ΑΔΡΑΝΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑΑΡΘΡΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΠΡΑΣΙΝΑ ΟΡΥΚΤΑ

Η ΛΑΒΑ AE και οι προκλήσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας στον κλάδο των βιομηχανικών ορυκτών

Η ΛΑΒΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΗ, θυγατρική εταιρία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία ελαφρόπετρας, γύψου, φυσικής ποζολάνης και πυριτικού στo Γυαλί Νισύρου, στην Ξυλοκερατιά και στην Καστριανή της Μήλου καθώς και στο Αλτσί Σητείας Κρήτης. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς ελαφρόπετρας στην παγκόσμια αγορά, ενώ η φυσική ποζολάνη, η γύψος και το πυριτικό, απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία αλλά διατίθενται και σε εξαγωγές.
 
Μετρώντας περισσότερα από 60 χρόνια στον κλάδο των βιομηχανικών ορυκτών, η ΛΑΒΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΗ, θυγατρική εταιρία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία ελαφρόπετρας, γύψου, φυσικής ποζολάνης και πυριτικού. Με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η ΛΑΒΑ αποτελεί μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρίες του κλάδου.

Διαθέτει α) ορυχείο ελαφρόπετρας στo Γυαλί Νισύρου, β) ορυχείο φυσικής ποζολάνης στην Ξυλοκερατιά της Μήλου, γ) ορυχείο γύψου στο Αλτσί Σητείας στην Κρήτη και δ) ορυχείο πυριτικού στην Καστριανή της Μήλου.

Οι βασικές προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί η ΛΑΒΑ είναι:
– Να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά.
– Να διατηρήσει τη θέση της αλλά και να διεισδύσει σε νέες διεθνείς αγορές.
– Να αναζητά διαρκώς νέες προοπτικές ανάπτυξης, να αξιοποιεί τις δυνατότητες τις τεχνολογίας και να αναβαθμίζει συνεχώς τις λύσεις που προσφέρει.
– Να απαντά πλήρως αλλά και να προβλέπει τις ανάγκες των πελατών της.
– Να βρίσκεται σταθερά ένα βήμα μπροστά στον κλάδο των βιομηχανικών ορυκτών και να αποτελεί σημείο αναφοράς διαμορφώνοντας τις εξελίξεις.
– Να οδηγεί την μετάβαση σε ένα πιο αειφόρο και “πράσινο” αύριο.
 
Η ΛΑΒΑ έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης σε όλη την αλυσίδα των αξιών της. Εστιάζει σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη: εργαζόμενοι, κοινωνία και περιβάλλον, που δημιουργούν αξία τόσο για τις δραστηριότητες και τους μετόχους της όσο και τους κοινωνικούς της εταίρους.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία επενδύει συστηματικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των εγκαταστάσεών της. Το μακροχρόνιο επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες:

Αντικατάσταση της παραγωγικής μονάδας στο ορυχείο ελαφρόπετρας στο Γυαλί με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας (από 1εκ. τόνους σε 2 εκ. τόνους ετησίως) και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου το ερχόμενο έτος.
• Αναβάθμιση του ορυχείου και του λιμανιού στο ορυχείο φυσικής ποζολάνης προκειμένου να δέχεται χύδην πλοία με χωρητικότητα >15ktn. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 500k€ και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στα τέλη του έτους.
• Επέκταση του ορυχείου πυριτικού. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 150k€ και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, η καινοτομία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΛΑΒΑ. Αναπτύσσει διαρκώς και προσφέρει διαφοροποιημένες, πρωτοπόρες και “πράσινες” λύσεις στις κατασκευές, τα γεωτεχνικά έργα, τη γεωργία και τη βιομηχανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων της καθημερινής μας ζωής, όπως στέγαση, μετακίνηση, διατροφή, ένδυση, και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλους.

Ταυτόχρονα, η ΛΑΒΑ συμμορφώνεται πλήρως με τα πλέον αυστηρά και υψηλά πρότυπα λειτουργίας. Εφαρμόζει ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: 2015 για τη φόρτωση φορτηγών πλοίων χύδην προϊόντων στα ορυχεία ελαφρόπετρας, φυσικής ποζολάνης και γύψου. Ειδικότερα, στο ορυχείο ελαφρόπετρας, το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας επεκτείνεται και στην εξόρυξη ελαφρόπετρας, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία των κοκκομετρικών κλασμάτων ελαφρόπετρας.

