ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

NORDIA A.E.: Τεχνικές και Τεχνολογίες εντοπισμού και αξιοποίησης υπόγειων κοιτασμάτων

Η βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης εξασφαλίζεται μόνο όταν τα παραγόμενα προϊόντα, στην περίπτωση μας τα προϊόντα εξόρυξης ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες της αγοράς. Συνεπώς η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία είναι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση νεών κοιτασμάτων μαρμάρων στο ίδιο ή/και σε διαφορετικούς λατομικούς χώρους. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει, μια πληθώρα τεχνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών αλλά́ και εμπορικών παραμέτρων, να ληφθεί υπόψη έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της λατομικής εκμετάλλευσης.

Το λατομείο μαρμάρων της εταιρίας Νordiа АЕ στην θέση ‘’Σορνιάλκι’’ Τ.Κ. Βώλακα Δ.Κ Νευροκοπίου, Π.Ε. Δράμας» λειτουργεί από το 1991 όντας ίσως το παλαιότερο εν λειτουργεία λατομείο μαρμάρου στην περιοχή. Στο 50% περίπου της έκτασης λαμβάνουν χώρα οι εργασίες εξόρυξης ενώ το υπόλοιπο 50% χρησιμοποιείται για την απόθεση των στείρων της εκμετάλλευσης.

Το προιόν εξόρυξης είναι το μάρμαρο με την εμπορική ονομασία ‘’Μάρμαρο ‘’Βώλακα’’ το οποίο είναι λευκό δολομιτικό με φαιές ή καφέ ‘’ταινίες ή νερά’’. Με αφετηρία αυτή την αισθητική το μάρμαρο Βώλακα έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στη διεθνή αγορά.

Οι εργασίες εξόρυξης μαρμάρου λαμβάνουν χώρα συνδυαστικά με την μέθοδο των ορθών βαθμίδων (ανοιχτή εκμετάλλευση) και με αυτήν της υπόγειας εκμετάλλευσης η οποία έχει αναπτυχθεί σε έκταση 10.000 m2.
 
H εταιρία Νordiа АЕ έχει αναπτύξει την παρακάτω διαδικασία εντοπισμού και αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων με στόχο την βέλτιση αξιοποίηση τόσο τεχνικά όσο και περιβαλλοντικά. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται τόσο στο λατομείο του Βώλακα όσο και στα υπόλοιπα λατομεία της εταιρίας.

• Υφιστάμενη κατάσταση λατομικού χώρου: Καταγραφή των γεωλογικών, τεκτονικών και κοιτασματολογικών χαρακτηριστικών και υπολογισμός των αποθεμάτων του λατομικού χώρου.
Σε ετησία βάση λαμβάνει χώρα: α) Τρισδιάστατη αποτύπωση του λατομικού χώρου με τη βοήθεια Drone β) Μελέτη με τη βοήθεια μηχανικού μοντέλου της στατικής επάρκειας της υφιστάμενης υπόγειας εκμετάλλευσης. Η μελέτη λαμβάνει υπόψη τις μετρήσεις των τάσεων, παραμορφώσεων και μετατοπίσεων από αισθητήρες που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε κρίσιμα σημεία των υπογείων.
• Екτέλεση πυρηνοληπτικών γεωτρήσεων καθέτων, οριζοντίων ή/και υπό κλίση στα σημεία ενδιαφέροντος που έχουμε επιλέξει για τη συνέχεια της εκμετάλλευσης. Το μήκος των πυρήνων ξεπερνά συχνά τα 100 μέτρα ανά σημείο.
• Ανάλυση των απολήψιμων πυρήνων (καρότα) ως προς : α) Τη λευκότητα ή γενικότερα το χρωματισμό β) τη συχνότητα των ασυνεχειών.
• Απόφαση για το σχεδιασμό της προσεχούς εκμετάλλευσης με βάση τα αποτελέσματα των πυρηνοληψιών. Στην περίπτωση που αυτά είναι αρνητικά επιλέγονται νέα σημεία πυρηνοληψιών.
• Σχεδιασμός των προσεχών εργασιών εκμετάλλευσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος: Με τη βοήθεια μηχανικών και κοιτασματολογικών μοντέλων όπου λαμβάνουμε υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση (τεκτονισμός, κοιτασματολογικά χαρακτηριστικά) και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων (χρωματισμός και τεκτονισμός), υπολογίζουμε: α) Τη στατική επάρκεια της συνολικής εκμετάλλευσης αφού πρόκειται για υπόγεια με βάση το μέγεθος των στήλων και των θαλάμων. β) Τη μελλοντική αποληψιμότητα του κοιτάσματος & τον όγκο των στείρων που πρέπει να μετακινηθούν γ) Τα κρίσιμα σημεία της υπόγειας όπου παρατηρούνται συγκεντρώσεις τάσεων και πρέπει στο μέλλον να παρακολουθηθούν με τη βοήθεια αισθητήρων.
• Εκτίμηση του οικονομικού αποτελέσματος των προσεχών εργασιών εκμετάλλευσης με βάση τα δεδομένα του σχεδιασμού, της αγοράς, την εμπορευσιμότητα του μαρμάρου καθώς και νέες πιθανές αγορές. Προτάσεις βελτιστοποίησης του κόστους εξόρυξης, αγορών απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού.
• Τελική απόφαση για την υλοποίηση η όχι των προσεχών εργασιών εκμετάλλευσης.

 
Με την ανωτέρω μεθοδολογία επιτυγχάνεται η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του κοιτάσματος τόσο από τεχνο-οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής πλευράς. Γενικότερα η στοχοθεσία περιλαμβάνει την βέλτιστη αξιοποίηση των πεπερασμένων πόρων που έχουμε στη διαθεσή μας. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι πόροι οι οποίοι διατίθενται από την εταιρεία, επίσης πόρος θεωρείται το κοίτασμα και το ευρύτερο περιβάλλον το οποίο διαταράσσεται από την εξορυκτική δραστηριότητα.

Νordiа АЕ: βελτίωση λειτουργικότητας υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου και ανάπτυξη μεθόδων διαρκούς παρακολούθησής της.

Σχετικά Άρθρα