ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ – Σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης αναζητεί το ΥΠΕΝ

Αναφορικά με  το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα. Προς τούτο, τα απαιτούμενα στάδια αδειοδότησης μειώνονται σε 5 από 7 και τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιορίζονται από 91 σε 54, με την όλη διαδικασία να διεκπεραιώνεται ψηφιακά. 

Τα 5 στάδια θα αφορούν την Βεβαίωση Παραγωγού (ΡΑΕ), την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ), την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΔΕΔΔΗΕ για έργα έως 8MW ή ΑΔΜΗΕ για μεγαλύτερα), τη Σύμβαση Σύνδεσης – Άδεια Εγκατάστασης (Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ), τη Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης (ΔΑΠΕΕΠ) και την Άδεια Λειτουργίας (Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες/ΥΠΕΝ), με τους απαιτούμενους ελέγχους να διαχωρίζονται ανά στάδιο αδειοδότησης και την κάθε υπηρεσία να ελέγχει αποκλειστικά τα θέματα αρμοδιότητας της.

Επίσης, θα ορίζονται διαδικασίες για την απόδειξη της φερεγγυότητας και του πραγματικού ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Ακόμα, με τη νέα διαδικασία αδειοδότησης θα είναι λιγότερες οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται τροποποίηση των αδειών, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα Απλής Ενημέρωσης – Επικαιροποίησης των φακέλων των επενδυτών.  

Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιείται εφεξής μέσα από το ηλεκτρονικό μητρώο που θα δημιουργηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ), το οποίο θα λειτουργεί ως σημείο σύνδεσης του επενδυτή και των αδειοδοτικών αρχών, ώστε μέσα από αυτό να κατατίθενται όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και να ενημερώνετε ο επενδυτής για την πορεία της αίτησης, ενώ το σύστημα θα είναι διασυνδεδεμένο με όλα τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα και τις βάσεις δεδομένων των αδειοδοτικών φορέων. 

Το υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να επιταχύνει στις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του ως νομοσχεδίου έτοιμου να κατατεθεί στη Βουλή και για το σκοπό αυτό ήδη αναζητά πάροχο υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης της διαδικασίας, εγκρίνοντας την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού μέσω καταλόγου προμηθευτών.

Η τεχνική βοήθεια που επιθυμεί να λάβει το ΥΠΕΝ αφορά τα εξής επιμέρους θέματα: 

(α) Ενσωμάτωση σχολίων δημόσιας διαβούλευσης στο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης 

(β) Νομοτεχνική επεξεργασία και οριστικοποίηση νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή 

(γ) Σύνταξη σχεδίων αιτιολογικών εκθέσεων, εκθέσεων συνεπειών ρύθμισης και λοιπών κειμένων που απαιτούνται για υποβολή του σχεδίου νόμου για ψήφιση

(δ) Εκπόνηση σχεδίων δευτερογενούς νομοθεσίας (σχέδιο Υ.Α. έγκρισης του Κανονισμού), εφόσον τέτοια απαιτείται 

(ε) Διαρκής συνεργασία και διαβούλευση με το ΥΠΕΝ και τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην β΄ φάση αδειοδότησης (ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΡΑΕ) στο σχεδιασμό και την εκπόνηση της πρότασης. 

Ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της απλοποίησης της β΄ φάσης αδειοδότησης ΑΠΕ ο ανάδοχος υποχρεούται:

Έως τις 30.5.2022 να υποβάλλει ολοκληρωμένη έκθεση με τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης και απάντηση επί αυτών, καθώς και τροποποιημένο το σχέδιο νόμου σύμφωνα με τις προτάσεις του μετά από διαβούλευση με το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνοντας και όλο το υποστηρικτικό υλικό (σχεδίων αιτιολογικών εκθέσεων, εκθέσεων συνεπειών ρύθμισης και λοιπών κειμένων που απαιτούνται για υποβολή του σχεδίου νόμου για ψήφιση).

Παράλληλα, έως τις 15.6.2022 να υποβάλει πλήρες σχέδιο της δευτερογενούς νομοθεσίας, που απαιτείται από το τελικό σχέδιο του νόμου.

Επιπλέον ως τις 30.6.2022, θα πρέπει να υποστηρίξει την αρμόδια Διεύθυνση στην υποχρέωση ενημέρωσης ως προς τη μεταρρύθμιση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προετοιμασία των σχετικών κειμένων συμπεριλαμβανομένων αναφορών που θα αναλύουν τον τρόπο επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση αυτής.

Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνεται στις εταιρείες Grant Thornton, PriceWaterhouseCoopers και ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε., οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο παρόχων υπηρεσιών που τηρεί η Ε.Υ.Σ.Σ.Α., και οι οποίες θα κληθούν για υποβολή προσφοράς, με δεδομένο ότι διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο των υπό ανάθεση υπηρεσιών. 

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 74.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). 

Σχετικά Άρθρα