ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Το 3ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου

Το 3ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου, πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν οι συνδιοργανωτές στο γεγονός που έλαβε χώρα  στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. Το Συμπόσιο, σε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο θεσμός, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΙΟΠ και ενισχύει σημαντικά το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, ακολουθεί και φέτος τον ήδη επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (2016, 2018).

Η Αφροδίτη Λίτη, ο Τάκης Κοζόκος, ο Χρήστος Λαζαράκης και ο Βαγγέλης Χατζής είναι οι τέσσερις καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος με σκοπό να φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα με θέμα εμπνευσμένο από το Περιβάλλον, αποτυπώνοντας το προσωπικό τους εικαστικό ιδίωμα σε τηνιακό ημίλευκο μάρμαρο.

Βήμα βήμα η μετατροπή ενός μπλοκ μαρμάρου σε έργο τέχνης -Η Αφροδίτη Λίτη δημιουργεί στον Πύργο της Τήνου Πηγή: iefimerida.gr 

Μαζί τους εργάστηκαν  ο Γιώργος Βεργυρής, η Γεωργία Νίκα, ο Γιώργος Παπασωτηρίου (απόφοιτοι) και η Δάφνη Χατζηλαζάρου (σπουδάστρια) από το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Η συνύπαρξη όλων, καθώς και του επιμελητή, για περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, ανέδειξε  κατά τον καλύτερο τρόπο τη σχέση μαθητή-δασκάλου, στοιχείο θεμελιώδες στην Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, η οποία από το 2015 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

H Αφροδίτη Λίτη στην πρώτη επαφή της με το μάρμαρο σχεδιάζει τη μορφή που θέλει να του δώσει Πηγή: iefimerida.gr

 

Στο τελικό στάδιο, ένα παχύφυλλο, αναρριχώμενο, μαρμάρινο φυτό Πηγή:iefimerida.gr

Παράλληλα, επιλεγμένα έργα των προσκεκλημένων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν ενταγμένα στον χώρο της μόνιμης έκθεσης: από τα δαχτυλίδια σε μέταλλο της Αφροδίτης Λίτη και τα light boxes του Βαγγέλη Χατζή, έως τα μαρμάρινα έργα του Χρήστου Λαζαράκη και τις δημιουργίες σε λίθο ή πηλό του Τάκη Κοζόκου. Έτσι οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαφορετικές αναζητήσεις από την μέχρι τώρα εικαστική πορεία των τεσσάρων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα γλυπτά θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί τα έργα που δημιουργήθηκαν στα προηγούμενα Συμπόσια. Η έκθεση, εντός του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου συνεχίζεται έως τις 3 Οκτωβρίου.

Πύργος Τήνου: Το χωριό που διδάσκει την τέχνη του μαρμάρου

Σχετικά Άρθρα