ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022: ισχυρή η παρουσία του Ελληνικού Μαρμάρου και του ΣΕΜΜΘ

Η ημερίδα «Το Ελληνικό Μάρμαρο» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του ΣΕΜΜΘ με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου. Υλικό φυσικό, διαχρονικό και συνυφασμένο με τον τόπο εξόρυξής του, το μάρμαρο εκπλήσσει με τις διάφορες κλίμακες στις οποίες έχει εφαρμογή, αλλά και με τον τρόπο που μεταλλάσσει τον χαρακτήρα των έργων στα οποία τοποθετείται. Υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Iktinos Hellas S.A – Marmyk Iliopoulos – John Papagiannoulis Bros S.A. – Eagle SA

Με φόντο το ελληνικό μάρμαρο…. Αριστερά η κα Ε. Παπαγιανούλη μέλος ΔΣ ΣΕΜΜΘ, στη μέση η κα Ι. Χαϊδά πρόεδρος ΣΕΜΜΘ και δεξιά ο αντιπρόεδρος ΣΕΜΜΘ κ. Π. Ηλιόπουλος

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η  έκθεση «ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022» που έλαβε χώρα 14-16 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο. Πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνία της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό συνέρευσε για να δει από κοντά όλες τις νέες καινοτομίες σε επίπεδο υλικών, συστημάτων και σχεδιασμού.

Ειδικότερα στην Ημερίδα με θέμα “Το Ελληνικό Μάρμαρο”  που διοργάνωσε ο  ΣΕΜΜΘ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής την Παρασκευή 14/10/2022, το Ελληνικό μάρμαρο είχε την τιμητική του! 

ΣΕΜΜΘ: ημερίδα με θέμα “Το Ελληνικό Μάρμαρο” στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ, 14.10.2022

 

Ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  ΥΠΕΝ, έθεσε υποψιν του συνδέσμου τις επερχόμενες εξελίξεις στον χώρο της ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων και πως υποπροϊόντα κομποστοποίησης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση λατομείων.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική κοινότητα είχαν οι ανακοινώσεις του σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει ανάπλαση στους λατομικους χώρους της Πεντέλης όπου θα ακολουθήσει σχεδιασμός νέων χρήσεων γης.

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ κα Ιουλία Χαϊδά,  η οποία συμμετείχε και στο  Materiality section (Τμήμα Υλικού) του Architects Talk 2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, σημείωσε μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα της Ελλάδας ως μαρμαροπαραγωγού χώρας, καθώς κατατάσσεται στην 4η θέση παγκοσμίως σε εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου. Επίσης η κα Χαϊδά, ανπληρώτρια πρόεδρος ΔΣ της Ικτίνος ΑΕ, ααφέρθηκε στην ποικιλία των μαρμάρων και στο αντικείμενο του ερευνητικού τμήματος της Ικτίνος, το οποίο πραγματοποιεί συνεχείς μελέτες  για νέα κοιτάσματα λευκών, αλλά και άλλων τύπων μαρμάρων, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, παρακολουθώντας  τις τάσεις της αγοράς, αλλά και τις προτιμήσεις των αρχιτεκτόνων.

«Θέσαμε στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, ώστε να υποστηρίξουμε έμπρακτα την παγκόσμια, αλλά και την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η μετάβασή μας στη φιλική προς το περιβάλλον δραστηριοποίηση, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αποτελεί  την πυξίδα των δραστηριοτήτων μας. Εξελισσόμαστε  και επενδύουμε στην τεχνολογία, την τεχνογνωσία και ήδη έχουμε εφαρμόσει την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου στα λατομεία μας», υπογράμμισε η κ. Χαϊδά.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο ελληνικός κλάδος των μαρμάρων αυτή την περίοδο κινείται συλλογικά για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου, τόσο σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι οι αρχιτέκτονες πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα το ελληνικό μάρμαρο και τις χρήσεις του καθώς μπορεί χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως για να δώσει έναν “χαρακτήρα” σε οποιοδήποτε χώρο ή project. Η αρχιτεκτονική ενώνεται με την τέχνη και το design, μέσα από το ελληνικό μάρμαρο», σημείωσε η κ. Χαϊδά.

Ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή της εξήγησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ικτίνος προβάλλοντας την τεράστια ποικιλία των μαρμάρων που εξορύσσονται από τα λατομεία της, αλλά ταυτόχρονα και τις ποικίλες χρήσεις του μαρμάρου, όπως design objects από μάρμαρο, installations, art projects αλλά και τις διαφορετικές υφές, επεξεργασίες, τόσο με το χέρι, όσο και με σύγχρονα μηχανήματα. Ενώ πρόσθεσε ότι το μάρμαρο είναι ένα οικολογικό υλικό. «Όχι μόνο η παραγωγή του έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και η διάρκεια και ο κύκλος ζωής του μαρμάρου δεν έχουν τέλος», τόνισε η κ. Χαϊδά. «Αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά του που θα πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε το μάρμαρο να αποκτήσει την πραγματική θέση που του ανήκει και να προδιαγράφεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία σε μεγάλα και μικρά έργα σε όλο τον κόσμο», κατέληξε η κ. Χαϊδά.

Σημειώνεται ότι το Architects Talk 2022 φιλοξένησε σημαντικούς αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, θεωρητικούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της δημόσιας ζωής, προκειμένου να συζητήσουν τις μεγάλες αλλαγές της νέας εποχής, στην οποία θα ευδοκιμήσει η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός.

Σχετικά Άρθρα