ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Lavreotiki art project: η Λαυρεωτική εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας!

Με το Lavreotiki art project νιώθω σαν να επιστρέφω στη Λαυρεωτική. Ο στόχος είναι μέσα από το Lavreotiki art project να προωθηθεί η εικαστική έρευνα και η πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής. Ταυτόχρονα, διαισθάνομαι ότι ο συγκερασμός αυτών των δυο δημιουργεί τις συνθήκες για να εστιάσουμε στην εξέλιξη της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας και των προβληματικών της. Η γη, το τοπίο και η ιστορία της Λαυρεωτικής είναι σαν να παρέχουν το εργαστήριο δημιουργίας και παραγωγής στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, συντονίζοντας το Lavreotiki art project, προσβλέπω στην ανταλλαγή γνώσης, στην παροχή υποστήριξης για την καλλιτεχνική δημιουργία και να τονιστεί ο ρόλος της σύγχρονης τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινωνία.
Αμαλία Χαρικιοπούλου.


To Lavreotiki art project αποτελεί ένα  πρώτο εγχείρημα στην προσπάθεια να μετατραπεί το  τοπίο και η ιστορία του Λαυρίου σε εργαστήριο σύγχρονης τέχνης!  Πρόκειται για ομαδικό εικαστικό project που επιχειρεί μια σειρά περιηγήσεων στη Λαυρεωτική με στόχο τη δημιουργία μιας έκθεσης και μιας έκδοσης το 2023. Η ιδέα, η έμπνευση και οι πρωτοβουλίες  αλλά και η καλλιτεχνική επιμέλεια οφείλεται στην Αμαλία Χαρικιοπούλου.

Για το Lavreotikι art project, 12 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες προσκαλέστηκαν να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής (άυλη, υλική και περιβαλλοντική). Εντείνοντας την αίσθηση της περιπλάνησης και επιδιώκοντας να ανακαλυφθούν τα σημεία της θέασης του τοπίου της Λαυρεωτικής, προηγήθηκε περίοδος έρευνας (Απρίλιος – Ιούλιος 2022).

Οι καλλιτέχνες συνέλλεξαν πληροφορίες για τον ορυκτό πλούτο, τη μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στην αρχαιότητα και τη νεότερη εποχή, τις κοινωνικές δομές που αναπτύχθηκαν και τις προεκτάσεις τους, και τέλος, για τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των μεταλλευμάτων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η διαδικασία αποτυπώθηκε στον ψηφιακό κατάλογο «LAVREOTIKI ART PROJECT» από το THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY (2022).

Η περίοδος παραγωγής των πρωτότυπων έργων θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2023 με την ομαδική έκθεση Λαυρεωτική Γη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το οποίο έχει ανακηρυχθεί σε προστατευόμενο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Φωτογραφίες, ζωγραφική, performance, εγκαταστάσεις, γλυπτά και video art συστήνονται ως ζωντανά τεκμήρια των διακριτών και πολιτιστικών στοιχείων, ως τρόποι προσέγγισης και φροντίδας του «εύθραυστου πλούτου» (χαρακτηρισμού της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά) μιας περιοχής που, αν και τόσο κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της χώρας, παραμένει άγνωστη σε μεγάλο βαθμό.


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Αύγουστος Βεϊνόγλου, Μαρία Ευσταθίου, Eva Isleifs, Γεωργἰα Κοτρέτσος, Παναγιώτης Λάμπρου, Μαρία Νικηφοράκη, Campus Novel, Γιώργος Παλαμάρης, Κατερίνα Παπαζήση, Γιώργος Σαλαμέ, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Αλέξης Φιδετζής.
Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, 2023, ώρα 19:00/ Διάρκεια: 1-10 Σεπτεμβρίου 2023, ώρες λειτουργίας 17.30-22.0/ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, Λαύριο, 195 00/. Είσοδος ελεύθερη

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου “Θορικός” του Δήμου Λαυρεωτικής.Συνεργαζόμενοι φορείς: Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυριου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυριου , THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY , ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ , Ρομάντσο , On Materials.

Καλή επιτυχία!

Περισσότερα:

https://www.lavreotikiartproject.com/

https://www.athinorama.gr/texnes/3006318/me-to-lavreotiki-art-project-to-topio-kai-i-istoria-tis-laureotikis-ginontai-ergastirio-eikastikis-dimiourgias/

https://www.athensvoice.gr/politismos/eikastika/777278/ti-douleia-ehoun-12-kallitehnes-sto-laurio-anakaluptoume-to-lavreotiki-art-project/

 

 

Σχετικά Άρθρα