Ενεργειακή ΜετάβασηΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Σουηδία, Κιρούνα: Η LΚAB ανακοίνωσε νέο κοίτασμα σπάνιων γαιών, πιθανώς το μεγαλύτερο στην Ευρώπη

«Η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της ΕΕ από τη Ρωσία και την Κίνα εκκινούν από το “ορυχείο”. Πρέπει να ενισχύσουμε τις βιομηχανικές αλυσίδες αξίας στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε πραγματικές ευκαιρίες για τον εξηλεκτρισμό των κοινωνιών μας. Η πολιτική πρέπει να δώσει στη βιομηχανία τις προϋποθέσεις για να στραφεί σε πράσινη και χωρίς άνθρακα παραγωγή. Εδώ, η σουηδική μεταλλευτική βιομηχανία έχει πολλά να προσφέρει. Η ανάγκη για ορυκτά για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση είναι μεγάλη”
Ebba Busch, Σουηδή υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας
«Αυτά είναι καλά νέα, όχι μόνο για την LKAB, την περιοχή και τον σουηδικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και το Περιβάλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών και θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την παραγωγή των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρχουν ηλεκτρικά οχήματα»
Jan Moström, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, LKAB.
Eνδιαφέρουσα η ανακοίνωση. Ας επιτραπούν ορισμένοι προβληματισμοί: Θα έχει όμως και γιατί καλύτερη τύχη από άλλα ωριμότερα ευρωπαϊκά project όπως εκείνα του kvanjefeld στην Γροιλανδία ή του Norra Kärr στην Σουηδία; θα μπορέσει να γίνει εκμετάλλευση και αξιοποίηση του κοιτάσματος; Μιλάμε για περίπου 1 εκ. τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών (rare earth oxides). Ο βαθμός μεταλλοφορίας των σπάνιων γαιών είναι περίπου 0.85% και θα είναι παραπροϊόν (by-product) του μαγνητίτη. Ξέρουμε ποιες είναι οι σπάνιες γαίες που επικρατούν; Κι αυτό γιατί δεν είναι ολες (15) οι σπάνιες γαίες εξίσου κρίσιμες και φυσικά δεν έχουν την ιδια αξία. Γιατί ενώ το κοίτασμα ήταν γνωστό από την δεκαετία του 1990 δημοσιοποιείται (και μάλιστα διθυραμβικά) τώρα; γιατί δεν είχε αναφερθεί όλη την προηγούμενη δεκαετία που είχαμε την συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά των σπάνιων γαιών; Kαι η πιο σημαντική ερώτηση… ο διαχωρισμός των οξειδίων, η παραγωγή των μετάλλων και των κραμάτων και εν συνεχεία των τελικών προϊόντων (end-products) που θα διοχετευτούν στην αγορά και θα μπουν σε κινητά, ηλεκτρονικά gadgets, νεου τύπου μπαταρίες κλπ… που θα γίνει αυτός ο διαχωρισμός; Mήπως η παραγωγή του μίγματος οξειδίων σπάνιων γαιών θα αποστέλλεται στην Κίνα για την περαιτέρω μεταλλουργική επεξεργασία;
George Barakos, Lecturer Curtin University, Australia
Η LKAB διαχειρίζεται το ορυχείο Kiruna, το οποίο είναι η μεγαλύτερη υπόγεια μεταλλευτική δραστηριότητα  (σιδηρομετάλλευμα) στην Ευρώπη. Περισσότερο από το 90 % της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος της ΕΕ προέρχεται από τη Σκανδιναβική αυτή χώρα, η οποία έχει επίσης τη μεγαλύτερη παραγωγή μολύβδου και ψευδαργύρου, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή αργύρου και επιπλέον βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παραγωγής χρυσού και χαλκού, σύμφωνα στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας. 

Ο Σουηδικός μεταλλευτικός όμιλος LKAB ανακοίνωσε ότι εντόπισε στην περιοχή  kiruna, “το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα” σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους μεταλλευμάτων.

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί για την εξάρτησή της, ιδιαίτερα από την Κίνα, του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, για την προμήθεια των μεταλλευμάτων αυτών που χρησιμεύουν κυρίως για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και ανεμογεννητριών.

 
Σύντομα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το κοίτασμα Per Geijer της Kiruna περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, όμως η επιχείρηση υπογραμμίζει ότι δεν έχει ακόμη υπολογίσει την ακριβή αποθέματα. Η LKAB έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει ένα drift μήκους πολλών χιλιομέτρων, σε βάθος περίπου 700 μέτρων στο υπάρχον ορυχείο Kiruna προς το νέο κοίτασμα για να μπορέσει να το διερευνήσει σε βάθος και λεπτομερώς.Θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για ξεκινήσει η εκμετάλλευση.
 

“Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή αποφασιστικής σημασίας πρώτων υλών απολύτως κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ομίλου LKAB, Jan Moström.

“Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρξουν ηλεκτρικά οχήματα. Ένας μακρύς δρόμος απομένει να διανυθεί προτού δρομολογηθεί η εκμετάλλευσή τους. Προβλέπουμε πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου να μελετήσουμε το κοίτασμα και τις συνθήκες μιας επικερδούς και βιώσιμης εκμετάλλευσης”, επεσήμανε  ο J Moström της LKAB.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εξόρυξης, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα απόκτησης άδειας εκμετάλλευσης, διευκρινίζοντας πως η εμπειρία δείχνει πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πιθανόν “από 10 μέχρι 15 χρόνια”.

“Η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα ξεκινάνε από το ορυχείο”, είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Σουηδίας Έμπα Μπους.

Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ από τις αρχές του έτους.

 

Kiruna, an Arctic Swedish town built and relocated for mining!

Σχετικά Άρθρα