ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Σήμερα, η ημέρα του Ελληνα Μεταλλωρύχου

Στους μεταλλωρύχους του Λαυρίου: Mεσ’ στο σκοτάδι των στοών, μόχθησαν για τη λάμψη του μετάλλου, γύρεψαν ένα κομμάτι ουρανό, απαίτησαν το φως της δικαιοσύνης!

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα,  ως Ημέρα των Μεταλλωρύχων εορτάζεται η 4η Δεκεμβρίου δηλαδή ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, η οποία μάλιστα θεωρείται προστάτιδα των εργαζομένων στα Μεταλλεία και Ορυχεία από το μεσαίωνα.

Πλατεία Καμινευτών στο Λαύριο
Μνημείο Μεταλλωρύχου στην Καμάριζα Λαυρίου

Στην Ελλάδα, η γιορτή της προστάτιδας των Ορυχείων ξεκίνησε από τα μεταλλεία Λαυρίου στις αρχές του περασμένου αιώνα, εξού και οι φωτογραφίες που παρατίθενται από το μνημείο των μεταλλωρύχων της Λαυρεωτικής τόσο στην Καμάριζα όσο και στο Κέντρο του Λαυρίου.

Η μεταλλεία δεν ήταν ποτέ εύκολη. Σήμερα είναι κυρίως εντάσεως κεφαλαίου, παλαιότερα ήταν και εντάσεως εργασίας. Ομως πάντοτε ήταν υπερβατική και για κάποιους …γοητευτική. Στην φωτ. ιπποκίνητα βαγονέτα τύπου decoville.

Επίσης η Αγία Βαρβάρα είναι και  Προστάτιδα του Πυροβολικού, εορτή η οποία  καθιερώθηκε το 1828.

Αγία Βαρβάρα, η προστάτιδα των μεταλλείων!

Στην Αμερική, η 6η του Δεκεμβρίου γιορτάζεται  ως Ημέρα των απανταχού ματαλλωρύχων αλλά και  ως ανάμνηση του πλέον καταστροφικού δυστυχήματος της αμερικανικής Μεταλλευτικής Ιστορίας, το οποίο συνέβη το 1907 όταν  362 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στα Νο 6 και Νο 8 ορυχεία στην Monongah, Δυτική Βιρτζίνια.

San Giovanni in Fiore – Monument to the Monongah Mining disaster

Monongah Coal Mine Disaster (1907) – United States of America. Monongah Coal Mine Disaster is the largest mining catastrophe in the US. The disaster occurred on 6 December 1907 at two mines of the Monogah mine facility in West Virginia. The number of fatalities in the disaster is recorded as 362. Italian immigrants were the majority of the victims.


Δέηση στην Προστάτιδα των μεταλλωρύχων
Σέριφος 2016: ένας αιώνας μετά την ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων του 1916

Σχετικά Άρθρα