ΑΡΘΡΑΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣΣΧΟΛΙΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ

3ο Ευρωπαϊκό  Συνέδριο EUROENGEO 2020-Ομ. Καθ. Παύλος Μαρίνος

Δρ. Γ. Τσιφουτίδης, Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δόθηκαν 15 key note lectures και αναπτύχθηκαν 11 θεματικές ενότητες από τον χαρακτηρισμό και συμπεριφορά εδαφών και βράχων, γεωτεχνικές έρευνες, το αστικό περιβάλλον, την προστασία μνημείων, τις φυσικές καταστροφές (geo-hazards), την τηλεπισκόπιση έως την θαλάσσια Τεχνική Γεωλογία. 

Μετά από δύο αναβολές λόγω πανδημίας και με στόχο την μέγιστη δυνατή δια ζώσης  συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 3ο Ευρωπαϊκό  Συνέδριο Euroengeo 2020 της Διεθνούς Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας (IAEG), στις 6-10 Οκτωβρίου.  Ήταν ένας πραγματικός άθλος για την Ελληνική Επιτροπή Τεχνικής Γεωλογίας και το πρώτο συνέδριο του κλάδου στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια, με δια ζώσης παρουσιάσεις εργασιών αλλά και μέσω διαδικτύου  (hybrid event). 

Παραβρέθηκαν με φυσική παρουσία 200 σύνεδροι από διάφορες χώρες περιλαμβανομένης από την Ιταλία έως Καναδά κλπ., αλλά κοινή πεποίθηση είναι πως και οι ζωντανές συνδέσεις με ομιλητές είναι  κάτι που θα το βλέπουμε συχνά στο μέλλον.  Ήταν επίσης χαρακτηριστική η έντονη παρουσία πολλών νέων συναδέλφων ερευνητών που συγκροτούν το Young Engineering Geologist Group.   Το συνέδριο στήριξαν πολλοί χορηγοί.

Μετά τις συνεδριάσεις των επιτροπών και του εκτελεστικού γραφείου της IAEG, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου έγινε η έναρξη των εργασιών του κυρίως συνεδρίου.  Κατά την έναρξη των εργασιών έγιναν βραβεύσεις με εξάρχουσα την ανακήρυξη του Ομ. Καθ. Παύλου Μαρίνου ως επίτιμου προέδρου της IAEG, με συγκινητική δικτυακή παρέμβαση του τελευταίου. 

Κατά την έναρξη των εργασιών έγιναν βραβεύσεις με εξάρχουσα την ανακήρυξη του Ομ. Καθ. Παύλου Μαρίνου ως επίτιμου προέδρου της IAEG, με συγκινητική δικτυακή παρέμβαση του τελευταίου. 

Η συνέχεια ήταν συναρπαστική με πλήθος παρουσιάσεων.  Δόθηκαν 15 key note lectures και αναπτύχθηκαν 11 θεματικές ενότητες από τον χαρακτηρισμό και συμπεριφορά εδαφών και βράχων, γεωτεχνικές έρευνες, το αστικό περιβάλλον, την προστασία μνημείων, τις φυσικές καταστροφές (geo-hazards), την τηλεπισκόπιση έως την θαλάσσια Τεχνική Γεωλογία. 

Από τις συνεδρίες ξεχωρίζει πια η τάση για μελέτη καταστροφικών φαινομένων με γενικευμένη χρήση δορυφορικών εικόνων (LidAR 3D mapping, InSAR κλπ) καθώς και χρήση UAV με φωτογραμμετρικές δυνατότητες, που δίνουν νέες δυνατότητες σε μεγάλης κλίμακας μελέτες, πρόσβαση σε δυσπρόσιτα πρανή, για την απεικόνιση κινήσεων στην επιφάνεια του εδάφους, καθώς και γεωμετρικού προσδιορισμού και απεικόνισης της δομής διηρηγμένων πετρωμάτων σε πρανή. 

