Ενεργειακή ΜετάβασηΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Στρατηγικές συνεργασίες της Ε.Ε για ορυκτές πρώτες ύλες και υδρογόνο

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [433.46 KB]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη συνεργασιών με τρίτες χώρες, πλούσιες σε πόρους, κάνοντας χρήση όλων των μέσων εξωτερικής πολιτικής και σεβόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Η συνεργασία στοχεύει να διασφαλίσει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού πρώτων υλών, επεξεργασμένων ενδιάμεσων προϊόντων και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου για την υποστήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών των εταίρων της Ένωσης.

Η Ε. Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει αρκετές  στρατηγικές συνεργασίες για τις πρώτες ύλες με τον Καναδά (Ιούνιος 2021), την Ουκρανία (Ιούλιος 2021), τη Ναμίμπια (Οκτώβριος 2022) και το Καζακστάν (Νοέμβριος 2022), για λογαριασμό της Ε.Ε. Οι συνεργασίες επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις σε μια ασφαλή, βιώσιμη και ανθεκτική αξιακή αλυσίδα πρώτων υλών, η οποία είναι το κλειδί για την επίτευξη της μετάβασης σε κλιματικά ουδέτερες και ψηφιοποιημένες οικονομίες. Η υλοποίηση της συνεργασίας με την Ουκρανία, η οποία διακόπηκε μερικώς λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ήδη τέθηκε σε νέες βάσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για τα Raw Materials (Raw Materials Week 2022) της Ε.Ε.

Oπως είναι πλέον γνωστό, οι αξιακές αλυσίδων πρώτων υλών και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου είναι κρίσιμες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Θεωρούνται  απαραίτητες για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών όπως τόσο οι ανεμογεννήτριες και λοιπές ανανεώσιμες διατάξεις καθώς  και οι ημιαγωγοί.  Η Ε.Ε πρέπει να εξασφαλίσει βιώσιμο εφοδιασμό πρώτων υλών, ιδιαίτερα κρίσιμων πρώτων υλών, ως ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της πράσινης και καθαρής ενέργειας. Ως μέρος του σχεδίου δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη συνεργασιών με τρίτες χώρες, πλούσιες σε πόρους, κάνοντας χρήση όλων των μέσων εξωτερικής πολιτικής και σεβόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Η συνεργασία στοχεύει να διασφαλίσει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού πρώτων υλών, επεξεργασμένων ενδιάμεσων προϊόντων και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου για την υποστήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών των εταίρων της Ένωσης. Η συνεργασία θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά στη Ναμίμπια, στις 9 Νοεμβρίου 2022, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος της Ναμίμπια Hage Geingob υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για τη ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε και της Ναμίμπια στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο. Η συνεργασία καταρχάς θα προωθήσει την ανάπτυξη των αξιακών αλυσίδων εξόρυξης και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Επιπλέον, θα υποστηριχθούν οι υφιστάμενες βιώσιμες αξιακές αλυσίδες πρώτων υλών, διευκολύνοντας τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας της Ναμίμπια και την προώθηση της οικονομικής και κοινωNamibia Critical Metals Announces CDN$500,000 Private Placementνικής της ανάπτυξης.

Mineral Map of Namibia | Natural Resources of Namibia

Η Ε.Ε και η Ναμίμπια έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν έναν επιχειρησιακό οδικό χάρτη για την περίοδο 2023-2024, με συγκεκριμένες κοινές δράσεις που θα συμφωνηθούν εντός έξι μηνών από την υπογραφή του Μνημονίου. Αυτές οι ενέργειες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με σχετικούς βιομηχανικούς και χρηματοοικονομικούς φορείς από τα κράτη μέλη της Ε.Ε και τη Ναμίμπια.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ναμίμπια υπέγραψαν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ανανεώσιμου υδρογόνου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ναμίμπια θα εργαστούν για την υλοποίηση δανείου από την EIB Global προς την κυβέρνηση της Ναμίμπια, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα επιτρέψει μακροπρόθεσμα, την υλοποίηση επενδύσεων για βιώσιμα έργα.

Αναφορικά με το το Καζακστάν, αξιωματούχοι από τη χώρα αυτή υποστήριξαν πριν από λίγες μέρς, στις 17 Νοεμβρίου 2022, στις Βρυξέλλες ότι η πλούσια σε πόρους χώρα θα είναι σύντομα σε θέση να προσφέρει και τις 30 κρίσιμες πρώτες ύλες που χρειάζεται η Ε.Ε, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή λίστα που εγκρίθηκε το 2020. Το θέμα είχε συζητηθεί ήδη μεταξύ των εμπειρογνωμώνων ΕΕ και Καζακστάν, στο περιθώριο της διάσκεψης COP27. 

Kazakhstan Mineral Map | Natural Resources of KazakhstanMining In Kazakhstan | The Diggings™Mining causes infrastructure bottlenecks that hurt nearby manufacturers |  LSE Business ReviewΟ υφυπουργός Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών Marat Karabayev, δήλωσε ότι το Καζακστάν καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως σχετικά με  τις δυνατότητες εξόρυξης και ανάκτησης κρίσιμων πρώτων υλών, ενώ όσον αφορά στο αλουμίνιο είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 παραγωγών. Εξήγησε ότι οι εταιρείες του Καζακστάν παράγουν επί του παρόντος τις 16 από τα υλικά (30) της ευρωπαϊκής λίστας των CRM’s, ενώ για άλλες εννέα από αυτές, το Καζακστάν διαθέτει κοιτάσματα, αν και δεν έχει προχωρήσει στην εξόρυξή τους ακόμη. Για τις υπόλοιπες πέντε σπάνιες γαίες είπε: «ξέρουμε ότι έχουμε κοιτάσματα, αλλά δεν ξέρουμε τις ποσότητες».

Ο Peter Handley, επικεφαλής του τμήματος της DG GROW για τις πρώτες ύλες, ανέφερε ότι ένας από τους σκοπούς του μνημονίου ήταν η καλύτερη χρήση τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και γενικά η μείωση του αποτυπώματος από την ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. P. Handley προσέθεσε ότι το μνημόνιο ήταν στο πνεύμα της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής για την εξασφάλιση της ασφάλειας στον εφοδιασμό της Ε.Ε με κρίσιμες πρώτες ύλες (critcal raw materials act), η οποία θα έρθει προς ψήφιση έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους και στην οποία τόσο  η βιωσιμότητα όσο και η διαφάνεια  του εφοδιασμού είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντες.

Σχετικά Άρθρα