ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Architects Talk: με κέντρο το Αλουμίνιο και το Μάρμαρο!

Ξεκίνησε ήδη απο χθες στο Athens Metropolitan Expo, παράλληλα με την έκθεση the Architect Show 3, το Architects Talk by Archisearch.gr. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στα υλικά, την κλιματική αλλαγή και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στα πάνελ που αφορούν τα κατασκευαστικά υλικά θα εξεταστούν οι περιπτώσεις του μαρμάρου και του αλουμινίου.

Ανοιξε ήδη από το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου τις πόρτες του το διήμερο αρχιτεκτονικό event Architects Show 3, στα πλαίσια του οποίου θα διεξαχθεί το συνέδριο «Architects Talk» της Archisearch.gr. Το κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου είναι «Exploring the Unknown».

Τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία και σημαντικές εταιρείες δίνουν το παρών για ένα διήμερο στο Athens Metropolitan Expo με την διημερίδα «Architects Talk» by Archisearch.gr να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Το φετινό θέμα της, «Exploring the unknown», εκφράζει την ανάγκη προβληματισμού γύρω από τη αρχιτεκτονική και το ρόλο της σε μία ταχύτατα μεταβαλλόμενη κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα στην εποχή του covid-19.

Architects Talk

Μερικοί απ’ τους κορυφαίους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες θα βρεθούν επί σκηνής του «Architects Talk», όπου θα συζητήσουν σε πάνελ ποικίλης θεματολογίας. Στις συζητήσεις του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν σε έξι ενότητες, ο κεντρικός άξονας είναι η σχέση της αρχιτεκτονικής με άλλους κλάδους, όπως αυτός του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, αλλά και της σχέσης της αρχιτεκτονικής με την καθημερινότητα.

Τα υλικά

Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στα υλικά, την κλιματική αλλαγή και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στα πάνελ που αφορούν τα κατασκευαστικά υλικά θα εξεταστούν οι περιπτώσεις του μαρμάρου και του αλουμινίου.

“Το λατομείο αντιμετωπίζεται ως υπολειμματικός χώρος τον οποίο πρέπει να φυτεύσουμε και ν’ αποκαταστήσουμε βάσει της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας. Να το επαναφέρουμε δηλαδή στην πρότερή του κατάσταση ακολουθώντας δογματικά το «άπαξ δάσος, πάντα δάσος» του άρθρου 24 του Συντάγματος. Ωστόσο έτσι το εξαφανίζουμε με βίαιο τρόπο και καλύπτουμε τα γεωλογικά γεγονότα και γλυπτικά στοχεία που εντωμεταξύ έχουν προκύψει δια μέσου της εξόρυξης. Τα λατομεία εμφανίζουν έντονη γλυπτικότητα. Αφηγούνται εξορυκτικές διεργασίες, ενέργειες ανθρώπινες ή φυσικές που ευθύνονται για την μορφή τους. Επιπλέον προσφέρουν κάποια ιδιώματα που δεν απαντούνται συχνά πλησίον του αστικού ιστού, όπως οι πλατείες λατομείου και οι κατακόρυφες μεγάλες επιφάνειες. Στοιχεία τα οποία μπορούν ν’ αποτελέσουν το πεδίο συζήτησης, σχεδιασμού και υλοποίησης νέων βιωματικών χρήσεων”  Κωνσταντίνα Λαζή,  από την συμμετοχή της στο πάνελ ομιλητών με θέμα την μετα-χρήση των λατομείων μαρμάρου. 

Τα υλικά συνοδεύουν τον άνθρωπο σε κάθε μεταβολή της ιστορίας, της κοινωνίας και του χαρακτήρα του, με τις χρήσεις τους να αλλάζουν αναλόγως. Από τα αρχαία χρόνια, η μετάβαση του ανθρώπου από την πρωτόγονη κατάσταση στον πολιτισμό έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη χρήση του μαρμάρου στην αρχιτεκτονική. Σήμερα στην Ελλάδα ο κλάδος της βιομηχανίας μαρμάρου παραμένει ισχυρός, με το 76% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες το 2021. Έτσι η χώρα τοποθετείται στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων.

H κα Τζούλη Χαϊδά, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, μιλώντας για το μάρμαρο ως υλικό, και την χρήση του από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, είπε, «το μάρμαρο είναι ένα διαχρονικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα σε εμβληματικά έργα, σε κολώνες και σε έργα τέχνης. Άρα πιστεύω ότι στην αντίληψη του κοινού το μάρμαρο έχει μια λάμψη, μια πολυτέλεια».

Σε πορεία ακμής είναι και ο κλάδος του αλουμινίου. Το υλικό που κάποτε ενσάρκωσε το όραμα των μεγάλων πόλεων και της art deco και σήμερα εξασφαλίζει στα κτίρια ενεργειακές πιστοποιήσεις, στην Ελλάδα συνδέεται με τον 3ο πιο εξαγωγικός κλάδος με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ.€ και 2ο με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές του αντιπροσώπευσαν το 5,6% περίπου των συνολικών της χώρας. (στοιχεία 2020)

Στις ενότητες των υλικών του Architects Talk, τα δύο υλικά εξετάζονται υπό το πρίσμα της αειφορίας, των σχεδιαστικών δυνατοτήτων που προσφέρουν και της τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο αυτά υλικά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αειφορίας, των σχεδιαστικών δυνατοτήτων που προσφέρουν και της τεχνολογίας. Στην Ελλάδα,  το μάρμαρο και το αλουμίνιο έχουν συνεισφέρει για χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο και μέχρι σήμερα φέρνουν τη χώρα στις υψηλότερες θέσεις, παγκοσμίως, στις εξαγωγές.

Το μέλλον

Σημαντική είναι  η σχέση του μαρμάρου με την αρχιτεκτονική σε όλα τα επίπεδα. Ο κλάδος του μαρμάρου έχει ήδη μια σημαντική παρουσία στον χώρο της αρχιτεκτονικής, ωστόσο υπάρχει περιθώριο επέκτασης αυτής της σχέσης, και πιο συγκεκριμένα, μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της άμεσης επικοινωνίας με τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, που είναι σημαντικά μέλη του κατασκευαστικού κλάδου.

Ο διάλογος που ανοίγει η  διημερίδα του Architects Show 3, μέσω της θεματολογίας των πάνελ, αλλά και των ομιλητών, είναι εξαιρετικά σημαντικός για το μέλλον της συνύπαρξης των δύο κλάδων. Επόμενος στόχος, να τεθούν σε εφαρμογή πρακτικές που θα κάνουν τη συνεργασία της αρχιτεκτονικής και του κατασκευαστικού κλάδου με τη βιομηχανία μαρμάρου ακόμα πιο εποικοδομητική.

Μεταξύ άλλων, κορυφαίοι αρχιτέκτονες και υψηλά στελέχη του κλάδου του μαρμάρου θα συζητήσουν για:

  •       Την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό
  •       Τη βιωσιμότητα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο
  •       Την επανάχρηση των λατομείων, σε διάλογο με την κοινωνία

Σχετικά Άρθρα