ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ/ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Εγκρίθηκαν ΜΠΕ και ΑΕΠΟ για τα λατομεία Τρανοβάλτου

Λατομεία Τρανόβαλτου. Ειδικότερα η περιοχή εξόρυξης του έργου, περιλαμβάνει προηγούμενες λατομικές επεμβάσεις μαρμάρου με κατά τμήματα ορύγματα και χωρίς ενιαία επέμβαση και διαμόρφωση. Η χρόνια αυτή μορφή εκμετάλλευση σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής, έχει δημιουργήσει μια άναρχη εικόνα με κατατμήσεις του χώρου επέμβασής που χρειάζεται επανασχεδιασμό.
 

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την επαναλειτουργία των λατομείων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο (βλ. συνημμένο δημόσιο έγγραφο).

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης αναφέρει, ότι ο κλάδος του μαρμάρου στον Νομό Κοζάνης θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον και τις επιχειρήσεις.

Αυτός ήταν ο στόχος της κοινής προσπάθειας όλων των φορέων που, όπως τονίζει, συντόνισε με το ρόλο του Γενικού Διευθυντή της ΑΝΚΟ. Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης τονίζει ότι “με την υλοποίηση της υπόσχεσης του ίδιου του Πρωθυπουργού, επιλύεται ένα ζήτημα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια και αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Τρανοβάλτου και της ευρύτερης περιοχής των Καμβουνίων, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση και η εκμετάλλευση των ποιοτικών κοιτασμάτων μαρμάρου”.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Σερβίων αναφέρει ότι, “η επαναλειτουργία των λατομείων, για πολλά χρόνια ήταν διακαής πόθος των κατοίκων της περιοχής των Καμβουνίων, για την εκμετάλλευση των εξαιρετικών κοιτασμάτων μαρμάρου Τρανοβάλτου. Η εξόρυξη μαρμάρου αποτέλεσε για χρόνια, πρώτης γραμμής αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. Η πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού γίνεται πλέον πράξη, στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής. Η οργανωμένη εκμετάλλευση του μαρμάρου, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και προοπτική ανάπτυξης για τα Καμβούνια και τον Δήμο Σερβίων”.

Επισημαίνεται ότι ο έργο αφορά στην επιφανειακή εξόρυξη µαρµάρου, σε περιοχή που βρίσκεται στην  τοπική κοινότητα Τρανοβάλτου του Δήμου Σερβίων, στη θέση «Αλωνορράχη», µε την τοπική ονοµασία «Μπιστιριά» και περιλαμβάνοντας μικρό τμήμα της περιοχής «Ασπρόχωμα». Βάσει του φακέλου της ΜΠΕ, η περιγραφόμενη επέμβαση έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα 70ετίας, με την προβλεπόμενη συνολική έκταση επέμβασης των 1776932,65 τ.μ., ενώ σε βάθος 20ετίας προβλέπεται επέμβαση έκτασης 1565174,37 τ.μ. η οποία περιλαμβάνει την περιοχή της εξόρυξης (έκτασης 544831,79 τ.μ.) και λοιπών λειτουργιών και εγκαταστάσεων του έργου (εγκαταστάσεις εξορυκτικών αποβλήτων, χώροι απόθεσης φυτικής γης, χώρος επεξεργασίας εξορυκτικών αποβλήτων κ.αλ.).

Στην περιοχή του έργου καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, υφίσταται εκτεταμένη λατομική δραστηριότητα μαρμάρου, από διάφορους φορείς εκμετάλλευσης. Ειδικότερα η περιοχή εξόρυξης του έργου, περιλαμβάνει προηγούμενες λατομικές επεμβάσεις μαρμάρου με κατά τμήματα ορύγματα και χωρίς ενιαία επέμβαση και διαμόρφωση. Η χρόνια αυτή μορφή εκμετάλλευση σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής, έχει δημιουργήσει μια άναρχη εικόνα με κατατμήσεις του χώρου επέμβασής, σε τμήματα μη συνεχόμενα μεταξύ τους, χωρίς ύπαρξη ενιαίων βαθμίδων και με ημιτελή εκμετάλλευσή και μηδαμινή αποκατάσταση. Με την περιγραφόμενη στην ΜΠΕ επέμβαση, η λατομική εκμετάλλευση ανασχεδιάζεται άρδην, το λατομείο αποδίδεται σε ενιαία μορφή με ενιαία διαμόρφωση μετώπων και βαθμίδων των υφιστάμενων ορυγμάτων, έτσι ώστε η εκμετάλλευση να ακολουθεί πλέον τους ορθούς κανόνες της μεταλλευτικής επιστήμης και να εξασφαλίζεται η ορθή αποκατάσταση του χώρου.

Από τη νέα εκμετάλλευση, θα παραχθούν πέραν του μαρμάρου και στείρα μη υλικά, τα οποία αποτελούν τα εξορυκτικά απόβλητα του λατομείου, για τα οποία, προβλέπεται η διαχείριση τους εντός της ενιαίας έκτασης επέμβασης, μαζί με ποσότητες των εξορυκτικών αποβλήτων που ήδη έχουν προκύψει από τις παλαιότερες εκμεταλλεύσεις.

Τέλος,  καθίσταται προφανές ότι για την ορθολογική και ασφαλή επαναλειτουργία των λατομείων στην περιοχή Τρανόβαλτου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι παρατηρήσεις που αφορούν την έγκριση της Τεχνικής Μελέτης εκμετάλλευσης, η οποία έπεται της περιβαλλοντικής και θα πρέπει επίσης να εγκριθεί αρμοδίως.


Λατομεία μαρμάρου στον Τρανόβαλτο Κοζάνης

Απευθείας εκμίσθωση δημοτικών λατομείων σε αστικούς συνεταιρισμούς (Ν. Πήλιο, Τρανόβαλτος κλπ)

Σχετικά Άρθρα