ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Πρόταση για βράβευση του ομότιμου καθηγητή Γ. Παπαδημητρίου

Είναι ο τελευταίος της ερευνητικής ομάδας του αείμνηστου καθηγητή Κ. Κονοφάγου, ύστερα δυστυχώς και από την πρόσφατη απώλεια της Ομότιμης καθηγήτριας Δρ. Κ. Τσάϊμου, με πλούσια ερευνητική δραστηριότητα κατά την πορεία της σταδιοδρομίας του. Η πορεία αυτή συνεχίζεται εμπράκτως και μετά την συνταξιοδότησή του, με ανιδιοτελή προσφορά στην ανάδειξη της αρχαιο-μεταλλουργίας και γενικότερα της κληρονομιάς του Λαυρίου.

 

Προς: Αξιότιμο Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκά

Κοιν: Δρ. Π. Τζεφέρη. Ε. Μωραΐτη και Η. Κατσάρο

Αγαπητέ Δήμαρχε, 

Η επιστολή μου αυτή εντάσσεται πιστεύω  στις προθέσεις και τους  στόχους σου για την ανάδειξη της μοναδικής γεω-μεταλλευτικής   κληρονομιάς αλλά και για  επιβράβευση των ανθρώπων που συμβάλουν και πρωτοστατούν στην πραγμάτωση του οράματος αυτού.

Ένας σημαντικός επιστήμων αλλά και άνθρωπος  με ανιδιοτελή προσφορά που πρωτοστατεί ακόμα και σήμερα -παρά την συνταξιοδότησή του – στην ανάδειξη της αρχαιο-μεταλλουργίας του Προϊστορικού και αρχαίου Λαυρίου,   είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Μεταλλογνωσίας  του ΕΜΠ,   Δρ. Γεώργιος Παπαδημητρίου.

Είναι ο τελευταίος της σπουδαίας ερευνητικής ομάδας του αείμνηστου καθηγητή Κ. Κονοφάγου ύστερα  δυστυχώς και από την  πρόσφατη απώλεια της Ομότιμης καθηγήτριας Δρ. Κ. Τσάϊμου,  με πλούσια ερευνητική δραστηριότητα κατά την πορεία της σταδιοδρομίας του.

Τελευταία έκανε μία σπουδαία ανακάλυψη, συνεργαζόμενος με τον κ. Η. Κατσάρο,   (κατά την άποψή μου ίσως την σημαντικότερη των τελευταίων ετών στο χώρο της Λαυρεωτικής)  με την ανεύρεση στην περιοχή Δημολιάκι Λαυρεωτικής και την επιστημονική ερμηνεία της μοναδικής καμίνου φρύξης  του μεταλλεύματος που παρουσιάστηκε κατά το 2019 στο  7ο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας .

 Επίσης νέα πρωτότυπη ερευνητική  εργασία  έχει παρουσιάσει φέτος σχετικά με τις καμίνους  τήξης και κυπέλλωσης κατά τους προϊστορικούς  και αρχαίους  χρόνους στην Λαυρεωτική -ανατρέποντας παλαιότερες επιστημονικές απόψεις-  σε άρθρο του που υπέβαλε  για να συμπεριληφθεί στον επετειακό τόμο του Δήμου για τον οποίο τόμο   δυστυχώς καθυστερούν  οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την έκδοσή του.

Όμως  ένα χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του είναι  και η υπευθυνότητά του. Την επέδειξε περίτρανα με τη ενεργή και ενθουσιώδη συμμετοχή του στην ομάδα για την ένταξη του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής  στην UNESCO, υλοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο την απόφαση του Δημάρχου 4-12/4/2021. Βοήθησε σημαντικά στη συγγραφή των φυλλαδίων και οργάνωσε σχολαστικά τις προβλεπόμενες τηλεδιασκέψεις .

Πρότασή μου είναι –  που θεωρώ ότι εκφράζω και πολλούς που λατρεύουν το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό Λ αύριο-   να ΤΙΜΗΘΕΙ Ο  ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠ Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ .

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στους Δρ. Π. Τζεφέρη , Ε.  Μωραΐτη και Η. Κατσάρο διότι έχουν συνεργαστεί άμεσα το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον ομότιμο καθηγητή για θέματα της Λαυρεωτικής.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Μπίτζιος

Ελικοειδή πλυντήρια ή κυκλικά τριβεία με όρθια μυλόπετρα; το Λαύριο μας προβληματίζει…

Add Quote Content…
Add Quote Author…

Σχετικά Άρθρα