ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣΕΝΕΡΓΕΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αλ. Σδούκου: Η Ελλάδα σε ενεργειακή μετάβαση

Διάλεξη στους σπουδαστές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» έδωσε η κα Αλ. Σδούκου, ΓΓ Ενέργειας και ΟΠΥ του ΥΠΕΝ. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό στοχεύει στην υψηλή εκπαίδευση στελεχών ώστε να επανδρώσουν την λειτουργία και οργάνωση των εταιρειών ενέργειας στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Την Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου “φιλοξένησε” το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ΓΓ έδωσε διάλεξη για τα ενεργειακά θέματα  και τις δράσεις/ στόχους του ΥΠΕΝ. 

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη παρουσίαση, η κ. Σδούκου δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο αφού οι πληροφορίες που παρουσιάστηκαν ήταν εστιασμένες στη μεταλιγνιτική εποχή στη Δυτική Μακεδονία.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» έχει ως κεντρικό στόχο την ολοκληρωμένη επιστημονική εξειδίκευση στελεχών, ικανών να υποστηρίξουν τεχνικο-οικονομικά τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας με χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και να απασχοληθούν σε ανάλογες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ειδικότεροι στόχοι του συγκεκριμένου ΠΜΣ είναι:


1. Η ολοκληρωμένη εξειδίκευση των φοιτητών του ΠΜΣ στα εξής επιστημονικά πεδία:
• Διεθνές θεσμικό πλαίσιο στους τομείς παραγωγής – κατανάλωσης ενέργειας σε συσχέτιση με τις παγκόσμιες προτεραιότητες προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, καθώς και της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων.
• Διαχείριση των καυσίμων με φιλικά περιβαλλοντικές τεχνολογίες και μεθόδους
• Σχεδιασμός και υλοποίηση ενεργειακών επενδύσεων.
2. Η γρήγορη ένταξη των αποφοίτων του ΠΜΣ στην αγορά εργασίας και η επιτυχής επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Η κα Σδούκου, δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ενεργειακές επενδύσεις & Περιβάλλον» και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την πρόσκληση να παρουσιάσω την δουλειά που κάνουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ακόμα πιο θερμά τους ευχαριστώ για τις στοχευμένες ερωτήσεις και τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε. Με εξέπληξε ευχάριστα το ζωηρό τους ενδιαφέρον, αλλά και η καλή τους γνώση για τα θέματα της ενέργειας. Όπως τους είπα εξάλλου, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ενεργειακή μετάβαση, είναι μία πραγματικά συναρπαστική περίοδος για να σπουδάζει και να εργάζεται κανείς πάνω σε αυτά τα θέματα”.

Παρακάτω, η πλήρης παρουσίαση της κας Σδούκου:

Σχετικά Άρθρα