ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΧωρίς κατηγορία

Ορυκτός πλούτος $1 trillion του Αφγανιστάν: πόσο απέχει από το να είναι fake news;

Η κοιλάδα Mes Aynak του Αφγανιστάν φιλοξενεί ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο ή πρόκειται για ένα ακόμη fake news?

Μετά την προ ημερών πτώση της Καμπούλ, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσιεύουν μια ιστορία του 2010 των New York Times για τον Ορυκτό Πλούτο του Αφγανιστάν βασισμένη σε ένα μυστικό υπόμνημα του Πενταγώνου και σε έναν σοβιετικό γεωλογικό χάρτη του 1977.


Αν αναζητήσει κανείς  διαδικτυακά για τον Ορυκτό Πλούτο ή τα Ορυκτά του Αφγανιστάν θα γίνει αποδέκτης  δεκάδων άρθρων που γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες αναφέροντας έναν μαγικό αριθμό 1-3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων λίθων όπως πχ. ότι οι Ταλιμπάν κάθονται σε ορυκτά αξίας 1  τρισεκατομμυρίου δολαρίων(CNN), Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα καρπωθούν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τον ορυκτό πλούτο (Deutsche Welle), ο Μπάιντεν μόλις παρέδωσε τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν στην Κίνα (Newsweek), η Κίνα βλέπει το 1 τρισ. ορυκτά του Αφγανιστάν με επικίνδυνο στοίχημα για τους Ταλιμπάν (Bloomberg) και ούτω καθεξής.

The Taliban are sitting on $1 trillion worth of minerals the world desperately needs (CNN), 

Afghanistan: Taliban to reap $1 trillion mineral wealth (Deutsche Welle),  

Biden Just Handed Afghanistan’s Mineral Wealth to China (Newsweek), 

China Eyes Afghanistan’s $1 Trillion of Minerals With Risky Bet on Taliban (Bloomberg)

Ομως ΟΛΑ τα άρθρα του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ορυκτού πλούτου προέρχονται από μια πρωτοσέλιδη ιστορία του New York Times του Ιουνίου 2010 και μια συνέντευξη με τον στρατηγό David H. Petraeus κατά τη διάρκεια της οποίας ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε σε ένα «εσωτερικό σημείωμα» του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

 New York Times front-page story 

Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς το παρακάτω πρωτότυπο άρθρο στο Mining.com για να δει πως κατασκευάζονται ή έστω χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και  αναδεικνύονται παγκοσμίως οι ειδήσεις αυτές που θυμίζουν πολύ από Ιντιάνα Τζόουνς αλλά που στην αναπαραγωγή τους έχουν συμβάλει και τα υποτιθέμενα αξιόπιστα μέσα διεθνούς ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα