ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Συμβούλιο της UNESCO προτείνει 8 νέα Παγκόσμια Γεωπάρκα. Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης μεταξύ των 8 νέων Γεωπάρκων.

Το DIGITAL 9th International Conference on UNESCO Global Geoparks ολοκλήρωσε τις εργασίες του από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2021.

[του Δρ. Πέτρου Τζεφέρη]

Το  9th International Conference on UNESCO Global Geoparks με κύριο θέμα: «FUN Geopark» διοργανώθηκε από το την UNESCO, στο  Island Jeju, Δημοκρατία της Κορέας, από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Του Συνεδρίου προηγήθηκαν  οι Συνεδριάσεις της 3ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του GGN και η έκτη Συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του GGN.

Πράγματι, στην έκτη καταστατική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 8 και 11 Δεκεμβρίου 2021, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων (UNESCO Global Geoparks Council) της UNESCO αξιολόγησε 18 νέες αιτήσεις για Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO (που υποβλήθηκαν το 2019 και το 2020) και 29 αιτήσεις επανεπικύρωσης από ήδη υφιστάμενα Geoparks της UNESCO.

Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης αλλαγές ονομάτων και επεκτάσεις περιοχών, καθώς και νέα έγγραφα που θα πρέπει να παρέχουν σαφήνεια και συνέπεια στη διαδικασία εφαρμογής και παρακολούθησης, αλλά και στη συνολική διακυβέρνηση του Διεθνούς Προγράμματος Γεωεπιστήμης και Γεωπάρκων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ενδελεχούς εξέτασης και παρουσίας περισσότερων από 50 παρατηρητών και εκπροσώπων περισσότερων από 30 κρατών μελών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων της UNESCO πρότεινε να προωθηθεί η υποψηφιότητα 8 νέων παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, προς έγκριση κατά την εαρινή σύνοδο του 2021.

Σύμφωνα με τις Ενότητες 2.10 και 5.5 των Κατευθυντήριων Γραμμών (Operational Guidelines) για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, το Συμβούλιο υποβάλλει έκθεση για το έργο του και τις αποφάσεις του στο Παγκόσμιο Γραφείο Γεωπάρκων (Global Geoparks Bureau) της UNESCO  και θα διανείμει την έκθεση στα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα κράτη μέλη της UNESCO. Εάν το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO (UNESCO’s Executive Board ) εγκρίνει το αποτέλεσμα του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του 2022, τότε ο χαρακτηρισμός αυτών των νέων τοποθεσιών θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό τοποθεσιών στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO από 169 σε 177, σε 46 χώρες που υποδέχονται δύο νέα κράτη μέλη: Λουξεμβούργο και Σουηδία.

Κατά τα ανωτέρω, οι ακόλουθες τοποθεσίες/περιοχές  έχουν προταθεί για έγκριση:

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ενταχθεί τον επόμενο χρόνο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Συγχαρητήρια!

Τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO είναι ενιαίες, ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές όπου τοποθεσίες και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας διαχειρίζονται με μια ολιστική έννοια της προστασίας, της εκπαίδευσης και της αειφόρου ανάπτυξης. Εφαρμόζουν μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, συνδυάζοντας τη διατήρηση με την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ εμπλέκουν τις τοπικές κοινότητες. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων της UNESCO είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση των επαναεπικυρωμένων και νέων υποψηφιοτήτων για τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO, οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO για έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι στον Ελλαδικό χώρο έχουν ήδη ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO έξι τόποι εξαιρετικής ομορφιάς και γεωλογικής ιδιαιτερότητας: το Γεωπάρκο της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης “Τηθύς”  και  το Φυσικό Πάρκο Σητείας.

http://www.globalgeopark.org/

Γεωπάρκα, τα κορυφαία εργαλεία γεωδιατήρησης

Γεωπάρκα, τα κορυφαία εργαλεία γεωδιατήρησης

Γεώτοποι και Γεωπάρκα. Τοπία Γεωτουρισμού και ανάδειξης της γεωποικιλότητας

Σχετικά Άρθρα