Ενεργειακή ΜετάβασηΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Lithium refining is a ‘license to print money,’ Musk says

Tesla Pulled Levers on Pricing and Cost During a Tough Quarter«Θα ήθελα να προτρέψω για άλλη μια φορά τους επενδυτές να επενδύσουν στη βιομηχανία επεξεργασίας λιθίου. Η εξόρυξη είναι σχετικά εύκολη, η επεξεργασία είναι πολύ πιο δύσκολη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Inc., Elon Musk, προσθέτοντας ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μεγάλα:  «Δεν μπορείς να χάσεις, είναι βασικά σαν να έχεις μια άδεια να εκτυπώνεις χρήματα».

Image Οι τιμές του ανθρακικού λιθίου στην Κίνα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 450% το 2021.

Πράγματι, οι  περιορισμοί στη διαθεσιμότητα λιθίου που οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο δεν είναι αποτέλεσμα της σπανιότητας των πρώτων υλών, αλλά οφείλονται στην περιορισμένη δυνατότητα σε παγκόσμιο επίπεδο προμήθειας υδροξειδίου του λιθίου και ανθρακικού λιθίου, εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας, στις αλυσίδες εφοδιασμού παραγωγής μπαταριών. 

Η επεξεργασία είναι «αρκετά δύσκολη και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό σε ποσότητα, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να αποκτήσει κλίμακα», είπε ο Musk. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της υπάρχουσας δυναμικότητας επεξεργασίας λιθίου, αν και αναπτύσσονται εγκαταστάσεις επεξεργασίας και σε άλλα μέρη παγκοσμίως.

Η επεξεργασία και ο εξευγενισμός των κοιτασμάτων λιθίου ώστε να προμηθευτούμε  υδροξείδιο του λιθίου και ανθρακικό λίθιο εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας, είναι δύσκολη. Αλλά ούτε και η εξόρυξη του λιθίου είναι πάντα εύκολη. Συνήθως εξάγεται ευκολότερα  από κοιτάσματα άλμης σε σχέση με τα κοιτάσματα ορυκτών, αλλά μπορεί να απαιτηθούν χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω εξάτμισης σε λίμνες. 

South America's 'lithium fields' reveal the dark side of our electric  future | Euronews
“Aλυκές” λιθίου στην Salar de Atacama, Βόρεια Χιλή. by Tom Hegen
Πρόβλεψη για την δυναμικότητα εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου [2025]

Η Tianqi Lithium Corp. παρέδωσε την πρώτη της παρτίδα επεξεργασμένου λιθίου από μια νέα εγκατάσταση στην Αυστραλία τον Μάιο του 2022.  “Η Αυστραλία  πρέπει να επιδιώξει να προσθέσει περισσότερη δυναμικότητα επεξεργασίας και παραγωγής για να συνδράμει την παγκόσμια οικονομία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Tesla, Robyn Denholm. Καινούργια  έργα λιθίου  αναπτύσσονται επίσης σε  Χιλή, Αργεντινή και ΗΠΑ. Η Tesla κατασκευάζει μια εγκατάσταση παραγωγής καθόδων στο Τέξας και εργάζεται προς την ανάπτυξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λιθίου. 

Σχετικά Άρθρα