ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΥΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 2020-30

Η Ελλαδίτσα μας όντως διαθέτει Ορυκτό Πλούτο αλλά και αξιοποιήσιμη γεωπολιτική θέση. Με βάση τα αποθέματα και το μεταλλικό περιεχόμενο σε βασικά και πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, άργυρο, αλουμίνιο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο, νικέλιο κλπ.) αλλά και τα λοιπά της κοιτάσματα (λευκόλιθοι, χρωμίτες, βιομηχανικά ορυκτά, μάρμαρα, λιγνίτες κ.α.), η Χώρα μας είναι από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης.

(Του Πέτρου Τζεφέρη)

Η εξορυκτική δραστηριότητα δεν θεωρείται αυτοσκοπός. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Ορυκτός Πλούτος χαρακτηρίζεται από αντικειμενική και ιστορική συμβολή στην εθνική οικονομία κι αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή ελπίδα για τον τόπο με πολλά δυνατά σημεία κι επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις που αφορούν την πραγματική οικονομία, την Ανταγωνιστικότητα, την Εξωστρέφεια, την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε μια ΕΕ που αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα, η Ελλάδα θα μπορούσε να πλειοδοτήσει δημιουργώντας “παραγωγική νησίδα” αναδεικνύοντας τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Αν η Ελληνική Πολιτεία καταφέρει να πλοηγηθεί ανάμεσα στα δυνατά και αδύνατα σημεία, εφαρμόζοντας στοχευμένη πολιτική με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα και μια μεγάλη ελπίδα να ξεπεράσει τα σημερινά της αδιέξοδα.

Εχουμε Ορυκτό Πλούτo; Ναι έχουμε, με τη διαφορά ότι δεν είναι a priori πλούτος, δεν είναι σεντούκι με χρυσά νομίσματα. Τα κοιτάσματα είναι εκεί και περιμένουν, όμως απαιτούνται πολλές προϋποθέσεις για να σου δώσουν έστω και το ελάχιστο κέρδος. Η αλήθεια είναι ότι η έρευνα και η εξόρυξη των κοιτασμάτων απαιτεί χρόνο, χρήμα, ενέργεια, τεχνογνωσία, βαρύ μηχανολογικό εξοπλισμό και επιχειρηματικό ρίσκο. Και φυσικά ανθρώπους και επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Στις εικόνες παρακάτω ιχνηλατείται η παρούσα κατάσταση και οι βασικές κατευθύνσεις ποιοτικού χαρακτήρα μιας τέτοιας πολιτικής για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες.

Χρόνια Πολλά, με την ευχή την επόμενη δεκαετία που έρχεται να επιτύχουμε στον σημαντικό αυτό στόχο!
Π. Τζεφέρης

Σχετικά Άρθρα