ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ & ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

GEORISK : Ανάπτυξη Έργων Γεωθερμικής Ενέργειας Και Έργων ΑΠΕ Μέσω Του Περιορισμού Του Ενδεχόμενου Οικονομικού Ρίσκου

 Η απόδοση και η κερδοφορία ενός γεωθερμικού έργου καθορίζεται από το γεωλογικό ρίσκο. Σκοπός του ευρωπαϊκού έργου GEORISK είναι να εργαστεί πάνω στην καθιέρωση σχημάτων περιορισμού και ασφάλισης κινδύνου σε όλη την Ευρώπη.
Μόλις πραγματοποιηθούν οι πρώτες γεωτρήσεις, οι δοκιμαστικές αντλήσεις και οι θερμοκρασιακές και υδρολογικές μετρήσεις, μειώνεται στη συνέχεια το γεωλογικό ρίσκο και καθίσταται δυνατή -η προσέλκυση εξωτερικών κεφαλαίων.

[Επιμέλεια: Πέτρου Τζεφέρη]

Η ανάπτυξη των γεωθερμικών έργων εμπεριέχει αρκετά στοιχεία ρίσκου, με σημαντικότερο το γεωλογικό ρίσκο. Ο κίνδυνος αυτός αφορά κυρίως γεωθερμικά έργα υψηλών θερμοκρασιών, εμφανίζεται όμως και σε ανοικτά συστήματα αβαθούς γεωθερμίας. Το γεωλογικό ρίσκο περιλαμβάνει: α) τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο μη εύρεσης ενός οικονομικά βιώσιμου γεωθερμικού πόρου μετά τη διάτρηση και β) τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο φυσικής εξάντλησης του γεωθερμικού πόρου, καθιστώντας την εκμετάλλευση οικονομικά ασύμφορη. Η απόδοση και η κερδοφορία ενός γεωθερμικού έργου καθορίζεται από το γεωλογικό ρίσκο.


Μέχρι τη διάνοιξη της πρώτης γεώτρησης στον γεωθερμικό ταμιευτήρα, οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του έργου δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τις ακριβείς παραμέτρους (θερμοκρασία και παροχή) του υπό σχεδιασμό έργου γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής ή θέρμανσης/ψύξης. Μόλις πραγματοποιηθούν οι πρώτες γεωτρήσεις, οι δοκιμαστικές αντλήσεις και οι θερμοκρασιακές και υδρολογικές μετρήσεις, μειώνεται στη συνέχεια το γεωλογικό ρίσκο και καθίσταται δυνατή -η προσέλκυση εξωτερικών κεφαλαίων.

Η απόδοση και η κερδοφορία ενός γεωθερμικού έργου καθορίζεται από το γεωλογικό ρίσκο.Το γεωλογικό ρίσκο είναι ένα κοινό ζήτημα για όλη την Ευρώπη. Στο έργο  Georisk συμμετέχουν 15 εταίροι από 8 διαφορετικές χώρες. 


Το γεωλογικό ρίσκο είναι ένα κοινό ζήτημα για όλη την Ευρώπη. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ολλανδία, Δανία και Ελβετία) υπάρχουν ήδη ταμεία ασφάλισης κινδύνου για το γεωλογικό ρίσκο. Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση αυτών των έξι χωρών, οι υπεύθυνοι ανάπτυξης των γεωθερμικών έργων έχουν πολύ λίγες δυνατότητες διαχείρισης αυτού του χρηματοοικονομικού κινδύνου.


Σκοπός του ευρωπαϊκού έργου GEORISK είναι να εργαστεί πάνω στην καθιέρωση σχημάτων περιορισμού και ασφάλισης κινδύνου σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε ορισμένες τρίτες χώρες που αποτελούν βασικούς στόχους, ώστε να καλύψει κυρίως την φάση έρευνας και την πρώτη γεώτρηση (δοκιμαστική). Αφορά δηλαδή δραστηριότητες προς χρηματοδότηση πριν την εμπλοκή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας, οι οποίοι συμμετέχουν ακολούθως στη χρηματοδότηση των επόμενων γεωτρήσεων και των επιφανειακών συστημάτων. Είναι προφανές ότι ένα σύστημα περιορισμού του ενδεχόμενου οικονομικού ρίσκου πρέπει να σχεδιαστεί ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας της αγοράς του
συγκεκριμένου κλάδου.

Το έργο GEORISK χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Horizon 2020. Η διάρκειά του είναι 30 μήνες, με έναρξη τον Οκτώβριο του 2018. Στο έργο συμμετέχουν 15 εταίροι από 8 διαφορετικές χώρες. Συντονιστής του έργου είναι το EGEC (European Geothermal Energy Council), ενώ από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε..

https://www.georisk-project.eu/

Δίνονται παρακάτω οι παρουσιάσεις που έγιναν σε Webinar  που διοργάνωσε για το θέμα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στις 16/06/2020,  με τίτλο: «Καθιέρωση Σχημάτων Περιορισμού Και Ασφάλισης Κινδύνου Για Γεωθερμικά Έργα».

Στο διαδικτυακό σεμινάριο παρουσιάστηκαν -μεταξύ άλλων-  οι κίνδυνοι και τα ρίσκα των γεωθερμικών έργων, τα υφιστάμενα σχήματα περιορισμού κινδύνου για γεωθερμικά έργα, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι στρατηγικές για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας.






Σχετικά Άρθρα