ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣΕνεργειακή Μετάβαση

Ο άργυρος (Ag) είναι βασικό στοιχείο για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών

Αν αναρωτιέστε γιατί το ασήμι είναι τόσο σημαντικό στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, είναι επειδή το ασήμι είναι ένα μέταλλο με απίστευτα χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση.  Αρα έχει και την υψηλότερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα μεταξύ των μετάλλων. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε ηλιακούς συλλέκτες, με τα περίπου 20 γραμμάρια ανά πάνελ να ισοδυναμούν με το 6,1% του συνολικού κόστους κατασκευής κάθε μονάδας. Η ηλιακή ενέργεια  από σχεδόν μηδενική χρήση αργύρου πριν από 25 χρόνια, σήμερα χρησιμοποιεί  περίπου 120 εκατομμύρια ουγκιές Ag ετησίως, και αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι 120 εκ. ουγγιές αντιστοιχουν μόνο το 2% του ηλεκτρικού μας δικτύου που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν το 10% ή ακόμα και το 20% να προέρχεται σύντομα από αιολική και ηλιακή ενέργεια.  Ας υποθέσουμε ότι η ηλιακή ενέργεια από ασήμι πενταπλασιάζεται σε κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια θα χρησιμοποιεί μισό δισεκατομμύριο ουγγιές. Και η συνολική ζήτηση για τον Ag είναι επί του παρόντος ένα δισεκατομμύριο ουγγιές…. 
Add Quote Author…
Η επίδραση της αύξησης της ηλιακής ενέργειας στον Ag  λόγω της πράσινης μετάβασης  είναι σημαντική. Solar panels. (Reference image from Pxfuel).

Ενώ η κίνηση προς ένα  εξηλεκτρισμένο και ηλεκτροκίνητο μέλλον επιταχύνεται ήδη, θα είναι τελικά πολύ πιο αργή από ορισμένες από τις αισιόδοξες προβλέψεις στην αγορά σήμερα”, είπε ο ιδρυτής του CPM Group και MD Jeffrey Christian σε συνέδριο σχετικά με τις Πρώτες Υλες και τις Σχετικές Επενδύσεις, Βανκούβερ στις 17 Μαΐου.

Χρησιμοποιώντας τον Αργυρο (Ag) ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισήμανε  ότι θα πρέπει να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερες ουγγιές Αg προκειμένου  για να συμβαδίσουν με το προβλεπόμενο γραμμικό μέγεθος της ανάπτυξης του κλάδου.

O Ag  έχει την υψηλότερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα μεταξύ των μετάλλων. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε ηλιακούς συλλέκτες, με τα περίπου 20 γραμμάρια ανά πάνελ να ισοδυναμούν με το 6,1% του συνολικού κόστους κατασκευής κάθε μονάδας.

Η επίδραση της αύξησης της ηλιακής ενέργειας στο ασήμι (Ag) λόγω της πράσινης επανάστασης είναι σημαντική.

“Η ηλιακή ενέργεια  από σχεδόν μηδενική χρήση αργύρου πριν από 25 χρόνια, σήμερα χρησιμοποιεί  περίπου 120 εκατομμύρια ουγκιές Ag ετησίως τώρα, και αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται”, είπε.

Είπε ότι έχει δει πολλές «υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες» για το πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει η πράσινη επανάσταση.

Ο Christian αναφέρει τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), προβάλλοντας ότι “μέχρι το 2050 η κύρια πηγή ενέργειας για την ανθρωπότητα θα είναι ακόμα το πετρέλαιο. Η δεύτερη μεγαλύτερη θα είναι το φυσικό αέριο. Και όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί -οι οποιες θα έχουν αντικαταστήσει τον άνθρακα μόνο μετά το 2040 – θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος», είπε στο συνέδριο.

“Η IEA και όλοι οι άλλοι που σκέπτοναται λογικά γνωρίζουν ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους στη Συμφωνία του Παρισιού και πραγματικά δεν έχουν την ικανότητα να τις τηρήσουν. Είναι ένα ιδεαλιστικό σενάριο. Απλώς δεν υπάρχει τώρα”, είπε.

Σύμφωνα με τον Christian, η ηλιακή ενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά. Ακόμα και αν η αγορά ανακυκλώσει με επιτυχία πολύ περισσότερο ασήμι από πάνελ στο τέλος της ζωής του, ο κόσμος θα χρειαστεί πολύ περισσότερο ασήμι για να καλύψει το κενό.

«Η ανακύκλωση θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης του νέου αργύρου που απαιτείται από τη βιομηχανία, αλλά δεν θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης του συνολικού αργύρου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία», είπε ο Christian.

«Yπάρχουν κι άλλοι περιορισμοί στην πράσινη μετάβαση, όπως ο κόσμος δεν έχει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει τα οχήματα, τα “δίκτυα” δεν είναι αρκετά σταθερά, δεν υπάρχει αρκετό λίθιο και νικέλιο υψηλής καθαρότητας, “επαληθεύσιμο” κοβάλτιο και μαγγάνιο, και δεν υπάρχει αρκετό κεφάλαιο για τις μικρότερες εταιρείες που πραγματικά κατασκευάζουν αυτά τα εξαρτήματα και εξορύσσουν τα υλικά».

Ο Jim Lewis, ο συνιδρυτής του δημοφιλούς ειδησεογραφικού ιστότοπου της Wall Street Silver,  πήγε λίγο παρακάτω:

Το ποσοστό  του Ag  δηλ. 120 εκατομμύρια ουγκιές ασήμι που χρησιμοποιείται στην ηλιακή ενέργεια σήμερα αντιστοιχεί  μόνο το 2% του ηλεκτρικού μας δικτύου που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν το 10% ή ακόμα και το 20% να προέρχεται σύντομα από αιολική και ηλιακή ενέργεια.  Ας υποθέσουμε ότι η ηλιακή ενέργεια από ασήμι πενταπλασιάζεται σε κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια θα χρησιμοποιεί μισό δισεκατομμύριο ουγγιές. Και η συνολική ζήτηση είναι επί του παρόντος ένα δισεκατομμύριο ουγγιές…. ” 

Από την άλλη, η περαιτέρω αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ηλιακών συλλεκτών που χρησιμοποιούν άλλα υλικά αντί για ασήμι. Ωστόσο, η απαιτούμενη τεχνολογία για τη χρήση εναλλακτικών υλικών, όπως το αλουμίνιο ή ο χαλκός, αναμένεται να πάρει αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει την ποιότητα του αργύρου.

 

Σχετικά Άρθρα