ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ/ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαδικασίες Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών (ΕΜΔ)


Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών (ΕΜΔ) «Δίαυλος» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μητρώου για τη διαχείριση των διαδικασιών των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων. 

Πρόκειται για ένα «εργαλείο» που θα συμβάλει δραστικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση της ευρύτερης λειτουργίας του Δημοσίου και ήδη παρουσιάστηκε από την  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα έργο που, όπως αναμένεται, θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς θα αποτυπώνονται βήμα προς βήμα όλες οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πότε αυτά δίνονται ψηφιακά ή φυσικά και πού.

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών έχει ως αποστολή να καταγράφει και να προτυποποιεί όλες τις διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου Τομέα, είτε αυτές είναι φυσικές, είτε ψηφιακές. Θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες, όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία που προκύπτει από τον διαφορετικό τρόπο που εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία οι διάφορες υπηρεσίες, χωρίς να είναι πλέον αναγκαίες ερμηνείες ή εγκύκλιοι.

32066 ΕΞ 2020 (ΦΕΚ Β' 5123/19-11-2020) Ζητήματα οργάνωσης και τήρησης του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 90 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184) 

Άρθρο 4 της ΚΥΑ 32066 ΕΞ 2020 (ΦΕΚ Β’ 5123/19-11-2020)
Υπόχρεοι φορείς για την καταχώριση των διοικητικών διαδικασιών


1. Υπόχρεοι για την καταχώριση διοικητικών διαδικασιών στο Ε.Μ.Δ. είναι οι φορείς που έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα επί των διαδικασιών που καταχωρίζονται, ήτοι οι φορείς που εκδίδουν τη σχετική νομοθεσία ή τις κανονιστικές πράξεις που καθορίζουν τα βήματα και τους όρους διεκπεραίωσης των εν λόγω διοικητικών διαδικασιών.

2. Οι φορείς που έχουν εφαρμοστική αρμοδιότητα, ήτοι οι φορείς που έχουν εκ του νόμου την υποχρέωση διεκπεραίωσης των εκάστοτε διαδικασιών μέσω ενεργειών, όπως η συγκέντρωση αιτήσεων και δικαιολογητικών, η διαβίβασή τους σε άλλους φορείς, ο έλεγχος των προϋποθέσεων και η έκδοση πιστοποιητικών, αδειών κ.λπ. συνεπικουρούν τους υπόχρεους φορείς με την παροχή πληροφοριών, όταν τους ζητείται, χωρίς να έχουν δικαίωμα ή υποχρέωση καταχώρισης των διαδικασιών που διεκπεραιώνουν στο Ε.Μ.Δ.

3. Ειδικά για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού, οι εν λόγω φορείς έχουν υποχρέωση να καταχωρούν στο Ε.Μ.Δ., μόνο διαδικασίες, επί των οποίων διατηρούν θεσμική, κατά τόπο αρμοδιότητα.

Στην Γεν. Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΓΔΟΠΥ) αποφασίστηκε μετά από ευρεία συζήτηση να τιτλοδοτηθούν και να εισαχθούν στο σύστημα συγκεκριμένες διαδικασίες ανά διεύθυνση με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια (σημαντικότητα, αριθμό ωφελούμενων, ομοιομορφία, θεσμικό πλαίσιο, βαθμό επικάλυψης κλπ). Για την παρούσα πρώτη φάση εφαρμογής του μητρώου, αποφασίστηκε να ενσωματωθούν 17 διαδικασίες οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

