Ενεργειακή ΜετάβασηΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

REPowerEU: ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Ως προς τις Ορυκτές Πρώτες Υλες, το REPower EU, είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο όσον αφορά στις ανανεώσιμες, χωρίς όμως να απαντά στις πρώτες ύλες που θα χρειαστούν. Για παράδειγμα, θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στις προμήθειες σπανίων γαιών και μόνιμων μαγνητών, οι οποίοι σήμερα παράγονται πάνω από 95% στην Κίνα. Συνεπώς, χρειάζεται να ανασχεδιαστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και νέα επενδυτικά προγράμματα για κάλυψη ενός ποσοστού από Ευρωπαϊκές χώρες.
REPowerEU: η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση του στόχου τους από 40 σε 45% και της εξοικονόμησης σε 13% ως το 2030, με παράλληλη μείωση του ρωσικού αερίου κατά ένα τρίτο ήδη από τη φετινή χρονιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο «REPowerEU», ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για σταδιακό τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «οικονομικό και πολιτικό όπλο και κοστίζουν στους ευρωπαίους φορολογούμενους σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Το Σχέδιο REPowerEU αποτελείται στην ουσία από τρεις κύριους άξονες, που φιλοδοξούν να οδηγήσουν στην μείωση και τελικώς στον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα: Την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στα σπίτια, στη βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας.

Ως ιδιαιτέρως θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έμφαση του REPower στα φωτοβολταϊκά σε στέγες, καθώς πρόκειται για μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, που θααυξήσει σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση του στόχου τους από 40 σε 45%  και της εξοικονόμησης σε 13% ως το 2030, με παράλληλη μείωση του ρωσικού αερίου κατά ένα τρίτο ήδη από τη φετινή χρονιά. Ως ιδιαιτέρως θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έμφαση του REPower στα φωτοβολταϊκά σε στέγες, καθώς πρόκειται για μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, που θααυξήσει σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Επιπλέον, η ΕΕ στοχεύει να αυξήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και φυσικού αερίου μέσω αγωγών από διεθνείς εταίρους. Ως επόμενο βήμα, η Επιτροπή δημιουργεί έναν «κοινό μηχανισμό αγορών», όπως διαμορφώθηκε ένας αντίστοιχος για κοινή προμήθεια εμβολίων, που θα διαπραγματεύεται και θα συνάπτει συμβάσεις για αγορές αερίου για λογαριασμό των συμμετεχόντων κρατών-μελών. Στο ίδιο άξονα, η Επιτροπή, θα διευκολύνει την ενεργειακή διαφοροποίηση και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών με προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για το υδρογόνο ή/και άλλες πράσινες τεχνολογίες. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η αναφορά στους διαδρόμους υδρογόνου στη Μεσόγειο.


Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [72.21 KB]


Στον τρίτο, και ίσως πιο σημαντικό άξονα, «μια μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη βιομηχανία, στα κτίρια και στις μεταφορές θα επιταχύνει την ανεξαρτησία μας, θα δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση και θα μειώσει τις τιμές με την πάροδο του χρόνου», τονίζει η Επιτροπή. Για αυτό και προτείνει να αυξηθεί ο βασικός στόχος του 2030 για τις ΑΠΕ από 40% σε 45% στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55».  Παράλληλα, παρουσιάζει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά, με διπλασιασμό της ισχύος έως το 2025 και εγκατάσταση 600 GW έως το 2030, καθώς και την πρωτοβουλία «SolarRooftopInitiative» με σταδιακή νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών. Προτείνονται μέτρα για την ενσωμάτωση της γεωθερμικής και της ηλιακής θερμικής ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, καθώς και συστάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αργής και πολύπλοκης αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, καθορίζονται νέα εργαλεία, όπως μια νέα Βιομηχανική Συμμαχία για το βιομεθάνιο, και οικονομικά κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου στα 35 bcm έως το 2030, μεταξύ άλλων μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Δεδομένης της έμφασης που δίνει του REPowerEU στις ΑΠΕ, ένα πρώτο σημείο προβληματισμού είναι το πως θα μπορέσουν τα δίκτυα να “σηκώσουν” την πρόσθετη ποσότητα, των επενδύσεων που έχουν προγραμματίσει οι διαχειριστές για τα επόμενα χρόνια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι διαχειριστές έχουν επί της ουσίας σταματήσει εσχάτως να προσφέρουν όρους σύνδεσης. Επιπλέον, και καθώς δίνεται έμφαση στο πράσινο υδρογόνο, είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ανανεώσιμου υδρογόνου θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρά και διαφανή πρότυπα για την παραγωγή και τη μεταφορά του.

Τέλος, ως προς τις Ορυκτές Πρώτες Υλες, το REPower EU, είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο όσον αφορά στις ανανεώσιμες, χωρίς όμως να απαντά στις πρώτες ύλες που θα χρειαστούν. Για παράδειγμα, θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στις προμήθειες σπανίων γαιών και μόνιμων μαγνητών, οι οποίοι σήμερα παράγονται κατά 98% στην Κίνα. Συνεπώς, χρειάζεται να ανασχεδιαστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και νέα επενδυτικά προγράμματα για κάλυψη ενός ποσοστού από Ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά Άρθρα