ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι τέσσερις προκλήσεις του νέου υπουργού ΠΕν Κ. Σκρέκα

H αποκατάσταση των αρρυθμιών που παρουσίασε το target model στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του, και οδήγησαν στα ύψη τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, είναι ίσως το πιο καυτό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο νέος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. 

Όπως έχει φανεί ύστερα από δύο μήνες, το σύστημα έχει σχεδιαστικές αστοχίες, γεγονός που απαιτεί βαθύτερες παρεμβάσεις για να ομαλοποιηθεί σύντομα η αγορά. Όπως έχει επισημάνει η «Κ», σχεδιάστηκε ένα μοντέλο χρηματιστηριακού τύπου με χαρακτηριστικά ώριμων ευρωπαϊκών αγορών, χωρίς να λάβει υπόψη του τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς, όπως η περιορισμένη διαθεσιμότητα ευέλικτων μονάδων (φυσικού αερίου), οι περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλες αγορές, και τεχνικά ζητήματα όπως ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου. 

Ενεργοβόρος βιομηχανία

Ενα ακόμη ανοικτό μέτωπο που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς είναι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία για τις νέες συμβάσεις, οι οποίες έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου. Η επιχείρηση έχει δώσει δίμηνη παράταση, προτείνοντας ταυτόχρονα αυξήσεις που κυμαίνονται από 20% έως 40%, ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας. Επιπλέον, περιλαμβάνουν ρήτρες προσαυξήσεων της αγοράς εξισορρόπησης που έχει καταστεί πανάκριβη, λόγω των αρρυθμιών του target model. Η ΔΕΗ θεωρεί αυτονόητη την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση το κόστος εξισορρόπησης στα τιμολόγια καθώς, όπως τονίζουν παράγοντες της επιχείρησης, ως προμηθεύτρια πληρώνει η ίδια αυτό το κόστος. Κύκλοι της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν πρόκληση τη στάση της ΔΕΗ η οποία, όπως επισημαίνουν, με την ιδιότητα του παραγωγού διαμορφώνει τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.

Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή αφορούν στην ουσία τις βιομηχανικές μονάδες πέντε μεγάλων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα, έξι εργοστάσια της Βιοχάλκο, τρία της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», τρία εργοστάσια των ΕΛΠΕ, το εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ και της «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Η συνολική κατανάλωση των εργοστασίων αυτών ανέρχεται σε 5.300 GWh ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της χώρας. 

Χθες, κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΝ, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της 18μηνης θητείας του στο υπουργείο.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε κορωνίδα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας το έργο που έγινε στη ΔΕΗ: «Εργαστήκαμε από την πρώτη κιόλας μέρα για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Με τα έκτακτα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι του 2019 η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση απέφυγε τη χρεοκοπία. Με τον νόμο 4643 που ψηφίσαμε τέθηκαν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της. Ολα αυτά αποτυπώνονται τόσο στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων όσο και στην πορεία της μετοχής της. Σήμερα μιλάμε για μία καινούργια ΔΕΗ. Και αυτό πιστώνεται τόσο στη διοίκηση της επιχείρησης, όσο και στην ίδια την κυβέρνηση», τόνισε.

«Πράσινη» ενέργεια

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ο απερχόμενος υπουργός υπογράμμισε την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685, αλλά και τα «πρόσφατα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα με τα οποία διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ σε ορίζοντα δεκαετίας, αλλά ταυτόχρονα τέθηκαν οι βάσεις για τη σταδιακή ένταξη των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας». Σημειώνεται πως τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και κυρίως η μείωση των εγγυημένων τιμών τον έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με τους παραγωγούς. Αναφερόμενος στο target model, τόνισε πως είναι σημαντική πρωτοβουλία προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού επ’ ωφελεία των καταναλωτών. «Η αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την ομαλή λειτουργία του μοντέλου εκδηλώθηκε με τον σαφέστερο τρόπο», επισήμανε.

Ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος, υπενθύμισε πως μέσα στο 2020 «ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, όπως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα είναι πολύ ισχυρό. Το ίδιο και η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με την ολοκλήρωση της οποίας θα δοθεί τέλος σε ένα πρόβλημα 35 ετών! Έχουν προχωρήσει σημαντικά οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ «τρέχει» και η ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας.

Σε σχέση με τα διεθνή ενεργειακά πρότζεκτ, η δραστηριότητα ήταν επίσης έντονη. Θυμίζω: Την υπογραφή με την Κύπρο και το Ισραήλ της ιστορικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, την έναρξη κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Και την προώθηση του πρότζεκτ του FSRU της Αλεξανδρούπολης».

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω την τιμή να παραλαμβάνω αυτό το υπουργείο από τον κ. Χατζηδάκη, με τον οποίο είχαμε τη χαρά και την τύχη να συνεργασθούμε στην αντιπολίτευση, εκείνος ως αντιπρόεδρος και εγώ ως τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ισχυρή, αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας περνάει μέσα από τον ενεργειακό κλάδο. Και στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω ανάπτυξη και περιβάλλον. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Προστατεύοντας το περιβάλλον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κλάδοι όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, να μπορέσουν να αναπτυχθούν»
υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας.

https://www.kathimerini.gr/economy/561217795/oi-tesseris-prokliseis-toy-neoy-ypoyrgoy-energeias-k-skreka/

Σχετικά Άρθρα