ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

RMIS Newsletter : Ειδική έκδοση με εστίαση στην κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας

Παρουσιάζουμε σήμερα  μια ειδική έκδοση του ενημερωτικού δελτίου (newsletter) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Raw Materials Information System (RMIS) με δεδομένα για το μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής πρώτων υλών στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Παρέχει βασικές πληροφορίες που σχετίζονται με την παραγωγή και το εμπόριο πρώτων υλών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και πληροφορίες για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.
Η διακοπή στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου, χαλκού, πρώτων υλών λιπασμάτων και βιομηχανικών ορυκτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία θα μπορούσε να πιέσει σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού σημαντικών βιομηχανιών όπως οι Κατασκευές, οι Μεταφορές, τα Βιομηχανικά Μηχανήματα και η Βιομηχανία των Λιπασμάτων.
(April 2022)

Στο σχήμα,  τα κόκκινα τρίγωνα δείχνουν το % μερίδιο των  Κρίσιμων Πρώτων  Υλών (CRM), όπως αυτές ορίζονται στη  λίστα CRM EC 2021, οι κόκκινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τις θέσεις εξόρυξης των μη ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών στην Ουκρανία (πηγή: S&P Global Market Intelligence). Τέλος, εξαιρούνται τα υλικά με μερίδιο κάτω του 3%.

Η Ουκρανία και η Λευκορωσία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές τιτανίου, σιδηρομαγανιούχων κραμάτων, καολίνη και ποτάσας. Ταυτόχρονα, η Ρωσία ελέγχει σημαντικό μερίδιο  μιας μακράς λίστας ορυκτών πρώτων υλών. Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για ορισμένα υλικά – από βασικά μέταλλα (χάλυβας, αλουμίνιο, χαλκός και νικέλιο) έως κρίσιμες και σπάνιες πρώτες ύλες (μέταλλα της ομάδας πλατίνας, τιτάνιο, βανάδιο, αντιμόνιο) και λιπάσματα (κάλιο, φωσφορικά άλατα).

 Το 2020, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία αντιπροσώπευαν το 12,3% των συνολικών εισαγωγών στην ΕΕ της ομάδας προϊόντων NFNE (μη εδώδιμα και μη ενεργειακά). Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές της ΕΕ με προορισμό τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία ανήλθαν στο 3,8% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ της ομάδας προϊόντων NFNE. Οι εισαγωγές της ΕΕ αποτελούνται κυρίως από εξευγενισμένα/μεταποιημένα υλικά και πρωτογενείς πρώτες ύλες. Αντίθετα, η ΕΕ εξάγει κυρίως ημικατεργασμένα και κατάντη προϊόντα.

Η διακοπή στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου, χαλκού, πρώτων υλών λιπασμάτων και βιομηχανικών ορυκτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία θα μπορούσε να πιέσει σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού σημαντικών βιομηχανιών όπως οι Κατασκευές, οι Μεταφορές, τα Βιομηχανικά Μηχανήματα και τα Λιπάσματα.

Ο κατάλογος των μη διατροφικών, μη ενεργειακών πρώτων υλών (NFNE) που προσδιορίζεται ότι έχουν υψηλή αξία εισαγωγής και μερίδιο στις συνολικές εισαγωγές της ΕΕ (Εικόνα 1) περιλαμβάνει προϊόντα που απαιτούνται για στρατηγικές αλυσίδες αξίας της ΕΕ (π.χ. PGM για την αυτοκινητοβιομηχανία, μέταλλο τιτάνιο για αεροδιαστημικές εφαρμογές, ηλεκτρικός χάλυβας για ηλεκτρικούς κινητήρες, μεταλλικό νικέλιο για υπερκράματα σε τουρμπίνες και μπαταρίες). Οι κρίσιμες πρώτες ύλες εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία (Εικόνα 2).

 

Σχήμα 1: Κορυφαίες (σε αξία) 20 ορυκτές πρώτες ύλες στις εισαγωγές προϊόντων NFNE από την ΕΕ προερχόμενες από  Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία για το 2021 (με έντονους χαρακτήρες τα CRM)
Σχήμα 2: Εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία του συνόλου των προϊόντων NFNE (non-food, non-energy), ανά κρίσιμα και μη κρίσιμα υλικά (συνολικές τιμές και ποσοστά)

Η Ρωσία προμηθεύει πολλαπλές μη εδώδιμες, μη ενεργειακές πρώτες ύλες (non-food, non-energy, NFNE) και συναφή προϊόντα (Εικόνα 3). Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για ορισμένα αγαθά από βασικά μέταλλα (χάλυβας, αλουμίνιο, χαλκός και νικέλιο) έως κρίσιμες πρώτες ύλες (μέταλλα της ομάδας πλατίνας, τιτάνιο, βανάδιο, αντιμόνιο) και από ακατέργαστα λιπάσματα υλικά (ποτάσα, φωσφορικά πετρώματα) έως βιομηχανικά ορυκτά (μαγνησίτης, καολίνη, θείο).

Σχήμα 3: Κορυφαίες 10 ομάδες υλικών που εξάγονται από τη Ρωσία, ανά παγκόσμιο μερίδιο το 2019: πρωτογενείς (μπλε) και οι επεξεργασμένες (πορτοκαλί)

Δείτε πιο εξειδικευμένες πληροφορίες στο συνημμένο Ειδική Εκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

Σχετικά Άρθρα