ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Γεωθερμία: πρέπει το «τζίνι» να βγει από το μπουκάλι!

Παρακάτω δίνονται δύο εργασίες με θέμα την Γεωθερμία  που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνή συνέδρια από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ. Και οι δύο εστιάζουν στην σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο ΥΠΕΝ αναφορικά με την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του Γεωθερμικού Δυναμικού της Χώρας. Στις ομιλίες τους, οι εξαιρετικοί επιστήμονες και στυλοβάτες της αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου για την Γεωθερμία, έθεσαν εκτός από τα ζητήματα του πλαισίου και τα λοιπά προβλήματα που θα πρέπει να υπερβούμε για να ανοίξει ο δρόμος της γεωθερμίας ηλεκτροπαραγωγής της Χώρας. Είναι χρέος μας να στηριχθεί η ανάπτυξη της γεωθερμίας και των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης και να τις προβάλουμε, ακόμη και στους πλέον δύσπιστους, ως λύση σύγχρονη, περιβαλλοντικά ασφαλή και οικονομικά συμφέρουσα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Ε. Varvitsioti for  Greek Geothermal Energy: let’s pull the treasure out of the chest! Unlocking potential to drive economic recovery and prosperity
G. Tsifoutidis for Greek Geothermal Energy: There are promising areas for high temperatures’ applications, e.g. Nestos River delta, Evros River delta, Orestias basin, Strymon river basin, Akropotamos area, Chios island, Samothraki island, Sousaki area etc., that could be candidates for exploration and exploitation bids in the near future. 

Παρακάτω δίνονται δύο εργασίες με θέμα την Γεωθερμία  που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνή συνέδρια από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ. Και οι δύο εστιάζουν στην σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο ΥΠΕΝ αναφορικά με την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του Γεωθερμικού Δυναμικού της Χώρας.

Η πρώτη με τίτλο “Geothermal Energy in Greece: A regulatory roadmap . A low carbon, sustainable energy resource” πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο 2nd All Things Energy Forum, June 2 – 3, 2022 από την κα Βαρβιτσιώτη Ευφροσύνη, προϊσταμένη διεύθυνσης της ΓΔΟΠΥ του ΥΠΕΝ.

Η δεύτερη με τίτλο “Geothermal energy in Greece. Prospects and challenges” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ενέργειας Ελλάδος 2022 & του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου, Χανιά, 02-03 Ιουλίου 2022, από τον Δρ. Γιώργο Τσιφουτίδη, προϊστάμενο τμήματος της ΓΔΟΠΥ του ΥΠΕΝ.

Στις ομιλίες τους, οι εξαιρετικοί επιστήμονες και στυλοβάτες της αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου για την Γεωθερμία, έθεσαν εκτός από τα ζητήματα του πλαισίου και τα λοιπά προβλήματα που θα πρέπει να υπερβούμε για να ανοίξει ο δρόμος της γεωθερμίας ηλεκτροπαραγωγής της Χώρας.

Πράγματι, ενώ στο σύνολο της χώρας το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φτάνει το 1 GWe (πανω από 250 MWe μόνο από Μήλο και Νίσυρο), το θερμικό δυναμικό να ξεπερνά τα 2,5 GWth, εκτιμάται πως λιγότερο από το 1% του βεβαιωμένου γεωθερμικού δυναμικού έχει αξιοποιηθεί. Η γεωθερμία είναι ΑΠΕ που, υπό όρους βιώσιμης εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού, παράγει φορτίο βάσης.  Σε αντίθεση με άλλες στοχαστικού χαρακτήρα ΑΠΕ (αιολική, ΦΒ), η γεωθερμική ηλεκτροπαραγωγή απαιτεί εμπροσθοβαρώς, σε σχέση με άλλες ΑΠΕ, περισσότερο χρόνο και χρήμα (CAPEX) για την έρευνα των γεωλογικών συνθηκών και την πιστοποίηση της διαθέσιμης ισχύος. 

Ο επενδυτής καλείται να δαπανήσει πολύ χρήμα και χρόνο σε γεωφυσικές έρευνες, ερευνητικές γεωτρήσεις, δοκιμαστικές αντλήσεις κλπ, προκειμένου να περιορίσει το γεωλογικό ρίσκο και να ορίσει την διαθέσιμη ισχύ, πριν καν υποβάλει αίτηση βεβαίωσης ειδικού έργου και αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. 

Έτσι, ο γεωθερμικός επενδυτής, πέραν της γεωλογικής αβεβαιότητας, χρειάζεται κίνητρα για να αντιρροπήσει τον  χρονικό ανταγωνισμό από άλλες μορφές ΑΠΕ που δεν χρειάζονται μεγάλη δαπάνη ούτε επιπλέον χρόνο για τον προσδιορισμό της διαθέσιμης ισχύος τους.

Τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν υπόψιν λ.χ. στο στάδιο της σύνδεσης και της αδειοδότησης λειτουργίας, δίνοντας προτεραιότητα σε αιτήσεις γεωθερμικών σταθμών βάσης, ή με απευθείας επιχορήγηση, ως κίνητρο για την ανάπτυξη των ειδικών αυτών έργων, ειδικά σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές. 

Πράγματι, η γεωθερμική ενέργεια, εκδηλώνεται, για καθαρά γεωλογικούς λόγους, σε μη διασυνδεδεμένα παραμεθόρια νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (λ.χ. Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Νίσυρος, Ικαρία), στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων, στην Σπερχειάδα, και αλλού στην ανατολική Ελλάδα. Οι γεωθερμικοί σταθμοί αποτελούν παράγοντα ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας σε κρίσιμες περιοχές.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους οι ως άνω σχετικές αιτήσεις βεβαίωσης ειδικού έργου, οριστικής προσφοράς σύνδεσης, άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές.

Δείτε παρακάτω τις πλήρεις παρουσιάσεις:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.10 MB]

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.77 MB]

Η γεωθερμία στην Ελλάδα, προοπτικές και προκλήσεις

Briefing on geothermal energy and its regulatory framework in Greece

Συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας – Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τα Γεωθερμικά πεδία εθνικού ενδιαφέροντος

Σχετικά Άρθρα