ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Στην Τουρκία (Beylikova, επαρχία του Eskisehir) το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών παγκοσμίως

Εννοείται ότι δεν πρόκειται για ένα νέο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε τώρα, απλώς  το αναδεικνύει σήμερα η Τουρκική κυβέρνηση και διπλωματία.  Η αξιοποίηση  αυτού του κοιτάσματος αυξάνει κατακόρυφα το  πολιτικό βάρος της Τουρκίας καθώς οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Το Eskisehir Beylikova, ένα από τα σημαντικά πεδία σπάνιων γαιών της χώρας μας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποθεματική περιοχή στον κόσμο μετά την Κίνα. Δημιουργούμε μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως . Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής παραγωγής, θα ξεκινήσουμε την επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε 570 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος ετησίως όταν αυτή η εγκατάσταση φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, 10 χιλιάδες τόνους οξείδια σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνους βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνους φθορίτη και 250 τόνους θορίου
Ρετζέπ Ερντογάν

Η Τουρκία ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο στην περιοχή Beylikova του Εσκισεχίρ στην κεντρική Ανατολία, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το  κοίτασμα σπάνιων γαιών εκτιμάται σε 694 εκ. μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών και καθιστά την Τουρκία δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα αναφορικά με το θέμα αυτό!

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση στην περιοχή Kızılcaören της περιοχής Beylikova.

«Το Eskisehir Beylikova, ένα από τα σημαντικά πεδία σπάνιων γαιών της χώρας μας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποθεματική περιοχή στον κόσμο μετά την Κίνα. Δημιουργούμε μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως . Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής παραγωγής, θα ξεκινήσουμε την επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε 570 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος ετησίως όταν αυτή η εγκατάσταση φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, 10 χιλιάδες τόνους οξείδια σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνους βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνους φθορίτη και 250 τόνους θορίου», σημείωσε ο Ρετζέπ Ερντογάν.

Η Τουρκία αποκτά γεω-οικονομική αξία για τα ορυκτά της ειδικά για το Δυτικό κόσμο που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις σπάνιες γαίες της Κίνας και τα ορυκτά της  Ρωσίας.

Εννοείται ότι δεν πρόκειται για ένα νέο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε τώρα, απλώς  το αναδεικνύει σήμερα η Τουρκική διπλωματία.  Η αξιοποίηση  αυτού του κοιτάσματος αυξάνει κατακόρυφα το  πολιτικό βάρος της Τουρκίας καθώς οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Η περιεκτικότητα σε στοιχεία ΣΓ των μεγάλων παγκοσμίων κοιτασμάτων του bayan Obo (Εσωτερική Μογγολία), Mountain Pass (ΗΠΑ) και Kizilcaoren (Τουρκία).

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez επιβεβαίωσε ότι καθώς το πεδίο είναι εξαιρετικά κοντά στην επιφάνεια, θα είναι λιγότερο δαπανηρή η εξόρυξη των  στοιχείων.

«Από τα 17 γνωστά σπάνια στοιχεία, θα είμαστε σε θέση να παράγουμε 10 εδώ», είπε.

Επιπλέον, το νέο απόθεμα θα επιτρέψει την επεξεργασία περίπου 570.000 τόνων μεταλλεύματος ετησίως. Δήλωσε επίσης ότι θα παραχθούν 250 τόνοι θορίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία.

Η ανακάλυψη θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή σπάνιων γαιών  που θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο στους βιομηχανικούς τομείς της χώρας αλλά και για εξαγωγή.

Fatih Dönmez, Minister of Energy and Natural Resources, Turkey

Ο υπουργός Dönmez επεσήμανε ότι στόχος τους είναι να παράγουν τελικά προϊόντα και είπε: «Θα παράγουμε πρώτα τα υλικά που χρειάζεται η βιομηχανία μας. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να εξάγουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Θα είναι ένα από τα καλά παραδείγματα του νέου μας μοντέλου οικονομίας που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές, το οποίο εκφράζουμε συχνά στο Τουρκικό Οικονομικό Μοντέλο. Θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε όλα τα προϊόντα της εφοδιαστικής αλυσίδας από το πρώτο προϊόν μέχρι το τελικό προϊόν εδώ».

«Εάν κερδίζετε 1 μονάδα όταν πουλάτε το μετάλλευμα που εξορύξετε χωρίς επεξεργασία, μπορείτε να το κάνετε 10 φορές πιο πολύτιμο όταν το μετατρέπετε σε ενδιάμεσο προϊόν και 100 φορές περισσότερο όταν το μετατρέπετε σε τελικό προϊόν. Ειδικά όταν το χρησιμοποιείτε σε ένα τεχνολογικό εργαλείο, ο αριθμός των πολλαπλασιαστών εκεί γίνεται τελικά ισοδύναμος με το τεχνολογικό προϊόν που παράγετε. Στόχος μας είναι να παράγουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, προστιθέμενης αξίας από αυτόν τον τομέα και να τα προσφέρουμε στους ανθρώπους μας», τόνισε ο υπουργός Dönmez.

Ως γνωστόν η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των σπάνιων γαιών, με τα κοιτάσματά της να φτάνουν τους 800 εκ. μετρικούς τόνους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εταιρεία AA Energy, στο υπέδαφος της Beylikova υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών, ενώ βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που καθιστά την εξόρυξή τους ιδιαίτερα εύκολη.

Το τεράστιο κοίτασμα της Τουρκίας, που είναι υπεραρκετό για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για περίπου 1.000 χρόνια, δεν θα μείνει αναξιοποίητο, με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez, να επισημαίνει ότι μέσα στο τρέχον έτος θα εκκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την εξόρυξη.

Μόλις αυτές ολοκληρωθούν, η ετήσια παραγωγή θα μπορεί να φτάσει τους 570.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών, δηλαδή θα είναι σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με την εκτιμώμενη ζήτηση το 2030.

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.59 MB]

Τουρκία, η Χώρα του μαρμάρου…

Σχετικά Άρθρα