θα αναπτύξει ικανότητες παρακολούθησης και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για να επιτρέψει στη βιομηχανία να προβλέψει κινδύνους διαταραχών, αυξήσεων τιμών ή ελλείψεων και να λάβει κατάλληλες αποφάσεις διαφοροποίησης, αποθήκευσης αποθεμάτων και επενδύσεων.

3. Μια πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού.
Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού, υποστηρίζοντας έργα και προσελκύοντας περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις από την εξόρυξη έως την ανακύκλωση. Και διασφαλίζοντας τα υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα – με τον ευρωπαϊκό τρόπο. Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη στοχευμένων έργων πρώτων υλών στην ΕΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να καταγράφει Στρατηγικά Έργα –τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος– βάσει προτάσεων των κρατών μελών. Αυτά τα έργα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από απλοποιημένες διαδικασίες και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Έτσι, ο χρόνος από την έναρξη των εργασιών εξερεύνησης έως το πιθανό άνοιγμα ενός ορυχείου ή μιας εγκατάστασης διύλισης δεν είναι πλέον ζήτημα δεκαετιών.
Οι βιομηχανικές συμμαχίες μας στους τομείς των μπαταριών, των τσιπ και του υδρογόνου έχουν βοηθήσει με επιτυχία στη δημιουργία συνεργασιών, στον εντοπισμό αγωγών έργων, στην κινητοποίηση ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης και στην αντιμετώπιση ρυθμιστικών προκλήσεων. Όπως είπε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, «Πρέπει τώρα να επαναλάβουμε αυτήν την επιτυχία». Για να βελτιώσουμε  την αποτελεσματικότητά μας όσον αφορά τις κρίσιμες πρώτες ύλες, θα αυξήσουμε την οικονομική μας συμμετοχή σε Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και θα δημιουργήσουμε ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης (European Sovereignty Fund).
Θα μπορούσαν να εισαχθούν στόχοι στη νομοθεσία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τεθεί στόχος ότι τουλάχιστον το 30% της ζήτησης της ΕΕ για εξευγενισμένο λίθιο θα πρέπει να προέρχεται από την ΕΕ έως 2030, ή να ανακτήσει τουλάχιστον το 20% των στοιχείων σπάνιων γαιών που υπάρχουν σε σχετικές ροές αποβλήτων έως το 2030.

4. Ισχυροί και βιώσιμοι ίσοι όροι ανταγωνισμού. Εναρμόνιση νομοθεσίας.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ισχυρούς και βιώσιμους ίσους όρους ανταγωνισμού, βασιζόμενοι στα εργαλεία μας για την ενιαία αγορά, όπως τα πρότυπα. Για παράδειγμα, πολυάριθμα συστήματα πιστοποίησης περιβαλλοντικών και κοινωνικώνεπιδόσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπάρχουν σήμερα. Η Ευρώπη θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο για τον εξορθολογισμό και την εδραίωση τέτοιων συστημάτων πιστοποίησης. Για να μπορέσουν οι δραστηριότητες πρώτων υλών στην ΕΕ να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές. Και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.
Αντιμετωπίζοντας ορισμένα παράδοξα πράσινης πολιτικής. Σκεφτείτε τα ηλιακά πάνελ. Η στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια στοχεύει δικαίως στη μαζική ανάπτυξη ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ευρώπη. Ωστόσο, για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές από την Κίνα. Τα ηλιακά πάνελ ωστόσο βασίζονται στο πυρίτιο που εξορύσσεται με πολύ υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από το αντίστοιχο στην Ευρώπη. Η διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού είναι εξίσου σημαντική εντός των συνόρων της ενιαίας αγοράς μας, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των δυνατοτήτων στρατηγικής αποθήκευσης ή για την προώθηση δευτερογενών πρώτων υλών. Η στρατηγική αποθήκευση μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την πρόληψη διαταραχών ή ανισορροπιών στην αλυσίδα εφοδιασμού και να χρησιμεύσει ως ασφάλιση έναντι μελλοντικών αναταράξεων της αγοράς. Όσον αφορά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, τα κράτη μέλη ερμηνεύουν επί του παρόντος διαφορετικά τις διατάξεις που σχετίζονται με τις ροές αποβλήτων, με αποτέλεσμα την κατακερματισμένη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και τη δημιουργία φραγμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Οι στοχευμένες τροποποιήσεις και η εναρμόνιση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ιδίως για τα απόβλητα, θα προωθήσουν την ποιοτική ανακύκλωση στρατηγικών πρώτων υλών και μια αποτελεσματική αγορά δευτερογενών πρώτων υλών, σύμφωνα με τους στόχους μας για την κυκλική οικονομία.

Όπως το είπε η Πρόεδρος von der Leyen: «Ας βεβαιωθούμε ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας φτιάχνεται στην Ευρώπη».

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [192.55 KB]

Σχετικά Άρθρα