1. Κήρυξη ερευνητέων και εξαιρετέων από το Δημόσιο Μεταλλευτικών Περιοχών
2. Σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για τη δραστηριότητα των Ορυκτών Πρώτων Υλών και της Γεωθερμίας
3. Έκδοση έγγραφης συναίνεσης του Εκμισθωτή για την έναρξη γεωφυσικών ερευνών του Μισθωτή, σε Γεωθερμικά Πεδία Εθνικού ενδιαφέροντος και μη χαρακτηρισμένες περιοχές.
4. Έκδοση έγγραφης συναίνεσης του Εκμισθωτή για την έναρξη εργασιών όρυξης ερευνητικών γεωτρήσεων του Μισθωτή, σε Γεωθερμικά Πεδία Εθνικού ενδιαφέροντος και μη χαρακτηρισμένες περιοχές.
5. Έγκριση Τεχνικής Μελέτης εκμετάλλευσης λατομείου.
6. Έγκριση Ειδικού Κανονισμού Ασφάλειας μεταλλείου ή λατομείου.
7. Έγκριση σχεδίου οργανωτικής διάρθρωσης μεταλλείου ή λατομείου.
8. Γνωμοδότηση επί Μ.Π.Ε. ή/ Σ.Δ.Α. εξορυκτικών δραστηριοτήτων Υποκατηγορίας Α.1 της Ομάδας 5.
9. Έγκριση τεχνικής μελέτης εκμετάλλευσης μεταλλείου
10. Αδεια Η/Μ εγκατάστασης μεταλλείου
11. Παραχώρηση Μεταλλείου (ΠΜ)
12. Έγκριση αριθμού επιβλέψεων, πέραν των 5, από τον ίδιο επιβλέποντα μηχανικό (αρ. 16 ΚΜΛΕ)
13. Κατάταξη λατομικού ορυκτού που απαντάται σε συγκεκριμένο λατομικό χώρο σε συγκεκριμένη νομική κατηγορία (παρ. 4 του αρ. 43 του ν. 4512/18).
14. Χορήγηση άδειας γομωτή-πυροδότη 1ης κατηγορίας
15. Χορήγηση βεβαιώσεων μεταλλειοκτησίας – τήρηση στοιχείων κτηματολογίου μεταλλείων
16. Έκδοση απόφασης παραίτησης/έκπτωσης/κατάργησης μεταλλειοκτησίας
17. Άδεια Μεταλλευτικών Ερευνών (ΑΜΕ)

Ορισμένες από τις διαδικασίες ως κοινές σε περισσότερες από μία διευθύνσεις αποφασίστηκε να εισαχθούν μία φορά και απαιτήθηκε συνεργασία και διαβούλευση για την ορθή εισαγωγή τους στο σύστημα. 

Ηδη οι περισσότερες από τις ανωτέρω  διαδικασίες έχουν καταγραφεί σε βήματα, έχουν ελεγχθεί και βρίσκονται ήδη δημοσιοποιημένες ή υπό τελική επεξεργασία στο ΕΜΔ.  

Περιπτώσεις επικαλύψεως θεσμικών αρμοδιοτήτων- Διαδικασία χορήγησης άδειας γομωτή- πυροδότη στο ΕΜΔ

Ωστόσο, έχει προκύψει ζητήματα  με την εισαγωγή στο ΕΜΔ διαδικασιών όπου  εμπλέκονται διάφοροι φορείς που “μοιράζονται” την θεσμική ή και την εκτελεστική αρμοδιότητα και τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να καταστεί το εργαλείο αυτό αποτελεσματικό και να μην οδηγήσει σε νέες δυσκαμψίες της δημόσιας διοίκησης.

Για παράδειγμα στην περίπτωση της διαδικασίας χορήγησης άδειας γομωτή- πυροδότη στο ΕΜΔ, δηλ. μιας  διαδικασίας όπου εμπλέκονται διάφοροι φορείς (Επιθεώρηση Μεταλλείων, Περιφέρεια, Υπ. Δημόσιας Τάξης, ΓΓΒιομηχανίας του ΥΠ.Αν) θα πρέπει να δοθούν πρόσθετες οδηγίες, ώστε  η υπηρεσία που θα αναλάβει να κάνει την εισαγωγή να έχει πολύ καλή γνώση του βηματισμού και των σχετικών επιμέρους ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν  κατά τις επικαιροποιήσεις.  Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση γομωτή-πυροδότη υπάρχουν δύο άδειες:

  • 1ης κατηγορίας (για λατομεία και μεταλλεία) η οποία παλαιά εκδιδόταν από τις Επιθεωρήσεις Μεταλλείων και από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 από τις Περιφέρειες.
  • 2ης κατηγορίας (για δημόσια έργα) που εκδιδόταν πάντα από τις Περιφέρειες.

Σήμερα, στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ είναι η κανονιστική αρμοδιότητα έκδοσης του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών ΚΜΛΕ ΥΑ Δ7/Α/ΟΙΚ. 12050/2223/ 23-5-2011 (ΦΕΚ 1227/Β/14-6-2011), σχετικά άρθρα 108 έως 110,  καθώς και η εξέταση της επαγγελματικής ικανότητας των γομωτών όλων των κατηγοριών από τα Σώματα Επιθεώρησης του ΥΠΕΝ, λόγω τεχνογνωσίας.

Εγκύκλιος-Οργάνωση και τήρηση του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών (άρ. 90 του ν. 4727/2020) – Ενέργειες προπαρασκευαστικής φάσης

Σχετικά Άρθρα