ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Η Eldorado Gold συνεχίζει το πρόγραμμα των Σκουριών

Η Eldorado έχει επικεντρωθεί στην επανέναρξη των κατασκευαστικών έργων στο ορυχείο των Σκουριών και αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης. Η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης μια νέα μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, η οποία συνδυάζει την λειτουργία open pit και υπόγειας εξόρυξης με μέση παραγωγή 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιμπρών χαλκού ετησίως, σε διάρκεια ζωής 20 ετών. Το κόστος κεφαλαίου για το έργο εκτιμάται στα 845 εκατομμύρια δολάρια, 23% υψηλότερα από τα 689,2 εκατομμύρια δολάρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως σε μια μελέτη προσκοπιμότητας του 2018.
Construction at Skouries. (Image courtesy of Eldorado Gold.)
Η Eldorado έχει επικεντρωθεί έκτοτε στην επανέναρξη των κατασκευαστικών έργων στο ορυχείο, το οποίο διαθέτει αποθέματα 3,7 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού και 1,7 δισεκατομμυρίων λιμπρών χαλκού.

Η καναδική Eldorado Gold στοχεύει να βάλει μπρος το έργο στο ορυχείο χρυσού-χαλκού στις Σκουριές Χαλκιδικής, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς συνεχίζει να εργάζεται προσδοκώντας ένα ευρύ πακέτο χρηματοδότησης.

Η πρόοδος του έργου, που σταμάτησε από το 2017, παρεμποδίστηκε στο παρελθόν τόσο από τις καθυστερήσεις της τότε κυβέρνησης στην έκδοση αδειών όσο και από την αντίθεση της τοπικής κοινότητας σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, σε μια περιοχή με πυκνό δασικό σύστημα.

Η Ελλάδα και η Eldorado, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της χώρας, υπέγραψαν ως γνωστόν μια νέα επενδυτική συμφωνία στις αρχές του 2021,  που επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει με τις Σκουριές, τουλάχιστον σε επίπεδο αδειοδότησης.

Γεωτρητικό πρόγραμα στη στενή περιοχή του επιφανειακού και υπόγειου μεταλλείου

Η συμφωνία παρείχε ενισχυμένα δημοσιονομικά έσοδα, περιβαλλοντικά οφέλη και υποστήριξη για τις τοπικές κοινότητες με τη μορφή δημιουργίας θέσεων εργασίας και τοπικών έργων.

Άνοιξε επίσης το δρόμο για τη λήψη της πολυαναμενόμενης άδειας για το dry stack tailings disposal στις Σκουριές.

Η Eldorado έχει επικεντρωθεί έκτοτε στην επανέναρξη των κατασκευαστικών έργων στο ορυχείο, το οποίο διαθέτει αποθέματα 3,7 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού και 1,7 δισεκατομμυρίων λιμπρών χαλκού.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης μια νέα μελέτη σκοπιμότητας (τεχνική μελέτη) για το έργο, η οποία συνδυάζει την λειτουργία open pit  και υπόγειας εξόρυξης με μέση παραγωγή 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιμπρών χαλκού ετησίως, σε διάρκεια ζωής 20 ετών.

Το κόστος κεφαλαίου για το έργο εκτιμάται στα 845 εκατομμύρια δολάρια, 23% υψηλότερα από τα 689,2 εκατομμύρια δολάρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως σε μια μελέτη προσκοπιμότητας του 2018, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών των εισροών και των αλλαγών δεδομένων πεδίου που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού.

Οι προκλήσεις του  πρώτου τριμήνου 2022

Παραδίδοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου μετά το κλείσιμο των αγορών την Πέμπτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, George Burns, δήλωσε ότι η εταιρεία αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης για τις Σκουριές.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν joint venture equity partners, χρηματοδότηση μέσω των δανειστών της ΕΕ και της Ελλάδας, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ  (EU Recovery and Resilience Fund) και μεταλλικών ροών, είπε ο κ. Μπερνς.

Όπως επισημάνθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η παραγωγή της Eldorado κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους επλήγη από έναν συνδυασμό προβλημάτων λόγω  Covid-19, αντίξοων καιρικών συνθηκών και διακοπών ρεύματος στις δραστηριότητές της.

Η εταιρεία παρήγαγε 93.209 ουγγιές χρυσού με συνολικό κόστος διατήρησης (AISC) 1.347 $ ανά ουγγιά, σε σύγκριση με 111.742 ουγγιές στα 986 $ ανά ουγγιά το προηγούμενο τρίμηνο.

«Αναμένουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα είναι βασικός καταλύτης για τη μετοχή και βλέπουμε σημαντικές προοπτικές ανόδου για την πενταετή προοπτική παραγωγής της εταιρείας», έγραψε ο αναλυτής της BMO Precious Metals, Brian Quast, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το πρώτο τρίμηνο,  η  Eldorado Gold διατήρησε αμετάβλητη την προοπτική αύξησης  παραγωγής του 2022 από 460.000 έως 490.000 ουγγιές χρυσού.

Πηγή: mining.com

Σχετικά Άρθρα