ΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΜΕΤΑΛΛΕΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Geotest Consulting Engineers S.A.: Leader Geotechnical and Resource Driller in Greece

Η Geotest Consulting Engineers με την 14χρονη παρουσία της στο χώρο της μεταλλευτικής, έχει αναπτύξει ένα σύνολο ανταγωνιστικών προϊόντων που στοχεύουν στην πλήρη υποστήριξη ενός μεγάλου τμήματος των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, από την αρχική διάτρηση και συλλογή δεδομένων υπαίθρου έως και την σύνταξη εξειδικευμένων μεταλλευτικών μελετών.
Δεδομένα χρειάζονται τόσο κατά την αρχική εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα όσο και στο προ- και συν-παραγωγικό στάδιο γνωστών κοιτασμάτων.Τα ποιοτικά δεδομένα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από το στάδιο της αρχικής αξιολόγησης ενός νέου κοιτάσματος προς την πιστοποίηση της συνολικής οικονομικότητας μιας εκμετάλλευσης και την, εν τέλη, υλοποίησή της.
Κύριας σημασίας ζήτημα στη σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι η ποιοτική και γρήγορη συλλογή δεδομένων σχετικών με την ποιότητα του υπό μελέτη κοιτάσματος, συλλογή η οποία προηγείται οποιασδήποτε εξορυκτικής δραστηριότητας και είναι εκείνη που μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία κάθε εξόρυξης. Δεδομένα χρειάζονται τόσο κατά την αρχική εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα όσο και στο προ- και συν-παραγωγικό στάδιο γνωστών κοιτασμάτων. Τα ποιοτικά δεδομένα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση από το στάδιο της αρχικής αξιολόγησης ενός νέου κοιτάσματος προς την πιστοποίηση της συνολικής οικονομικότητας μιας εκμετάλλευσης και την, εν τέλη, υλοποίησή της.

Μιλώντας για κοιτάσματα μεταλλικών, βιομηχανικών και πάσης φύσεων ορυκτών πρώτων υλών προς εκμετάλλευση, τα δεδομένα αποτελούνται κυρίως από χειροπιαστά δείγματα του πετρώματος που πρόκειται να εξορυχθεί. Ένα, ίσως μάλιστα το σημαντικότερο και κοινώς αποδεκτό εργαλείο ανάκτησης πετρώματος στη μεταλλευτική, αποτελεί το γεωτρύπανο. Δείγματα που αποσπώνται από το κοίτασμα που πρόκειται να εξορυχθεί, είτε αυτό βρίσκεται σε σχετικά επιφανειακές συνθήκες είτε σε κάποιο βάθος, μπορούν να εξεταστούν από εξειδικευμένους γεωλόγους, να φωτογραφηθούν, να αναλυθούν από εξειδικευμένα εργαστήρια προς αναγνώριση της περιεκτικότητας σε πολύτιμο υλικό και να βοηθήσουν να τεκμηριωθεί η ύπαρξη και η ποιότητα ενός νέου κοιτάσματος. Τα δείγματα που ανακτήθηκαν από το κοίτασμα πριν την εξόρυξή του, αποτελούν το βασικό εργαλείο εκτίμησης της ποιότητάς του και, όπως επιβάλλεται από όλους τους εν ενεργεία μεταλλευτικούς κώδικες, οφείλουν να αποθηκεύονται και να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο. Είναι δε τόσο καίριας σημασίας, που πάνω σε αυτά τα δείγματα στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Είναι σαφές πως καμία εξορυκτική δραστηριότητα δεν επιτυγχάνει εφόσον δεν συνοδεύεται από ποιοτικά δεδομένα, δεν αξιολογείται σύμφωνα με αυτά μέσα από σειρά εξειδικευμένων τεχνικών και δεν σχεδιάζεται σύμφωνα με τις καλές πρακτικές της μεταλλευτικής που διασφαλίζουν τόσο την οικονομικότητα όσο και την ασφάλειά της.
 
Η Geotest Consulting Engineers με την 14χρονη παρουσία της στο χώρο της μεταλλευτικής, έχει αναπτύξει ένα σύνολο ανταγωνιστικών προϊόντων που στοχεύουν στην πλήρη υποστήριξη ενός μεγάλου τμήματος των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, από την αρχική διάτρηση και συλλογή δεδομένων υπαίθρου έως και την σύνταξη εξειδικευμένων μεταλλευτικών μελετών.

Διαθέτει μια ευρεία γκάμα σύγχρονων γεωτρυπάνων (επιφανειακά, υπόγεια, δειγματοληπτικά, καταστροφικά) που δύναται να εκτελέσουν πληθώρα διατρητικών εργασιών (εκτέλεση κατακόρυφων και κεκλιμένων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους σε όλες τις δυνατές διαμέτρους) με εφαρμογές τόσο σε έργα υποδομής όσο και στη μεταλλευτική έρευνα και εκμετάλλευση.