Φυσικά υπήρξαν και ανακοινώσεις για έρευνα συνθηκών υπεδάφους, λιγότερες φέτος για σήραγγες (ξεχώρισε ο Ελληνικός Χρυσός), περισσότερες για το περιβάλλον αλλά και την μοντελλοποίηση ή / και προτυποποίηση δεδομένων και τέλος η ανάλυση επικινδυνότητας και  τρωτότητας βάσει γεωτεχνικών και γεωμορφολογικών παραμέτρων.  Τα πρακτικά περιέχουν είτε εκτεταμένες περιλήψεις είτε πλήρεις εργασίες.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου έγινε περιήγηση  στον Πειραιά όπου υφίσταται ο διαδραστικός εκθεσιακός χώρος Ξυλαποθήκη της Αττικό Μετρό.  Εκεί παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της γεωλογίας και αρχαιολογίας στην κατασκευή της επέκτασης της γραμμής 3 Μετρό στον Πειραιά, ενώ υπάρχει από ψηλά οπτική επαφή με τον χώρο εργασίας συντηρητών αρχαιοτήτων.  Στεγασμένα εκτός κτιρίου βρίσκονται τοπικά ανεσκαμμένα συστήματα ύδρευσης και κιστέρνες.  Είναι μοναδική στην Ελλάδα και ανοιχτή στο κοινό. 

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες πήγαν στην περιοχή των αρχαίων μεταλλείων Λαυρίου όπου ο Δρ. Α. Δημητριάδης (τ. ΙΓΜΕ) ξενάγησε τους εκδρομείς στους χώρους των πλυντηρίων (εμπλουτισμού) μεταλλεύματος και ανέπτυξε πολλά θέματα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής από τα αρχαϊκά έως τα πρόσφατα (19ος αιώνας) χρόνια.

Ήταν οδυνηρή έκπληξη για όλους μας ο χαμός του καθηγητή Παύλου Μαρίνου, ενός ανθρώπου στον οποίο η Τεχνική Γεωλογία οφείλει πολλά τόσο σε εθνικό όσο (κυρίως) σε διεθνές επίπεδο.   Για όσες-ους τον γνώρισαν και θέλουν να τον αποχαιρετίσουν, αυτό θα γίνει την Τετάρτη, 11πμ στο Α’ Νεκροταφείο.-

Ατυχώς, εκεί ανακοινώθηκε ο πρόωρος θάνατος του Ομ. Καθ. Παύλου Μαρίνου, ενός ανθρώπου στον οποίο η Τεχνική Γεωλογία οφείλει πολλά τόσο σε εθνικό όσο (κυρίως) σε διεθνές επίπεδο. 

Ο Παύλος Μαρίνος πέρα απ την διδακτική του δεινότητα, προήγαγε τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την πρακτική γνώση, έχοντας μετάσχει σε πλειάδα μεγάλων έργων ως σύμβουλος, πλάι στον οποίο πάντα υπήρχε μια ομάδα νέων συναδέλφων και φοιτητών που μάθαιναν στην πράξη.  Είναι γνωστός για την παραγωγική του συνεργασία με τον Dr. Evert Hoek με τον οποίο ανέπτυξαν το διαδεδομένο σύστημα GSI που μαζί με το κριτήριο αστοχίας Hoek – Brown έχει γίνει βασικό εργαλείο για τον προσδιορισμό των παραμέτρων αντοχής της βραχόμαζας. 

Ένα εργαλείο με έντονο άρωμα Ελλάδας αφού η διαμόρφωσή του οφείλει πολλά στα έργα της Εγνατίας Οδού και του Μετρό στην Αθήνα.   Ήταν επίσης ξακουστές οι μεγάλες κατ’ έτος εκδρομές που έκανε στο ΕΜΠ ανά τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα και την Κεντρική Ευρώπη.  Ήταν οδυνηρή έκπληξη για όλους καθώς είχε μόλις ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης (IAEG) και είχε συνδεθεί ηχητικά με τον χώρο του συνεδρίου.  Για όσες-ους τον γνώρισαν και θέλουν να τον αποχαιρετίσουν, αυτό θα γίνει την Τετάρτη, 11πμ στο Α’ Νεκροταφείο.


Σχετικά Άρθρα