Επιπρόσθετα, τα προϊόντα ελαφρόπετρας που παράγει η ΛΑΒΑ είναι πιστοποιημένα με σήμανση CE βάσει των προτύπων ΕΝ 13055-1:2002 και EN 13055-2:2004. Για το σκοπό αυτό, το ορυχείο ελαφρόπετρας διαθέτει εργαστήριο όπου γίνεται ποιοτικός έλεγχος της ελαφρόπετρας ως προς την κοκκομετρία, την υγρασία και το ειδικό βάρος της. Επίσης, η ΛΑΒΑ υποστηρίζεται εργαστηριακά (δοκιμές αυτοελέγχου κτλ.) και από το Ελληνικό Κέντρο Τεχνολογίας Σκυροδέματος (ΕΚΕΤΣ) του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό κεφάλαιο στη λειτουργία της εταιρίας είναι η Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων της, που αποτελεί θεμελιώδη αξία και κορυφαία προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό, επενδύει σταθερά σε δράσεις για την προσέγγιση του απώτερου στόχου της εταιρίας, τα μηδενικά ατυχήματα. Αναπτύσσει και διατηρεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας, το οποίο υποστηρίζει ενεργά τη διαχείριση της επικινδυνότητας της δραστηριότητάς της και βελτιώνει διαχρονικά τις επιδόσεις της. Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται στο ετήσιο «Πλάνο Βελτιώσεων Υγείας και Ασφάλειας» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, που δομείται βάσει των τεκμηριωμένων αναγκών της κάθε θυγατρικής εταιρίας και μονάδας καθορίζοντας τους κοινούς άξονες σε επίπεδο χώρας.

Η σταθερή ποιότητα, η προσφορά αναβαθμισμένων, ολοκληρωμένων και “πράσινων” υπηρεσιών προς τους πελάτες της, η διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας για τους ανθρώπους της και η εξωστρέφεια αποτελούν τα εφόδια που κάνουν το όραμα της ΛΑΒΑ πραγματικότητα.
 
Η ΛΑΒΑ επιδιώκει σταθερά να παράγει αξία για όλους τους κοινωνικούς της εταίρους και να επικοινωνεί συστηματικά μαζί τους, συνεισφέροντας στη βιωσιμότητα τόσο των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
 
Το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα της ΛΑΒΑ ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Η εταιρία προσφέρει 50 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, διαθέτει ετησίως πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε αμοιβές εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών των τοπικών συνεργατών, καθώς και επενδύει περισσότερα από 250.000 ευρώ κατά μέσο όρο για την τοπική κοινωνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μίσθωμα του ορυχείου ελαφρόπετρας αποφέρει στο Δήμο Νισύρου έσοδα που πλησιάζουν τα 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπρόσθετα, στον πυλώνα του περιβάλλοντος και ειδικότερα στη βιοποικιλότητα, η ΛΑΒΑ παραδίδει σταθερά χώρους με περισσότερα στοιχεία βιοποικιλότητας ανάλογα με αυτά που υπήρχαν πριν την επέμβαση, καθώς και βελτιώνει την εικόνα των τοπίων που δημιουργήθηκαν μετά την επέμβαση. Χάρη στην αποτελεσματική και επιτυχημένη αποκατάσταση των ορυχείων της, πολλά από αυτά είναι σήμερα οικολογικά πάρκα, αγροκτήματα ή δάση με ισχυρό θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Στις προκλήσεις από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ΛΑΒΑ ανταποκρίνεται  βελτιώνοντας διαρκώς τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, για τα προϊόντα ελαφρόπετρας, εκδίδει σε ετήσια βάση το Carbon Footprint Report σύμφωνα με το IS0 14064-1. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2020, οι εκπομπές CO2 ήταν 2,75kg/tn φορτωμένης ελαφρόπετρας, αναδεικνύοντας τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του υλικού στα πεδία εφαρμογής του.

Ταυτόχρονα, το προϊόν ελαφρόπετρας με την εμπορική ονομασία agroLAVA (με πεδίο εφαρμογής τον αγροτικό κλάδο) έχει πιστοποιηθεί ήδη από το 2014 από το Ανώτατο Συμβούλιο Απονομής Οικολογικού Σήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το Ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα Ecolabel. Το agroLAVA είναι το πρώτο ελληνικό προϊόν, στο οποίο απονέμεται το οικολογικό σήμα στην κατηγορία «Καλλιεργητικά Μέσα». Το οικολογικό σήμα Ecolabel αντανακλά τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά του προϊόντος καθώς και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στις αειφόρες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές. Επιπλέον, η εταιρία βρίσκεται ήδη στην διαδικασία να εκδώσει για την ελαφρόπετρα Περιβαλλοντική Δήλωση (Environmental Product Declaration) με βάση τα πρότυπα ΕΝ ISO 14025 & EN 15084.

