ΕΛΛΑΔΑ/ΕΥΡΩΠΗ/ΚΟΣΜΟΣΕΝΕΡΓΕΙΑΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕ

Υιοθετήθηκε απο την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Critical Raw Materials Act

Critical Raw Materials Act: LEVA-EU warns Commission for impact on  LEV-sectorLEVA-EU

Το Κοινοβούλιο στην ολομέλειά του ενέκρινε έκθεση της επιτροπής για τη βιομηχανία, την έρευνα και την ενέργεια (ITRE)  σχετικά με το CRM ACT (δείτε συνημμένο) και  την ενίσχυση της προμήθειας στρατηγικών πρώτων υλών ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση της ΕΕ σε ένα βιώσιμο, ψηφιακό και κυρίαρχο μέλλον. Η διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη νέα νομοθεσία εγκρίθηκε την Πέμπτη με 515 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 28 αποχές.

Σκοπός της νομοθεσίας για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας είναι να καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική και αυτόνομη, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της προώθησης της καινοτομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της έρευνας και της ανάπτυξης εναλλακτικών υλικών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων εξόρυξης και παραγωγής.

Στρατηγική πρώτη ύλη θεωρείται το αλουμίνιο με σχετικό νόμο (Critical Raw Materials Act) που ψήφισε (14/9) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε ανακοίνωσή της, η Eurometaux (Ευρωπαϊκή Ένωση Μεταλλουργιών) συγχαίρει το Ευρωκοινοβούλιο για την απόφασή τους, με την οποία διόρθωσαν μία σημαντική παράλειψη που υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο. «Ο κλάδος μας είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλους τους αξιωματούχους για να επιτευχθούν οι στόχοι του Critical Raw Materials Act – για περισσότερες εξορύξεις», σημειώνει η ανακοίνωση. 

Ο πρόεδρος της Eurometaux και της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την αναβάθμιση του αλουμινίου σε στρατηγική πρώτη ύλη. Αυτή η απόφαση διορθώνει μία παράλειψη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη  θέλει να διατηρήσει να αναπτύξει την εφοδιαστική της αλυσίδα στο αλουμίνιο, κάτι που μπορεί να είναι μόνο καλό για την Πράσινη Συμφωνία μας και την ασφάλεια των πόρων». 

Home | Nicola BEER | MEPs | European Parliament
Η κα Nicola Beer

Η Nicola Beer, Γερμανίδα ευρωβουλευτής και εισηγήτρια του νόμου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αλλαγή και μεταμόρφωση των κοινωνιών μας από την εφεύρεση της ατμομηχανής. Βρισκόμαστε σε μία γεωπολιτική θύελλα».

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλωσόρισε και ο γενικός διευθυντής της Eurometaux, Guy Thiran. «Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των πρώτων υλών για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας» τόνισε, λέγοντας ότι πρέπει τα ορυχεία, τα εργοστάσια ανακύκλωσης και τα διυλιστήρια της Ε.Ε. να είναι έτοιμα το ταχύτερο δυνατόν να καλύψουν τις απαιτήσεις που θέτουν οι στόχοι για καθαρή ενεργειακά μεταποίηση και τεχνολογία. 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.03 MB]

Σχετικά Άρθρα