ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Energean Oil & Gas

Το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πρίνου από την έναρξη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου σηματοδοτούν τα εγκαίνια του γεωτρυπάνου «Energean Force», ιδιοκτησίας της Energean Oil & Gas, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Πέραμα.

To Energean Force οδηγεί τον Πρίνο στη νέα εποχή

Εκτενή αναφορά στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Energean Oil & Gas έκανε το έγκριτο περιοδικό Upstream, από τα μεγαλύτερα του είδους του παγκοσμίως για τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Greece: Energean eyes Force for Gulf of Kavala development

Με αφορμή τα ανωτέρω εγκαίνια, το Upstream φιλοξένησε δηλώσεις του διευθύνοντα της Energean, Μαθιού Ρήγα, ο οποίος τόνισε ότι το νεό γεωτρητικό πρόγραμμα στον Πρίνο θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει τις πρώτες εργασίες στα τέλη Απριλίου, ενώ η εταιρεία θεωρεί λογικές τις όποιες καθυστερήσεις, καθώς το γεωτρύπανο άργησε να έρθει στη χώρα μας και η Energean αποφάσισε να το αναβαθμίσει εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στην ελληνική αγορά για αυτού του είδους τις εργασίες.

Απώτερος στόχος είναι να γίνει εφικτή η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της περιοχής του Πρίνου μέσω της διενέργειας 15 γεωτρήσεων, στα πλαίσια επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 225 εκατ. δολαρίων. Η Energean κάνει λόγο για αύξηση της παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια ανά ημέρα σήμερα σε 10.000 βαρέλια ως το 2016.

Όσον αφορά τα οικονομικά χαρακτηριστικά της όλης προσπάθειας, ο κ. Ρήγας εξήγησε ότι μπορεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου να είναι χαμηλή, αλλά η Energean, εφόσον ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμά της, θα χρειάζεται μια τιμή μόλις στα 30 δολάρια για να εξισορροπήσει τις επενδύσεις της, οπότε εξακολουθεί να βλέπει κέρδη. Παράλληλα, το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει πλέον το δικό της γεωτρύπανο μειώνει σημαντικά τα κόστη που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι οι πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες στη χώρα μας ανάγκασαν την Energean να αναβάλλει την συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων για την χρηματοδότηση νέων σχεδίων. Παρόλα αυτά, η ελληνική πετρελαϊκή συνεχίζει απρόσκοπτα με την υλοποίηση της επένδυσης 225 εκατ. δολαρίων στην Καβάλα, μέρος της οποίας αποτελεί και το Energean Force. «Το επενδυτικό μας πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο ως τα τέλη του 2015, οπότε και θα αποφασίσουμε αν θα απευθυνθούμε στην αγορά ή αν θα αναζητήσουμε πόρους από τους μετόχους μας εάν οι δικές μας ροές δεν επαρκούν», σχολίασε ο κ. Ρήγας.

Τέλος, όσον αφορά τα ευρύτερα σχέδια της Energean, ο κ. Ρήγας είπε ότι «προσπαθούμε να γίνουμε περιφερειακός παίκτης». Ένα παράδειγμα για αυτό είναι η συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό υδρογονανθράκων του Μαυροβουνίου, με την σχετική απόφαση να αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, η Energean εξασφάλισε πρόσφατα 18μηνη παράταση στην άδεια της για το οικόπεδο West Kom Ombo στην Αίγυπτο, όπου σχεδιάζει σεισμικές έρευνες και δύο γεωτρήσεις. Αναφορικά με τα μερίδια που διαθέτει στα οικόπεδα Σάρα και Μύρα του Ισραήλ, αναμένεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα