ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΠΕΝ, αναβαθμίζεται η κα Αλεξάνδρα Σδούκου

Η κα Αλ. Σδούκου, πέραν από τα κατεξοχήν ενεργεικά  θέματα, έχει διαχειριστεί με επιτυχία και τα θέματα προώθησης του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας, με ενδεικτική αναφορά στον επιτυχημένο διαγωνισμό για το παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα των Μολάων αλλά και τον πρόσφατο διαγωνισμό της Γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Επίσης, συνέβαλε αποφασιστικά στα θέματα της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Χρυσού ΑΕ που δρομολογήθηκαν προς την κατεύθυνσης επίλυσης. Μέσα στα 4 προηγούμενα χρόνια, ως γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,  προώθησε αρκετές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα και νέες ρυθμίσεις, οι οποίες, πέραν του γενικότερου στόχου που αφορά στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των πρώτων υλών,  ενίσχυσαν την   επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικά στην πολύ κρίσιμη περίοδο με τον κορονοϊό  με  αποτέλεσμα να αποφύγουμε την ύφεση και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις, με μακρο-οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και άμεσα έσοδα για το Δημόσιο.
Σίγουρα, υπάρχουν πολλά ακόμη που θα πρέπει να γίνουν. Ξέρουμε πως οι χρόνιες προκλήσεις του εξορυκτικού κλάδου και κυρίως η δυσκολία αποδοχής του από τον απλό πολίτη είναι ακόμη εδώ. Επίσης γνωρίζουμε ότι- παρά τις ανωτέρω παρεμβάσεις – διατηρούνται ακόμη καθυστερήσεις στην αδειοδότηση κυρίως λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης των εξειδικευμένων υπηρεσιών του δημοσίου που απασχολούνται στον τομέα. Όντως, θα πρέπει να αυξήσουμε το προσωπικό στις κρίσιμες αδειοδοτικές και ελεγκτικές αρχές με κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα ώστε σε κάθε περίπτωση να μην υπάρχει υπέρβαση των θεσμικών χρόνων. Σε αυτό το ζήτημα η βοήθεια της νέας Υφυπουργού είναι πολύτιμη!
Η κα Α. Σδούκου «επί το έργον», ως γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ. Επιτόπια αυτοψία με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕν στο θερμοκήπιο υψηλής τεχνολογίας της Wonderplant στην Πετρούσα Δράμας, όπου σε 160 στρέμματα παράγονται και συσκευάζονται ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας [2021].

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, παλιά γνώριμη στο ΥΠΕΝ, αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού δίπλα στον Θεόδωρο Σκυλακάκη και στον επίσης υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου θήτευσε στο πλευρό (και) του Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ούσα γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Η κυρία Σδούκου αναβαθμίζεται, πλεον, και αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο υφυπουργού στο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, στο οποίο υπουργός θα είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ ο έτερος υφυπουργός θα είναι ο Νίκος Ταγαράς, ο οποίος εκλέχθηκε με τη ΝΔ στο Νομό Κορινθίας.

Σε ό,τι αφορά στην κυρία Σδούκου, πρόκειται για… παλιοσειρά στο υπουργείο, καθώς βρίσκεται στο ΥΠΕΝ από τον Ιούλιο του 2019, ενώ από το 2004 εργάζεται ως νομική σύμβουλος στη δημοσία διοίκηση, διατελώντας σε κρίσιμες διοικητικές θέσεις στα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μάλιστα, λόγω και της εξειδίκευσής της στη χάραξη, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών, αποτελεί σημαντικό «γρανάζι» στη λειτουργία του υπουργείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει διατελέσει σύμβουλος όλων των υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως και το 2015, ενώ από το 2012 έως και το 2015 διατέλεσε διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πέραν από τα κατεξοχήν ενεργεικά  θέματα, έχει διαχειριστεί με επιτυχία και τα θέματα προώθησης του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας, με επιτυχημένο διαγωνισμό για το παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα των Μολάων αλλά και τον πρόσφατο διαγωνισμό της Γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Επίσης, συνέβαλε αποφαστιστικά στα θέματα της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Χρυσού ΑΕ που δρομολογήθηκαν προς την κατεύθυνσης επίλυσης.

Μέσα στα 4 προηγούμενα χρόνια, ως γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,  προώθησε αρκετές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα και νέες ρυθμίσεις, οι οποίες, πέραν του γενικότερου στόχου που αφορά στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των πρώτων υλών,  ενίσχυσαν την   επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικά στην πολύ κρίσιμη περίοδο με τον κορονοϊό  με  αποτέλεσμα να αποφύγουμε την ύφεση και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις, με μακρο-οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και άμεσα έσοδα για το Δημόσιο.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου από το 2017 έως και το 2019 παρείχε τις υπηρεσίες της ως ειδική σύμβουλος για θέματα ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα