ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Πρόεδρος του ΣΜΕ: επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ ετησίως και ελπίδες για ονομαστική αύξηση τζίρου το 2022 για τον εξορυκτικό κλάδο

Με επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι μπορεί να συνεχιστεί στην περίοδο ως το 2030 η ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου στην Ελλάδα, με στόχο τη διατήρηση της παραγωγικής του δυναμικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την προσαρμογή στις απαιτήσεις της ψηφιακής μετάβασης.
Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Αθανάσιος Κεφάλας.
πρόεδρος ΣΜΕ Αθανάσιος Κεφάλας
Ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας

“Ο εξορυκτικός κλάδος είναι σταθερός επενδυτής και σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) επένδυε, ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και επενδυτικής άπνοιας, περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι αναμενόμενο να συνεχίσει τουλάχιστον με αυτόν τον ρυθμό. Νέες μεγάλες επενδύσεις μπορούν να γίνουν στον κλάδο, εφόσον εμπεδωθεί η ασφάλεια δικαίου, επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και υπαχθεί ο κλάδος στις προβλέψεις του “Ελλάδα 2.0“” συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ εκφράζει ακόμα την ελπίδα ότι, αν και κάθε πρόβλεψη είναι -λόγω των ευρύτερων συνθηκών- επισφαλής, το 2022 ο κλάδος θα καταγράψει ονομαστική αύξηση κύκλου εργασιών και διατήρηση του μεριδίου στις εξαγωγές, καθώς και του επιπέδου των υποστηριζόμενων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

“Ο απολογισμός του 2021 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, όμως από τα μέσα του περασμένου χρόνου προστέθηκαν στις υγειονομικές και εφοδιαστικές δυσκολίες και νέες προκλήσεις. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στην εφοδιαστική αλυσίδα, το υψηλό ενεργειακό κόστος, το πληθωριστικό περιβάλλον και για τις προκλήσεις στον ομαλό εφοδιασμό των πελατών μας, την προσαρμογή στις απαιτήσεις της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στις πιθανολογούμενες γεωπολιτικές αλλαγές” υπογραμμίζει.

Η πανδημία, αλλά και μετέπειτα ο πόλεμος στην Ουκρανία, επέφεραν πολλαπλά χτυπήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πώς έχει επηρεάσει αυτό τον κλάδο μέχρι στιγμής; Κατά τον κ. Κεφάλα, τα προβλήματα που αφορούν στον κλάδο είναι η κατακόρυφη αύξηση των θαλασσίων ναύλων, που δημιουργεί ζητήματα ανταγωνιστικότητας, η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, η οποία οδηγεί σε δυσχέρειες στο ομαλό εφοδιασμό των πελατών και η αδυναμία των κατασκευαστών εξοπλισμού για τον εξορυκτικό κλάδο να παραδίνουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μηχανήματα ή ανταλλακτικά.

“Όμως η Ελλάδα έχει ισχυρή πρόσβαση σε λιμάνια και κομβική θέση για τις μεταφορές στην Ευρώπη, επομένως για αρκετές αγορές ενδυναμώνεται το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα για παραδόσεις με μεγάλα πλοία ή από λιμάνια με σχετική κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων” λέει. 

Να μην απαξιώνουμε εγχώριους ενεργειακούς πόρους πριν αποκτήσουμε αξιόπιστες εναλλακτικές

Η παραγωγή του λιγνίτη αυξήθηκε σε πολλές χώρες για λόγους ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας μετά την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία. Πώς βλέπει να εξελίσσεται η εικόνα σε αυτό το πεδίο μεσομακροπρόοθεσμα; “Το τρίγωνο “πράσινη μετάβαση – ενέργεια – ανταγωνιστικότητα” δημιουργεί σειρά μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη.

 
Οι πωλήσεις μαρμάρου αυξάνονται, αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα …δεν ακολουθούν λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και των μεταφορικών στο τελικό προορισμό

Η πράσινη μετάβαση, η έρευνα και η καινοτομία

Η ανάγκη να “πρασινίσει” η οικονομία επεκτείνεται και στις κατασκευές, όπου η εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία είναι έντονα παρούσα με την προμήθεια πρώτων υλών για δομικά υλικά. Πώς μπορούν να εξασφαλιστούν μηδενικές εκπομπές ρύπων σε αυτό το πεδίο; “Οι ιδιωτικές κατασκευές και τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στα επόμενα χρόνια, ακόμα και αυτές που εξυπηρετούν την πράσινη οικονομία, απαιτούν μεγάλες ποσότητες πρωτογενών αδρανών και άλλων κατασκευαστικών υλικών. Η παραγωγή των αδρανών έχει πολύ μικρό αποτύπωμα CO2, μόλις 3-5 κιλά/τόνο και σημαντικές ιδιότητες που δεν επιτρέπουν την πλήρη αντικατάστασή τους από τα δευτερογενή.

Η προσπάθειά μας είναι να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των δραστηριοτήτων παραγωγής αδρανών και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες του Net Metering (σ.σ. ενεργειακός συμψηφισμός, ήτοι συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας) στις εκτάσεις των λατομείων και των γειτονικών χώρων τους” απαντά.

Πόσο εκτεταμένα επενδύουν στην καινοτομία, την Έρευνα και Ανάπτυξη οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου; “Η καινοτομία αφορά τόσο στην ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς, όσο και στη βελτιστοποίηση παραγωγικών διαδικασιών. Για τον εξορυκτικό κλάδο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, η μέγιστη δυνατή αποληψιμότητα των κοιτασμάτων, η ανάδειξη των ευκαιριών για τα δευτερογενή κοιτάσματα και η μετα-μεταλλευτική χρήση της γης που χρησιμοποιήθηκε αποτελούν προτεραιότητα και επενδύονται σημαντικά ποσά κάθε χρόνο.

“Επιτυχημένα παραδείγματα είναι η παραγωγή προϊόντων λευκολίθου, με συνεισφορά μέχρι και 20% από παλιές απορρίψεις, η καθετοποίηση των προϊόντων εξόρυξης μαρμάρου με σημαντική μείωση των απορρίψεων και οι πολλές περιπτώσεις δημιουργίας νέων χρήσεων γης, αντί απλής επανεγκατάστασης βλάστησης” εξηγεί, ενώ εκτιμά πως η εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών, η συνεργασία με εταιρείες πληροφορικής και οι εφαρμογές ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσουν σε επανασχεδιασμό των διεργασιών, αλλαγές στον εξοπλισμό και νέες δεξιότητες για το ανθρώπινο κεφάλαιο στον κλάδο. “Οι νέες συνθήκες φέρνουν ειδικές απαιτήσεις για το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο καλείται να υιοθετήσει μοντέλο δια βίου μάθησης” καταλήγει ο κ. Κεφάλας. 

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα