ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ζήτησης μπαταριών τα επόμενα 20 χρόνια

Αυτό που είναι ξεκάθαρο για την IDTechEx είναι ότι, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις, η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα παραμένει πολύ ισχυρή τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις κυβερνήσεις. Eνώ οι προκλήσεις αυξάνονται, η μετάβαση συνεχίζεται».
Add Quote Author…
Electric car parking symbol. (Image from RawPixel). Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 79% των εσόδων της αγοράς EV και το 83% της ζήτησης μπαταριών τις επόμενες δύο δεκαετίες παρά ορισμένες τρέχουσες προκλήσεις που αφορούν την έλειψη σε μέταλλα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της IDTechEx.

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 79% των εσόδων της αγοράς EV και το 83% της ζήτησης μπαταριών τις επόμενες δύο δεκαετίες παρά ορισμένες τρέχουσες προκλήσεις που αφορούν την έλειψη σε μέταλλα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της IDTechEx.

Σύμφωνα με την μελετητική εταιρεία, ο λόγος για τα αυτοκίνητα να συνεχίσουν να ηγούνται στους τομείς των EV είναι ότι εδώ και καιρό βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημοτικότητά τους και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Επί του παρόντος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η μεγαλύτερη αγορά μεταξύ των EV, με πωλήσεις υπερδιπλασιασμένες το 2021 σε πάνω από 6,4 εκατομμύρια.

Αλλά ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, που δημιουργήθηκαν  πρόσφατα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Καθώς οι οικονομίες έχουν ανοίξει μετά τους περιορισμούς του Covid-19 και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν περιορίσει τον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τιμές του ηλεκτρισμού και της βενζίνης έχουν ανέβει. Αυτό φέρνει τις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στο προσκήνιο, αλλά σε μια εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη έλλειψη τσιπ, νέα lockdown στην Κίνα, αυξημένες τιμές πρώτων υλών και ελλείψεις σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων που παράγονται στην Ουκρανία, όπως οι καλωδιώσεις», επισημαίνει η έκθεση.

Τα στοιχεία της IDTechEx δείχνουν ότι πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων έχουν αρχίσει να αντιδρούν στο νέο πλαίσιο αυξάνοντας τις τιμές ή καθυστερώντας και περιορίζοντας την παραγωγή.

«Οι αυξήσεις τιμών δεν είναι ασήμαντες. Το 2020, το βασικό μοντέλο 3 της Tesla κόστιζε 39.990 $ – το 2022 είναι 46.990 $. Τον Μάρτιο, η Rivian ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή των μοντέλων της έως και 14.500 $ (R1T), πριν αντιμετωπίσει αντιδράσεις πελατών και επενδυτών. Πέρα από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας VW ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά έχει ξεπουλήσει ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για το 2022», αναφέρεται στη μελέτη.

Οι μπαταρίες παραμένουν το μεγαλύτερο συστατικό κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων και το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών μπαταριών, ιδιαίτερα του λιθίου και του νικελίου, είναι ένας παράγοντας πίσω από τις αυξήσεις. Αυτό οφείλεται στις ελλείψεις και τα νέα lockdown στην Κίνα καθώς και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Το μεγαλύτερο μέρος του λιθίου στον κόσμο επεξεργάζεται στην Κίνα και η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων νικελίου.

«Καθώς συνεχίζονται οι ελλείψεις και οι προμήθειες εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων καταναλώνονται από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτό θα έχει αντίκτυπο σε τομείς μη αυτοκινητοβιομηχανίας που χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνολογίες», αναφέρει η έκθεση. “Ένα παράδειγμα είναι οι αγορές ηλεκτρικών φορτηγών, για τις οποίες η IDTechEx προβλέπει ότι θα έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ζήτηση μπαταριών έως το 2042. Το Semi της Tesla, ένα φορτηγό μεγάλων αποστάσεων με ηλεκτρική μπαταρία,  επρόκειτο αρχικά να παραχθεί το 2020. ο στόχος είναι τώρα το 2023. Το Semi απαιτεί νέες κυψέλες μεγάλου μεγέθους 4680, αλλά η περιορισμένη παραγωγή μπαταριών έχει δοθεί προτεραιότητα για αυτοκίνητα υψηλής ζήτησης που παράγουν περισσότερα κέρδη ανά kWh”

Η IDTechEx αναφέρει ότι τα ηλεκτρικά σκάφη αναψυχής μπορεί επίσης να πρέπει να εξετάσουν νέες συμφωνίες με νέους προμηθευτές καθώς συνεχίζονται οι ελλείψεις.

«Ενώ οι μη αυτοκινητοβιομηχανικοί τομείς απαιτούν λιγότερες μπαταρίες, εξακολουθούν να τις απαιτούν. Η βελτίωση της απόδοσης του συνολικού συστήματος μετάδοσης κίνησης EV, αντί να εστιάζει στην καθαρή ανάπτυξη μπαταριών, θα είναι το κλειδί – αυτό σημαίνει ηλεκτρονικά ισχύος καρβιδίου του πυριτίου, πιο αποδοτικούς κινητήρες, πλατφόρμες 800V, ηλιακό αμάξωμα και λιγότερη καλωδίωση», αναφέρει η έκθεση. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο για την IDTechEx είναι ότι, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις, η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα παραμένει πολύ ισχυρή τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις κυβερνήσεις. Καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται, η μετάβαση συνεχίζεται».

(https://www.mining.com/)

Σχετικά Άρθρα