ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Pinnacle Award of Excellence: Τρίτη συνεχόμενη διάκριση για την FHL Κυριακίδης

“CARYATID – the missing maiden of Karyai”. Οι Καρυάτιδες αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα της ελληνικής γλυπτικής και χειροτεχνίας, ενώ αποδεικνύουν την αιώνια βιωσιμότητα της φυσικής πέτρας και ιδιαίτερα του μαρμάρου.

Το Pinnacle Award of Excellence 2021 κέρδισε το αντίγραφο της «χαμένης» Καρυάτιδας στην κατηγορία Architectural carving/lettering/sculpture. Το έργο με όνομα “CARYATID – the missing maiden of Karyai” δημιουργήθηκε σε ολόλευκο μάρμαρο Θάσου και εκπονήθηκε από την FHL Κυριακίδης.

Η εταιρεία επέλεξε το άγαλμα να δημιουργηθεί πάνω σ’ ένα μοναδικό κομμάτι μαρμάρου, γεγονός που έκανε τη διαδικασία δυσκολότερη, αφού το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε είναι σπάνιο, και εντοπίζεται μόνο στο νησί της Θάσου. Για την ολοκλήρωση του έργου χρειάστηκε ένα λεπτομερές 3D μοντέλο του αυθεντικού αγάλματος, που δημιουργήθηκε από ρομποτικά μηχανήματα σε διάρκεια περισσότερη των 30 ημερών. Στη συνέχεια, η FHL Κυριακίδης ανέθεσε την ολοκλήρωση του έργου στον in-house γλύπτη της εταιρείας, που χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες προσεκτικού χειροποίητου φινιρίσματος.

Το γλυπτό, πιστό αντίγραφου του αυθεντικού, έχει ύψος 2,31 μέτρα και, χάρη στη σμίλη του γλύπτη της FHL Κυριακίδης, φέρει όλες τις λεπτομέρειες του πρωτότυπου όπως οι πτυχές της κόμμωσης, του ρευστού πέπλου και του χιτώνα που κολακεύουν αυτή τη γυναικεία φιγούρα.

Οι Καρυάτιδες αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα της ελληνικής γλυπτικής και χειροτεχνίας, ενώ αποδεικνύουν την αιώνια βιωσιμότητα της φυσικής πέτρας και ιδιαίτερα του μαρμάρου.

Η καρυάτιδα

Το πρωτότυπο γλυπτό είναι μια από τις συνολικά έξι Καρυάτιδες ή “Κόρες της Καρυάς”. Οι Καρυάτιδες, που αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά συμπλέγματα γλυπτών, είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμες σε όλο τον κόσμο και είναι συνώνυμες με την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Οι «Έξι Κόρες της Καρυάς» στέκονταν ενωμένες για πάνω από 2.300 χρόνια στη νότια στοά του Ερεχθείου, στην Ακρόπολη. Ωστόσο, από το 1801, το πρωτότυπο γλυπτό της «χαμένης» Καρυάτιδας εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μετά την αρπαγή της από τον λόρδο Έλγιν. Οι υπόλοιπες πέντε πρωτότυπες εκτίθενται από το 1979 ενωμένες, στον αρχικό τους σχηματισμό, στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το δεύτερο σημείο της αριστερής πλευράς του συμπλέγματος παραμένει κενό, συμβολίζοντας τη συνεχή απαίτηση των Καρυατιδών να επιστρέψει η «χαμένη αδερφή» τους στη νόμιμη κατοικία της.

Ιστορικό υπόβαθρο

Οι αρχικές έξι Καρυάτιδες έχουν φιλοτεχνηθεί μεταξύ 421 και 415 π.Χ. σε Πεντελικό μάρμαρο, επικολλημένο σε πλάκες από γκρίζο ασβεστόλιθο Ελευσίνας. Υποστηρίζεται ότι αποτελούσαν το ορατό τμήμα του τάφου του Κέκροπα, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας. Ο ελληνικός όρος “Καρυάτιδες” σημαίνει κυριολεκτικά “Κόρες της Καρυάς”, μιας αρχαίας πόλης της Πελοποννήσου. Στην αρχαία ιωνική αρχιτεκτονική, οι κίονες συχνά αντικαθίσταντο από ένα λεπτό άγαλμα γυναικείας μορφής. Η κλασική μορφή της Καρυάτιδας είναι ντυμένη με κολακευτικά πέπλα και χιτώνες. Έχει ευθύγραμμο και λεπτό κορμό και πόδια ελαφρώς προωθημένα, είτε κλειστά δεξιά είτε αριστερά. Τα χέρια είναι στο πλάι και κάτω, ενώ μερικές φορές στο ένα χέρι κρατούν ένα αφιέρωμα. Οι πτυχώσεις στα ρούχα τους εναρμονίζονται με τα αυλάκια των στηλών που ακολουθούν τις καμπύλες του σώματος.

(Πηγή: stonenews.eu)

Πιστό αντίγραφο της «Νίκης της Σαμοθράκης» θα τοποθετηθεί στο νησί της Σαμοθράκης

Σχετικά Άρθρα