ΕΝΕΡΓΕΙΑΕνεργειακή Μετάβαση

World Energy Outlook (WEO) 2023

Τρείς δομικές αλλαγές διαμορφώνουν το νέο WEO:

  • Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων :τριπλασιασμός πωλήσεων ηλεκτρ. αυτοκινήτων και σταδιακή πτώση πωλήσεων συμβατικών αυτοκινήτων
  • Δυνατότητες φωτοβολταϊκών: γιγάντια βιομηχανία η οποία εξαπλώνεται ταχέως.
  • Επιβράδυνση οικονομικής Ανάπτυξης της Κίνας : αρχίζει να διαγράφεται η πτώση χρήσης Coal, Oil και Gas πριν από το 2030.
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.36 MB]

Ο ενεργειακός κόσμος παραμένει εύθραυστος, αλλά διαθέτει πλέον ορισμένους αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση των εκπομπών θερμοκηπίου. Ορισμένες από τις άμεσες πιέσεις από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχουν αμβλυνθεί, αλλά οι ενεργειακές αγορές, η γεωπολιτική και η παγκόσμια οικονομία είναι άστατες και ο κίνδυνος περαιτέρω αναταραχής είναι πάντα παρών. Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων μειώνονται από τα υψηλότερα επίπεδα του 2022, αλλά οι αγορές είναι τεταμένες και ασταθείς. Οι συνεχιζόμενες μάχες στην Ουκρανία, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας, συνοδεύονται πλέον από τον κίνδυνο παρατεταμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η μακροοικονομική διάθεση είναι υποτονική, με επίμονο πληθωρισμό, υψηλότερο κόστος δανεισμού και αυξημένα επίπεδα χρέους. Σήμερα, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας είναι ήδη περίπου 1,2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, προκαλώντας καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί. Ο ενεργειακός τομέας είναι επίσης η κύρια αιτία του μολυσμένου αέρα που περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναγκάζεται να αναπνέει, γεγονός που συνδέεται με περισσότερους από 6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
Σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, η εμφάνιση μιας νέας οικονομίας καθαρής ενέργειας, με επικεφαλής τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), παρέχει ελπίδα για το μέλλον. Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2020. Η ώθηση για μείωση των εκπομπών είναι ένας βασικός, αλλά όχι ο μοναδικός λόγος. Το οικονομικό σκεπτικό για ώριμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι ισχυρό. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, ιδιαίτερα στις χώρες εισαγωγής καυσίμων, όπως και οι βιομηχανικές στρατηγικές και η επιθυμία δημιουργίας θέσεων εργασίας καθαρής ενέργειας. Δεν ευδοκιμούν όλες οι καθαρές τεχνολογίες και ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως για την αιολική, βρίσκονται υπό πίεση, αλλά υπάρχουν εντυπωσιακά παραδείγματα επιταχυνόμενου ρυθμού αλλαγής. Το 2020, 1 στα 25 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρικό. Το 2023, η αναλογία είναι πλέον 1 στα 5. Περισσότερα από 500 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να προστεθούν το 2023 – νέο ρεκόρ. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως δαπανώνται για την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας. Η παραγωγική ικανότητα για βασικά εξαρτήματα ενός συστήματος καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων και των μπαταριών EV, επεκτείνεται γρήγορα. Αυτή η δυναμική είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΔΟΕ κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα, στον ενημερωμένο οδικό χάρτη του Net Zero, ότι η οδός για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C είναι πολύ δύσκολη – αλλά παραμένει ανοιχτή.
Αυτό το νέο Outlook παρέχει μια ισχυρή βάση αποδεικτικών στοιχείων για να καθοδηγήσει τις επιλογές που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι λήψης ενεργειακών αποφάσεων για την επιδίωξη μεταβάσεων που είναι γρήγορες, ασφαλείς, προσιτές και χωρίς αποκλεισμούς.
Η ανάλυση δεν παρουσιάζει μια ενιαία άποψη για το μέλλον, αλλά διερευνά διαφορετικά σενάρια που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες του πραγματικού κόσμου και τα σημεία εκκίνησης. Το Stated Policies Scenario (STEPS) παρέχει μια προοπτική που βασίζεται στις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών, του κλίματος και των σχετικών βιομηχανικών πολιτικών. Το Announced Pledges Scenario (APS) υποθέτει ότι όλοι οι εθνικοί ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τις κυβερνήσεις εκπληρώνονται πλήρως και έγκαιρα. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη πολύ πρόσθετη πρόοδος για την επίτευξη των στόχων του Σεναρίου Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050 (NZE) που περιορίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 °C. Παράλληλα με τα κύρια σενάρια μας, διερευνούμε ορισμένες βασικές αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μελλοντικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία της Κίνας και του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης ηλιακών φωτοβολταϊκών.
Είμαστε σε καλό δρόμο για να δούμε όλα τα ορυκτά καύσιμα να κορυφώνονται πριν από το 2030. Μια κληρονομιά της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης μπορεί να είναι η έναρξη της αρχής του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων: η δυναμική πίσω από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι πλέον επαρκής ώστε η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο να φτάσει στο υψηλότερο σημείο πριν από το 2030 . Το μερίδιο του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό –κολλημένο για δεκαετίες περίπου στο 80%– αρχίζει να μειώνεται προς τα κάτω και φτάνει στο 73% έως το 2030. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή.
Ωστόσο, εάν η ζήτηση για αυτά τα ορυκτά καύσιμα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, όπως συνέβη για τον άνθρακα τα τελευταία χρόνια, και όπως συμβαίνει στις προβλέψεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δεν είναι αρκετά για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι.

Σχετικά Άρθρα