ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ειδική έκθεση του ΔΟΕ (2022): Ο ρόλος των κρίσιμων ορυκτών στην ενεργειακή μετάβαση

Αυτή  η υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση των ορυκτών, οι μεγάλοι χρόνοι για να ξεκινήσει μια νέα παραγωγή ορυκτών, η φθίνουσα ποιότητα των πόρων σε ορισμένες περιοχές, και διάφορες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όλα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με αξιόπιστες και βιώσιμες προμήθειες ορυκτών για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν. Οι απαντήσεις και οι δράσεις στα ζητήματα αυτά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις εταιρείες θα καθορίσουν εάν τα ορυκτά θα αναδειχθούν ως ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας ή θα αποτελέσουν εμπόδιο στη διαδικασία.
Add Quote Author…
Η παρούσα ειδική έκθεση του ΔΟΕ είναι η πλέον επικαιροποιημένη  παγκόσμια μελέτη επί του θέματος των κρισίμων ορυκτών μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΔΟΕ να διασφαλίσει τα ενεργειακά συστήματα παραμένουν τόσο ανθεκτικά, ασφαλή και βιώσιμα όσο δυνατόν. Σε ένα σενάριο που ανταποκρίνεται στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, το μερίδιο των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας στη συνολική ζήτηση αυξάνεται σημαντικά τις επόμενες δύο δεκαετίες σε πάνω από 40% για χαλκό και σπάνιες γαίες, 60-70% για νικέλιο και κοβάλτιο και σχεδόν 90% για λίθιο που εμφαίνεται στην φωτογραφία. 

Η ειδική έκθεση World Energy Outlook του ΔΟΕ  (του Μαρτίου 2022) σχετικά με τον ρόλο των κρίσιμων ορυκτών στην  μετάβαση  της καθαρής ενέργειας εντοπίζει κινδύνους για βασικά ορυκτά και μέταλλα που – αν δεν αντιμετωπιστούν – θα μπορούσαν να κάνουν την παγκόσμια πρόοδο προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας πιο αργή ή πιο δαπανηρή και επομένως να παρεμποδίσουν τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ΔΟΕ  επιθυμεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο δίνοντας τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προβλέπουν και να αντιμετωπίζουν πιθανές ελείψεις και να αποφεύγουν επιζήμια αποτελέσματα για τις οικονομίες μας και τον πλανήτη μας: “Με βάση τα εργαλεία μοντελοποίησης του ΔΟΕ, έχουμε δημιουργήσει μια μοναδική και εκτεταμένη βάση δεδομένων που στηρίζει τις προβλέψεις μας για τις απαιτήσεις σε  μελλοντικά ορυκτά και σε διαφορετικά σενάρια κλίματος και τεχνολογίας”.

Τα σημερινά σχέδια προμήθειας και επενδύσεων για πολλά κρίσιμα ορυκτά  βρίσκονται αρκετά πίσω από αυτό που χρειάζεται για να υποστηριχθεί μια ταχεία ανάπτυξη στους ηλιακούς συλλέκτες, τις ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά οχήματα. Πολλά ορυκτά προέρχονται από μικρό αριθμό παραγωγών. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις λιθίου, κοβαλτίου και στοιχείων σπάνιων γαιών, οι τρεις κορυφαίοι παραγωγοί στον κόσμο ελέγχουν πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτή  η υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση, οι μεγάλοι χρόνοι για να ξεκινήσει μια νέα παραγωγή ορυκτών, η φθίνουσα ποιότητα των πόρων σε ορισμένες περιοχές, και διάφορες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όλα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με αξιόπιστες και βιώσιμες προμήθειες ορυκτών για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν. Οι απαντήσεις αλλά και οι δράσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις εταιρείες θα καθορίσουν εάν τα ορυκτά θα παραμείνουν και θα αναδειχθούν  ως ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας ή θα αποτελέσουν εμπόδιο στη διαδικασία.

