Ενεργειακή ΜετάβασηΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

RawMat2023: 2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy

Η μεγάλη επιτυχία του RawMat2021 αλλά και η αδήριτη ανάγκη για περισσότερες τεχνολογικές και όχι μόνο πρώτες ύλες οδήγησε στην απόφαση για τη διοργάνωση από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος του επόμενου συνεδρίου (5ο) για τον Ορυκτό Πλούτο που θα είναι επίσης διεθνές και προτείνεται να έχει τίτλο 2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy-“Raw Materials: setting the foundations for the Green Transition” και ακρωνύμιο RawMat2023. Θα γίνει στην Αθήνα με φυσική παρουσία, εκτός αν υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις με την πανδημία, από 28 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2023.
Δρ. Άνθιμος Ξενίδης, Καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου
We are happy to announce that the 2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy “RawMat2023” is going to take place in Athens, Greece in 28 Aug. – 2 Sept. 2023.

Tο 4ο Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο που διοργανώθηκε με φυσική παρουσία και με δυνατότητες απομακρυσμένης συμμετοχής στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα από 5 έως και 9 Σεπτεμβρίου 2021 αποφασίστηκε να είναι Διεθνές με τίτλο International Conference on Raw Materials and Circular EconomyTechnological Developments and Future Challenges (RawMat2021). Το Συνέδριο αυτό αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια των τριών πρώτων συνεδρίων που είχαν επιτυχώς διοργανωθεί από το ΤΕΕ από το 1978 μέχρι και το 2000.

Το Συνέδριο RawMat2021 έτυχε θερμής υποδοχής και ανταπόκρισης και πραγματικά αγκαλιάστηκε από όλα τα μέλη της αξιακής αλυσίδας των πρώτων υλών. Προσκλήθηκαν και αποδέχτηκαν την πρόταση για συμμετοχή στη διοργάνωση του RawMat 2021 σχεδόν όλα τα γεωλογικά και όλα μεταλλευτικά/μεταλλουργικά τμήματα ΑΕΙ της χώρας, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τo Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία όπως επίσης και η Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΒ. Συμμετείχαν επίσης ενεργά και οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πρώτων υλών αλλά και της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων συμβάλλοντας και οικονομικά στην επιτυχία του με 29 συνολικά χορηγίες.

Η επιτυχία του συνεδρίου ήταν μεγάλη καθόσον, υπό τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επιβλήθηκαν από την πανδημία, υπήρξε πολύ μεγάλη δια ζώσης αλλά και διαδικτυακή συμμετοχή με πάνω από 450 συμμετέχοντες αλλά και περίπου 250 παρουσιάσεις σε τρεις τουλάχιστον παράλληλες αίθουσες. Επιπλέον, έγιναν 9 παρουσιάσεις στην ολομέλεια (plenaries), 22 εξειδικευμένες κεντρικές παρουσιάσεις (keynotes), 2 θεματικές ημερίδες, αλλά και μια κεντρική εκδήλωση με ελεύθερη πρόσβαση για τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που περιλάμβανε εξειδικευμένες ομιλίες, όπως η απολιγνιτοποίηση, τα γενικά και ειδικά χωροταξικά κ.ά. αλλά και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους υπουργείων, βιομηχανίας, κλαδικών συνδέσμων και ειδικών του κλάδου, στην οποία συμμετείχατε προσωπικά ενεργά συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην επιτυχία του Συνεδρίου.

Η μεγάλη επιτυχία του RawMat2021 αλλά και η αδήριτη ανάγκη για περισσότερες τεχνολογικές και όχι μόνο πρώτες ύλες οδήγησε στην απόφαση για τη διοργάνωση από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος του επόμενου συνεδρίου (5ο) για τον Ορυκτό Πλούτο που θα είναι επίσης διεθνές και προτείνεται να έχει τίτλο 2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy-“Raw Materials: setting the foundations for the Green Transition” και ακρωνύμιο RawMat2023. Θα γίνει στην Αθήνα με φυσική παρουσία, εκτός αν υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις με την πανδημία, από 28 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Όπως και στο προηγούμενο συνέδριο, η θεματολογία του RawMat2023 θα εστιαστεί σε θέματα έρευνας, εξόρυξης, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης πρώτων υλών, ανακύκλωσης, ενέργειας, διαχείρισης περιβάλλοντος και αξιοποίησης παραπροϊόντων και αποβλήτων, εφαρμογή συστημάτων τεχνικής νοημοσύνης σε όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας, καθώς επίσης και στις νέες και καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με τον κλάδο των πρώτων υλών και την κυκλική οικονομία. Έμφαση θα δοθεί στην αναγκαιότητα των πρώτων υλών στην ενεργειακή μετάβαση. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει και να φέρει σε επαφή επιστήμονες, στελέχη εταιρειών και φορείς λήψης αποφάσεων προκειμένου να μοιραστούν απόψεις και γνώσεις σε σχέση με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις σύγχρονες τάσεις, εφαρμογές και εξελίξεις στις πρώτες ύλες.

Το Συνέδριο απευθύνεται στη Διεθνή επιστημονική κοινότητα, στους παραγωγικούς φορείς, στη Δημόσια Διοίκηση και την κοινωνία με στόχο τη διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τεχνολογικών επιτευγμάτων και γνώσης ενώ, ταυτόχρονα, συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για τη διεθνή προβολή των φορέων και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πρώτων υλών.

Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση πως και αυτό το Συνέδριο θα τύχει θερμής υποδοχής και ανταπόκρισης από όλα τα μέλη της αξιακής αλυσίδας των πρώτων υλών. Για το λόγο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά, προσκαλούμε όλους τους ακαδημαϊκούς φορείς, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τους κλαδικούς φορείς της χώρας να εμπλακούν ενεργά ως συνδιοργανωτές του RawMat 2023.                                                


1st Announcement

We are happy to announce that the 2nd International Conference on Raw Materials and Circular Economy “RawMat2023” is going to take place in Athens, Greece in 28 Aug. – 2 Sept. 2023. The thematic areas of RawMat2023 shall address a wide range of raw materials-related activities, including exploration, mining, mineral processing, metallurgy, energy, waste valorization, recycling, Industry 4.0 transformation, etc., with emphasis on Green Transition issues. We are convinced that the Conference will, once again, bring together industry executives and engineers, junior and senior scientists, stakeholders and policy makers, professionals and academics from the whole raw materials value chain.

Background

The 1st International Conference “Raw Materials and Circular Economy – RawMat2021” took place in Athens, Greece in September 2021.

RawMat2021 was strongly embraced by the raw materials value chain community and attracted 243 scientific presentations of very high quality, including 9 plenary talks and 22 keynote lectures. RawMat2021 was attended by more than 450 delegates from 22 different countries. The event was sponsored and actively supported by 29 private companies and public organizations, and its Proceedings were published in peer-reviewed journals.

Delighted by the success of RawMat2021 and considering that the raw materials sector is always, and nowadays even more, under the spotlight, its Organizing Committee decided to make the Conference a recurrent biannual event.    

Απολογισμός του RawMat2021: Raw Materials, the stuff that dreams are made of!

Σχετικά Άρθρα