Στα πλαίσια της μεταλλευτική έρευνας, η εταιρεία διαθέτει εμπειρία και έχει εκτελέσει πάνω από 30 έργα (α) στην έρευνα νέων κοιτασμάτων κατά τη φάση της πρωταρχικής εξερεύνησης (exploration drilling), (β) στην περιχαράκωση γνωστών κοιτασμάτων κατά το προ-παραγωγικό στάδιο (delineation drilling), (γ) στην αναβάθμιση αποθεμάτων κατά το προ- και συν-παραγωγικό στάδιο (infill drilling). Τα τελευταία χρόνια, εκτελούνται επιτυχώς από το στόλο γεωτρυπάνων έως και 55 χιλιόμετρα νέων γεωτρήσεων ανά έτος.

Η Geotest διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό (χειριστές, βοηθούς και συντηρητές γεωτρυπάνων) που στοχεύει στην αδιάλειπτη λειτουργία των γεωτρυπάνων, την υψηλής ποιότητας διάτρηση, την υψηλή ανάκτηση στις δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, την εν γένει επιτυχή και γρήγορη εκτέλεση ακόμα και των δυσκολότερων γεωτρήσεων. Επιπλέον διαθέτει πληρότητα έμπειρου επιστημονικού προσωπικού που δύναται να εκτελέσει συνοδές εργασίες υπαίθρου, γεωλογική καταγραφή, γεωτεχνική καταγραφή, επιτόπιες μετρήσεις γεωτεχνικών δεικτών, δειγματοληψία κτλ. με σκοπό την παράδοση στον πελάτη ενός πλήρους και ανταγωνιστικού πακέτου διάτρησης:

• Εγκατάσταση πιεζομετρικών οργάνων
• Εγκατάσταση οργάνων γεωμηχανικής παρακολούθησης (inclinometer-extensiometer)
• Μέτρηση όδευσης γεώτρησης με ειδικό εξοπλισμό (downhole survey)
• Αποκομιδή προσανατολισμένων πυρήνων γεώτρησης
• Δοκιμές υδροπερατότητας σε μεγάλα βάθη
• Mέτρηση φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών επί των πυρήνων γεώτρησης
• Κατάρτιση ψηφιακών μοντέλων υπεδάφους
• Γεωλογική και γεωτεχνική καταγραφή πυρήνων γεώτρησης και αξιολόγηση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

Επιπλέον, η εταιρία έχει αναπτύξει εξειδικευμένο τμήμα αξιολόγησης κοιτασμάτων, εκτίμησης ορυκτών πόρων και αποθεμάτων και σχεδιασμού ορυχείων-μεταλλείων. Το επιστημονικό της προσωπικό (μηχανικοί, τοπογράφοι, γεωλόγοι) δύναται να εκτελέσει, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις καθιερωμένες και καλές πρακτικές της μεταλλευτικής, σειρά από εξειδικευμένες μεταλλευτικές μελέτες σχετιζόμενες με τους ορυκτούς πόρους/αποθέματα:

• Εργασίες χαρτογράφησης υπαίθρου και αναγνώριση καίριων παραγόντων της μεταλλοφορίας (τεκτονικές δομές, κατανομή ποιοτήτων, προτιμητέοι προσανατολισμοί κτλ)
• Δημιουργία 3D γεωλογικών/κοιτασματολογικών μοντέλων
• Γεωστατιστική εκτίμηση περιεκτικότητας η/και ποιότητας κοιτάσματος

Με σκοπό την πληρέστερη κάλυψη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, το επιστημονικό προσωπικό της Geotest μπορεί να υλοποιήσει ποιοτικές και πλήρως τεκμηριωμένες μελέτες σε:

• Σχεδιασμό επιφανειακών και υπόγειων εκσκαφών (design)
• Βελτιστοποίηση απόληψης και παραγωγής
• Σχεδιασμό (planning) και προγραμματισμό μεταλλευτικών δραστηριοτήτων (scheduling)
• Περιοδική παρακολούθηση παραγωγής και εργασίες συμφιλίωσης (reconciliation)
• Γεωτεχνική αξιολόγηση βραχόμαζας και γεωτεχνική ταξινόμηση
 
Η Geotest Consulting Engineers ξεχωρίζει για την πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αξιολόγησης νέων κοιτασμάτων και αξιοποίησης των ορυκτών πόρων. Η εταιρία διαθέτει τεχνική και επιστημονική πληρότητα και καλύπτει τις ανάγκες υποστήριξης των εξορυκτικών εταιριών σε όλα τα στάδια της μεταλλευτικής δραστηριότητας μέσα από τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων, την ανάλυσή τους, την αξιολόγησή τους, την παροχή τεχνικών λύσεων και συμβουλών. Αναλαμβάνοντας μεταλλευτικά προγράμματα, η Geotest Consulting Engineers συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εγχώριου κλάδου και προσφέρει άρτιες υπηρεσίες εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας.

https://www.miningawards.gr/

Σχετικά Άρθρα