ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Λιγνίτης Προσηλίου: Από την παραγωγή καυσίμου στην παροχή βιομηχανικών και γεωργικών λύσεων!

Διερεύνηση σε βάθος των δυνατοτήτων εναλλακτικής χρήσης του κοιτάσματος σε νέες εφαρμογές. Πράγματι,  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ενεργειακών Πρώτων Υλών του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδείχθηκε για πρώτη φορά, ότι ο λιγνίτης Προσηλίου είναι κατάλληλος για γεωργικές εφαρμογές, παραγωγή χουμικών και φουλβικών οξέων καθώς και παραγωγή ενεργού άνθρακα. Έγινε προτεραιοποίηση και ακολούθησαν προκαταρκτικές Μελέτες Αγοράς καθώς και τεχνικές μελέτες.

Από το 2015 παράλληλα με την επιφανειακή εκμετάλλευση λειτουργεί και η μοναδική στη χώρα υπόγεια εκμετάλλευση λιγνίτη, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική αποληψιμότητα των αποθεμάτων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αναβαθμίζοντας την ποιότητα του λιγνίτη που εξορύσσεται.

Η ΟΠ 63 Ν.Κοζάνης παραχωρήθηκε στις 31.3.1972 έχει έκταση 10.2 Km2 και αφορά λιγνίτη και τα λοιπά μεταλλεύματα.  Στον χώρο έχει εντοπισθεί κοίτασμα υψηλής ποιότητας λιγνίτη με συνολικά απομένοντα αποθέματα της τάξης των 38 εκατομμυρίων τόνων στα νότια του οικισμού του Προσηλίου και μάλιστα με ικανοποιητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά,  ήτοι: κατώτερη Θερμιδική Ικανότητα: 2.400 Kcal kgr , Τέφρα επί Ξηρού: 21-22%  και Φυσική Υγρασία: 42-44%.

Η αξιοποίηση του κοιτάσματος, από την Μ.Ε.ΤΕ Α.Ε. ξεκίνησε αποκλειστικά με επιφανειακή εκμετάλλευση το 2006 και ήδη από το 2015 παράλληλα λειτουργεί και η μοναδική στη χώρα υπόγεια εκμετάλλευση λιγνίτη, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική αποληψιμότητα των αποθεμάτων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αναβαθμίζοντας την ποιότητα του λιγνίτη που εξορύσσεται.

Αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την τοπική κοινωνία με συνολική ετήσια συνεισφορά € 8 εκατομμύρια. Οι λειτουργίες του, πέραν τιης ισχύουσας νομοθεσίας, συμ μ ορφώνονται με τα πρότυπα ISO 9001/ 2000 , ISO 2004 , OHSAS 18001 /2007.

Με αναμενόμενο το τέλος της ζωής του λιγνίτη ως ενεργειακού πόρου είναι επιβεβλημένο η εξόρυξη του να στραφεί:

  • Στην μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των προετοιμασμένων κοιτασμάτων υψηλή ποιότητας, για σημαντικά βελτιωμένο κόστος παραγωγής ενέργειας
  • Στην αποφυγή, κατά το δυνατόν, ανάπτυξης νέων εκμεταλλεύσεων λιγνίτη, ακόμα και αν είναι υψηλής απόδοσης, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη περιοχή της Δ. Μακεδονίας και να αποφευχθούν μη απαραίτητες δαπάνες αποκατάστασης γης και τοπίου
  •  Στην ομαλή μετάβαση στις ΑΠΕ, με βελτίωση της αποδοτικότητας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής

Σύμφωνα με το ανωτέρω στρατηγικο πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρξει   μια στρατηγική διαφοροποίησης σε χρήσεις υψηλής ζήτησης και προστιθέμενης αξίας. Με την σταθεροποίηση της παραγωγής του λιγνίτη, η εταιρεία άρχισε συστηματικές μελέτες για την βέλτιστη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της ΟΠ 63 στις παρακάτω κατευθύνσεις:

  •  Εντοπισμό και άλλων ορυκτών και μεταλλευμάτων με δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης.
  • Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας εγκατάστασης νέων παραγωγικών μονάδων για γνωστές χρήσεις του λιγνίτη της περιοχής σε εφαρμογές όπως η μεταλλουργία.
  • Διερεύνηση σε βάθος των δυνατοτήτων χρήσης του κοιτάσματος σε νέες εφαρμογές. Πράγματι, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ενεργειακών Πρώτων Υλών του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδείχθηκε για πρώτη φορά, ότι ο λιγνίτης Προσηλίου είναι κατάλληλος για γεωργικές εφαρμογές, παραγωγή χουμικών και φουλβικών οξέων καθώς και παραγωγή ενεργού άνθρακα. Έγινε προτεραιοποίηση και ακολούθησαν προκαταρκτικές Μελέτες Αγοράς καθώς και τεχνικές μελέτες.

Η συνημμένη παρουσίαση για την αξιολόγηση και τις προοπτικές της ΟΠ 63 έγινε στο πλαίσιο αιτήματος παράτασης της ισχύος της ΟΠ 63 Ν. Κοζάνης για 25 χρόνια από την μεταλλειοκτήτρια Μεταλλευτική Κοζάνης ΟΕ, συμφώνως προς τα  κριτήρια του άρθρου 8 του Ν 210/ 1973.

Ο Ελληνικός λιγνίτης σε εξω-ηλεκτρικές εφαρμογές υψηλής προστιθεμένης αξίας

Σχετικά Άρθρα