ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ)ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διεθνής διαγωνισμός του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων ΠΕ Λακωνίας

Προκήρυξη δημοσίου διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού σε δύο φάσεις για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα εκτάσεως 9,8 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων, του Δήμου Μονεμβασίας, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανακοίνωσε  το υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ).

Το αντικείμενο της εκμίσθωσης είναι το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων μεταλλευτικών ορυκτών που υπάρχουν σε τμήμα ΔΜΧ – Τμήμα Α΄ ΔΜΧ Μολάων – σε περιοχή η οποία καλύπτει συνολική επιφάνεια 9,8 km2 , και βρίσκεται στους Μολάους, Νομού Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, Δήμος Μονεμβασίας).

Το Τμήμα Α΄ του ΔΜΧ Μολάων είναι συνολικής έκτασης 72,75 km2. Το προς εκμίσθωση τμήμα του ΔΜΧ Μολάων – Τμήματος Α΄ είναι συνολικής έκτασης 9,8km2.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ορίζεται η Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, έως τις 10.00 π.μ. Η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος υποβάλλεται σε σφραγισμένο αδιαφανή φάκελο, είτε αυτοπροσώπως, είτε δια νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, την ενώπιον της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΝ.

Το κοίτασμα των Μολάων Λακωνίας στον ομώνυμο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ Μολάων) ανήκει στις εναποθέσεις συμπαγούς μικτού θειούχου μεταλλεύματος, ηφαιστειακού τύπου Kuroko. Η μεταλλογενετική προέλευσή του σχετίζεται με την κυκλοφορία μεταλλοφόρων υδροθερμικών διαλυμάτων και την απόθεση ορυκτών σε υποβρύχιο περιβάλλον.

Ο εντοπισμός του κοιτάσματος έγινε από το ΙΓΜΕ ύστερα από συστηματικό ερευνητικό πρόγραμμα που άρχισε το 1980. Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε γεωλογική χαρτογράφηση (μέχρι κλίμακας 1:1.000), γεωχημική και γεωφυσική έρευνα καθώς και εκτεταμένη έρευνα με περίπου 100 γεωτρήσεις. Η μεταλλοφορία ερευνήθηκε σε μέγιστο μήκος 1300 m κατά την έννοια της διεύθυνσης και 200 m κατά την έννοια της κλίσης του κοιτάσματος.Στο κεντρικό τμήμα του κοιτάσματος έγινε πειραματική εκμετάλλευση από την εταιρεία ΜΕΤΒΑ Α.Ε., στο διάστημα 1985–1990.

Στο κεντρικό τμήμα του κοιτάσματος έγινε πειραματική εκμετάλλευση από την εταιρεία ΜΕΤΒΑ Α.Ε., στο διάστημα 1985–1990. Η μελέτη σκοπιμότητας που διενήργησε η METBA Α.Ε. με βάση τις τότε γεωτρήσεις μεταλλευτικής έρευνας του ΙΓΜΕ  σε συνδυασμό με δοκιμές εξόρυξης και εμπλουτισμού, αλλά και τα διεθνή οικονομικά δεδομένα,  έκριναν την εκμετάλλευση του μικτού θειούχου κοιτάσματος με τις επικρατούσες τιμές μετάλλων του 1991, ως μη οικονομική.

Η εκμετάλλευση όμως αποδείχθηκε μη οικονομική με τις τότε συνθήκες και η εταιρεία δεν προχώρησε στην ανάπτυξη του μεταλλείου αυτού. Η μελέτη σκοπιμότητας που διενήργησε η METBA Α.Ε. με βάση τις γεωτρήσεις μεταλλευτικής έρευνας του ΙΓΜΕ και τα προκύπτοντα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα, σε συνδυασμό με δοκιμές εξόρυξης και εμπλουτισμού, τις οποίες πραγματοποίησε η μισθώτρια εταιρεία, έκριναν την εκμετάλλευση του μικτού θειούχου κοιτάσματος με τις επικρατούσες τιμές μετάλλων του 1991, ως μη οικονομική.

Τυπική εικόνα μετώπου του κοιτάσματος Μολάων. Με μαύρο χρώμα διακρίνεται το κοίτασμα (Μόδης 1986). Λόγω της χαλαρότητας των πετρωμάτων, η δοκιμαστική εκμετάλλευση από την εταιρεία ΜΕΤΒΑ πραγματοποιήθηκε με χρήση δύο διαφορετικών μεθόδων με λιθογόμωση.  Εισαγωγή στη μεταλλευτική έρευνα (Μόδης και Σταματάκη 2015)

 Η κρίση αυτή χρήζει επανεξέτασης με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης, στον τομέα της αναζήτησης κοιτασμάτων, τόσο η περιοχή των Μολάων όσο και γειτονικές με το ίδιο γεωτεκτονικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των Δημόσιων Μεταλλείων στην Απιδιά και στα Παπαδιάνικα, τεκμηριώνουν μεταλλογενετικά τη δυναμική ύπαρξη πρόσθετων συγκεντρώσεων μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή.

Η φωτογραφία είναι από την μεταφορά και αρχειοθέτηση των γεωτρητικών πυρήνων του έργου “Μολάοι” (2019) [ΕΑΓΜΕ: Λασκαρίδης/Μιχαλέου/Ιωσηφίδης/Κιρμιτζόπουλος]

Η πρώτη εκτίμηση αποθεμάτων του κοιτάσματος με εφαρμογή της Γεωστατιστικής έγινε από το ΙΓΜΕ και περιγράφεται στη «Συνοπτική έκθεση βασικών στοιχείων και συμπερασμάτων οικονομοτεχνικής προμελέτης για τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος συμπαγών θειούχων μεταλλευμάτων περιοχής Μολάων Λακωνίας», τον Απρίλιο του έτους 1985. Η όρυξη του μεταλλευτικού έργου και η διαφοροποίηση των πραγματικών παραμέτρων του κοιτάσματος από τις προβλεφθείσες οδήγησε τη ΜΕΤΒΑ στην εκπόνηση νέας μελέτης για την εκτίμηση των αποθεμάτων, η οποία τελείωσε τον Απρίλιο του έτους 1986. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα από το μεταλλευτικό έργο καθώς και νέες χημικές αναλύσεις σε μεταλλοφόρα δείγματα γεωτρήσεων, το Ι.Γ.Μ.Ε. εκπόνησε τον Ιούλιο του 1988 τη «Γεωστατιστική μελέτη μεικτής θειούχου μεταλλοφορίας περιοχής Μολάων» πάνω στον ίδιο άξονα με εκείνη του 1985, η οποία έδωσε νεώτερα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα δεν δίνονται εδώ καθότι βρισκόμαστε ήδη σε μια διαδικασία διαγωνισμού που θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των υποψηφίων επενδυτών, ενώ στην δεύτερη θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές προφανώς όσων επιλεγούν κατά την πρώτη φάση και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τεχνικής και χρηματοοικονονμικής ικανότητας. Οι επιλέξιμοι μισθωτές της πρώτης φάσης θα έχουν πρόσβαση στα επιπλέον ερευνητικά υφιστάμενα δεδομένα, από την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (EAΓME).

Στο παρακάτω αρχείο δίνεται η απόφαση προκήρυξης.

Σχετικά Άρθρα