ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

O E. Musk θέλει περισσότερο λίθιο για EV, αλλά πολύ λίγα μέρη το διαθέτουν πλέον!

Ενώ έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο νικέλιο, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα άλλο βασικό μέταλλο – το λίθιο – είναι πηγή ανησυχίας για τους κατασκευαστές που αντιμετωπίζουν κάθε είδους προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Add Quote Author…

Η παραγωγή λιθίου συγκεντρώνεται σε λίγες χώρες, με τη Χιλή και την Αυστραλία να αντιπροσωπεύουν το 81% της παγκόσμιας παραγωγής.


Ο Έλον Μασκ θέλει περισσότερο λίθιο, αλλά μόνο λίγες χώρες μπορούν να παρέχουν το υλικό-κλειδί για την ηλεκτροδότηση των μεταφορών, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο επικεφαλής της Tesla Inc. έκανε μια δημόσια έκκληση για περισσότερες επενδύσεις στην εξόρυξη λιθίου για να κλείσει αυτό το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που τροφοδοτείται από την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Μασκ σηματοδότησε ότι ο γίγαντας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε επιτέλους να αρχίσει να εξορύσσει λίθιο λόγω των εκτοξευόμενων τιμών. Ανέφερε για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Η επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια σειρά προσφοράς του ασημί-λευκού μετάλλου έρχεται καθώς η αύξηση της ζήτησης πρόκειται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια.

Ενώ μεγάλοι παραγωγοί όπως η Albemarle Corp. επεκτείνουν την ικανότητα και κατασκευάζονται νέα έργα, η αύξηση της προσφοράς δεν είναι αρκετά γρήγορη λόγω της έλλειψης επενδύσεων μετά τον κύκλο άνθησης στο λίθιο από το 2017 έως το 2019.

Προς το παρόν, η παραγωγή λιθίου συγκεντρώνεται σε λίγες χώρες, με τη Χιλή και την Αυστραλία να αντιπροσωπεύουν το 81% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο περιορισμός των προμηθευτών σηματοδοτεί και  υψηλότερο κίνδυνο διακοπής της αλυσίδας του εφοδιασμού.

Ενώ οι junior miners και οι startups αναπτύσσουν νεότερη και πιο πράσινη τεχνολογία για την εξόρυξη λιθίου, καμία από αυτές δεν έχει επιτύχει εμπορική κλίμακα, καθιστώντας εταιρείες αυτοκινήτων όπως η Tesla να βασίζονται αποκλειστικά σε παραδοσιακές χώρες εξόρυξης όπως η Χιλή και η Αυστραλία.

(Της Yvonne Yue Li, https://www.mining.com/)

Σχετικά Άρθρα