Ταυτόχρονα, η ΛΑΒΑ σχεδιάζει και υλοποιεί σύνολο πρωτοβουλιών, όπως την αποκατάσταση τοπίων, τη διαχείριση βιοποικιλότητας, την προστασία θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την ανακύκλωση μπαταριών και λιπαντικών, με στόχο τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την προαγωγή της αειφόρου ανάπτυξης.

Πρόσφατα η εταιρία υλοποίησε το έργο αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού στο ορυχείο ελαφρόπετρας στο Γυαλί, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού (1,40m3/h) σε συνδυασμό με χαμηλό λειτουργικό κόστος. Το παραγόμενο νερό είναι προϊόν ώσμωσης με τα χαρακτηριστικά νερού κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία του ελληνικού κράτους (Υπουργική απόφαση Υ2/2600/2001).

 
Ταυτόχρονα με τη δωρεά του ειδικά σχεδιασμένου απορριμματοφόρου, η εταιρία ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια αποκομιδής των απορριμμάτων συμβάλλοντας περαιτέρω στην καθαριότητα του Δήμου Νισύρου για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Πρόσφατα έγινε  δωρεά του ειδικά σχεδιασμένου απορριμματοφόρου στο δήμο Νισύρου, σε μια προσπάθεια αποκομιδής των απορριμμάτων συμβάλλοντας περαιτέρω στην καθαριότητα του Δήμου Νισύρου για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.  Επιπλέον, με την προσφορά των 45 νέων φορητών υπολογιστών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νισύρου, λειτουργούν πλέον πλήρως εξοπλισμένα τμήματα πληροφορικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να έχει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι έχουν πρόσβαση σε απαραίτητα εφόδια για να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό από τις τοπικές κοινότητες, η ΛΑΒΑ επενδύει με συνέπεια ώστε περισσότερες από το ένα τρίτο των ωρών εκπαίδευσης των εργαζομένων ανά έτος είναι αφιερωμένες στην Υγεία & Ασφάλεια, την απόλυτη προτεραιότητα και θεμελιώδη αξία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ. Η εταιρία καλλιεργεί συστηματικά την κουλτούρα πρόληψης αναπτύσσοντας και διατηρώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας, με απώτερο στόχο τα μηδενικά ατυχήματα. Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται στο ετήσιο «Πλάνο Βελτιώσεων Υγείας και Ασφάλειας» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, που δομείται βάσει των τεκμηριωμένων αναγκών της κάθε θυγατρικής εταιρίας και κάθε μονάδας καθορίζοντας τους κοινούς άξονες σε επίπεδο χώρας.
 
Η ΛΑΒΑ ΑΕ με την πολύχρονη λειτουργία της έχει επιτύχει να κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς ελαφρόπετρας στην παγκόσμια αγορά. Το 2020 οι πωλήσεις ελαφρόπετρας ανήλθαν σε 943ktn, με το μεγαλύτερο ποσοστό (>90%) να αποτελούν εξαγωγές. Οι χώρες όπου η εταιρία δραστηριοποιείται εξαγωγικά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. Το 2021 σχεδιάζει να επεκτείνει τις εξαγωγές της στις αγορές του Καναδά, του Μεξικό, της Δανίας και της Πολωνίας.

Αναφορικά με τη φυσική ποζολάνη, την γύψο και το πυριτικό, τα προϊόντα αυτά απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία, ενώ εξαγωγές γύψου γίνονται σε Λίβανο και Τουρκία καθώς και εξαγωγές φυσικής ποζολάνης πραγματοποιούνται στην Ιταλία. Πιο αναλυτικά, οι όγκοι πωλήσεων της ΛΑΒΑ κατά την τελευταία πενταετία είναι: 1103 ktn για το 2016, 1192 ktn για το 2017, 1186 ktn για το 2018, 1138 ktn για το 2019 και 1120 ktn για το 2020.

Σε μια διαρκή προσπάθεια υπηρέτησης των  αρχών της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ευθύνης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ΛΑΒΑ δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών, καθώς και να επενδύει ουσιαστικά στο ανθρώπινο δυναμικό των κοινοτήτων όπου επιχειρεί.

Μια μοναδική περίπτωση: Λατομείο Ελαφρόπετρας στο Γυαλί Νισύρου…

Tα εύλογα ερωτηματικά για την εξόρυξη στο Γυαλί και η διαρκής διελκυστίνδα της βιώσιμης ανάπτυξης!

Σχετικά Άρθρα