Με βάση αυτήν την ειδική έκθεση, προσδιορίζονται  οι βασικές συστάσεις του IEA για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ορυκτών. Ένα ουσιαστικό βήμα είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να παρέχουν σαφή μηνύματα σχετικά με τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα και πώς οι στόχοι τους θα μετατραπούν σε δράση. Η μακροπρόθεσμη ορατότητα είναι απαραίτητη για την παροχή της εμπιστοσύνης που πρέπει να δεσμευτούν οι επενδυτές για νέα έργα. Οι προσπάθειες για την κλιμάκωση των επενδύσεων θα πρέπει να συμβαδίζουν μια ευρεία στρατηγική που περιλαμβάνει την τεχνολογική καινοτομία, την ανακύκλωση, πρότυπα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν υπάρχει έλλειψη πόρων σε όλο τον κόσμο, και υπάρχουν αρκετές  ευκαιρίες για όσους μπορούν να παράγουν ορυκτά με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο. Ομως  καμία χώρα δεν θα μπορέσει να επιλύσει αυτά τα ζητήματα μόνη της, η ενισχυμένη διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη. 

Το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και ο γραφίτης είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση των μπαταριών, τη μακροζωία και την ενεργειακή πυκνότητα. Τα στοιχεία σπάνιων γαιών είναι απαραίτητα για μόνιμους μαγνήτες που είναι ζωτικής σημασίας για τις ανεμογεννήτριες και τους κινητήρες EV. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται τεράστια ποσότητα χαλκού και αλουμινίου, με τον χαλκό να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια.

Η στροφή προς ένα σύστημα καθαρής ενέργειας πρόκειται να οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των απαιτήσεων για αυτά τα ορυκτά, πράγμα που σημαίνει ότι ο ενεργειακός τομέας αναδεικνύεται σε μεγάλη δύναμη στις αγορές ορυκτών. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ο ενεργειακός τομέας αντιπροσώπευε ένα μικρό μέρος της συνολικής ζήτησης για τα περισσότερα ορυκτά. Ωστόσο, καθώς οι ενεργειακές μεταβάσεις επιταχύνονται, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας γίνονται το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της ζήτησης.

Σε ένα σενάριο που ανταποκρίνεται στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, το μερίδιο των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας στη συνολική ζήτηση αυξάνεται σημαντικά τις επόμενες δύο δεκαετίες σε πάνω από 40% για χαλκό και σπάνιες γαίες, 60-70% για νικέλιο και κοβάλτιο και σχεδόν 90% για λίθιο . Τα EVs και η αποθήκευση μπαταριών έχουν ήδη εκτοπίσει τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης για να γίνουν ο μεγαλύτερος καταναλωτής λιθίου και πρόκειται να αντικαταστήσουν τον ανοξείδωτο χάλυβα ως τον μεγαλύτερο τελικό χρήστη νικελίου έως το 2040. 

Οι ανησυχίες για την αστάθεια των τιμών και την ασφάλεια του εφοδιασμού δεν εξαφανίζονται σε ένα εξηλεκτρισμένο, πλούσιο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΔΟΕ δίνει μεγάλη προσοχή στο θέμα των κρίσιμων ορυκτών και στο ρόλο τους στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Αυτή η έκθεση αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα του ΔΟΕ να παραμείνει μπροστά από την καμπύλη σε όλες τις πτυχές της ενεργειακής ασφάλειας σε έναν ταχέως εξελισσόμενο ενεργειακό κόσμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια χώρα είναι υπεύθυνη για περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα) ήταν υπεύθυνες για περίπου το 70% και το 60% της παγκόσμιας παραγωγής στοιχείων κοβαλτίου και σπάνιων γαιών αντίστοιχα το 2019.  Το επίπεδο συγκέντρωσης είναι ακόμη υψηλότερο για τις εργασίες επεξεργασίας, όπου η Κίνα έχει ισχυρή παρουσία σε όλους τους τομείς. Το μερίδιο της Κίνας στην επεξεργασία- διύλιση είναι περίπου 35% για το νικέλιο, 50-70% για το λίθιο και το κοβάλτιο και σχεδόν 90% για τα στοιχεία σπάνιων γαιών. 
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.68 MB]

Σχετικά Άρθρα