ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

ΣΕΜΜΘ: ημερίδα με θέμα “Το Ελληνικό Μάρμαρο” στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ, 14.10.2022

Τι είναι το Ελληνικό Μάρμαρο; Είναι μεταμορφωμένο πέτρωμα που σχηματίζεται όταν ένα ανθρακικό ίζημα, κυρίως ασβεστολιθικό ή δολομιτικό, εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και καταπονήσεις. Το μάρμαρο δεν είναι τυχαία διακοσμητική «πέτρα», έχει προσωπικότητα. Είναι η πέτρα που λάμπει, που φωτίζει. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική «μαρμαίρω» δηλ. «λάμπω». Και δεν λάμπει μόνο… αλλά μπορεί με σχετική ευκολία να σκαλιστεί σε αρχιτεκτονικά και γλυπτικά έργα! Το Ελληνικό Μάρμαρο βρίσκεται παντού στον τόπο μας. Όπως γράφει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, μαρμάρωσαν τα δέντρα, τα ποτάμια, το τοπίο μαρμάρωσε. Η ρίζα σκοντάφτει στo μάρμαρο! Διαθέτει τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τεχνικά όσο και αισθητικά, που το κάνουν να ξεχωρίζει από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι Έλληνες αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και το εμπορικό δαιμόνιο που τους διακατείχε και εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας, απογείωσαν το ελληνικό μάρμαρο διαμορφώνοντας ένα άτυπο πλην παγκοσμίως γνωστό brand name. Τα έργα αυτά, ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου εδώ και 5 χιλιετίες αδιάλειπτης παρουσίας και μας διαφημίζουν!
Δρ. Πέτρος Τζεφέρης

Ημερίδα με θέμα “Το Ελληνικό Μάρμαρο” διοργανώνει ο ΣΕΜΜΘ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής την Παρασκευή 14/10/2022 στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ (BUILDEXPO) στο Athens Metropolitan Expo (ώρα έναρξης 15:30).

Η ημερίδα αυτή εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα την προβολή και προώθηση του Ελληνικού Μαρμάρου και αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΣΕΜΜΘ σε συνεργασία με το ΕΙΑ.

Το μάρμαρο αποτελεί υλικό φυσικό, διαχρονικό και συνυφασμένο με τον τόπο εξόρυξής του, το οποίο εκπλήσσει με τις διάφορες κλίμακες στις οποίες έχει εφαρμογή, αλλά και με τον τρόπο που μεταλλάσσει τον χαρακτήρα των έργων στα οποία τοποθετείται.

Μέσα από συνομιλίες με εκλεκτούς προσκεκλημένους από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και του design θα αναζητηθούν τρόποι, μέθοδοι και προσανατολισμοί ως προς το μέλλον και τον προσανατολισμό αυτού του ιδιαίτερου υλικού με τη μακρά ιστορία και το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο.

Ακριβώς απέναντι από τον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει και περίπτερο του ΣΕΜΜΘ και του Ελληνικού Μαρμάρου.

Η ημερίδα θα αποτελείται από τις εξής ενότητες:


Ενότητα 1: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & DESIGN
Ενότητα 2: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ BRANDNAME “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ”
Ενότητα 3: ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ενότητα 4: ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε επισύναψη θα βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [354.19 KB]

Σχετικά Άρθρα