ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Eπιστολή της ΓΓΕΟΠΥ προς τον ΣΕΜΜΘ για τα ζητήματα H&S στα λατομεία μαρμάρου

Eπιστολή απέστειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου προς τον ΣΕΜΜΘ, με θέμα: «Υγεία και ασφάλεια στα Λατομεία Μαρμάρου».
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [202.70 KB]

Επιστολή με αριθμ.πρωτ.ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΕΟΠΥ/104058/4375/29.10.2020 απέστειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου προς τον ΣΕΜΜΘ, με θέμα: «Υγεία και ασφάλεια στα Λατομεία Μαρμάρου».

Στην επιστολή τίθενται συνολικά τα ζητήματα ασφάλειας με αφορμή την έξαρση των ατυχημάτων στα λατομεία του μαρμάρου παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ΣΕΜΜΘ και παρά την μείωση γενικώς της δραστηριότητας λόγω covid19.

Εντός του 2020, καταγράφτηκαν δύο (2) θανατηφόρα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς και άλλα δύο (2) για καθένα από τα έτη  2019 και 2018, τα οποία πλαισιώνονται και από άλλα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά μη θανατηφόρα ατυχήματα 

Η επιστολή εστιάζει σε παρεμβάσεις σε τρεις κυρίως τομείς:

  1. Σχολαστική τήρηση σε  κάθε χώρο και φάση των λατομικών εργασιών του ειδικού Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ,  YA 2223, ΦEK 1227/14-06-11) τόσο απο τις λατομικές επιχειρήσεις σο και από τους εργολάβους στους οποίους ανατίθενται εργασίες κατόπιν συμβάσεων. Η εργολαβική ανάθεση των διαφόρων εργασιών, δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας εργασίας. Η απρόσκοπτη χορήγηση σε όλους τους εργαζομένους των Εφοδίων Ασφαλούς Εργασίας και των Μέσων Ατομικής Προστασίας, θα πρέπει να συνδυάζεται με την συνεχή προσπάθεια ποιοτικής βελτίωσης.  Η χρησιμοποίηση εργαζομένων κατόχων διπλωμάτων εκεί όπου απαιτείται (πχ. χειριστές μηχανημάτων, χειριστές Εκρηκτικών Υλών) κρίνεται ως  αδιαπραγμάτευτη. Επίσης η επίβλεψη από αρμοδίους τεχνικούς ασφάλειας, περιοδικά ή μόνιμα επιβλέποντες μηχανικούς αλλά και  ιατρούς εργασίας, όπως προβλέπεται από τον ΚΜΛΕ (άρθρα 12, 16 και 17), είναι θέματα που επ’ουδενί δεν θα πρέπει να παραβλέπονται. Αλλωστε, έχει διαχρονικά αποδειχθεί, ότι ο ρόλος τόσο του τεχνικού ασφαλείας αλλά και του επιβλέποντας μηχανικού (όταν τηρούνται τα προβλεπόμενα ωράρια παρουσίας τους στον εργασιακό χώρο)  είναι νευραλγικός στην πρόληψη των ατυχημάτων.  
  2. Κατάρτιση Προγράμματος Δράσης για τη βελτίωση των δεδομένων Υ&Α στους εξορυκτικούς χώρους, όπως αυτά εκτιμώνται τόσο στα ενημερωμένα Εγγραφα Υγείας και Ασφάλειας όσο και στην Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικών Κινδύνων  (ΚΜΛΕ, Ν.3850/2010).  Τα σεμινάρια ασφαλείας για την εκπαίδευση του προσωπικού (πχ. για τις συρματοκοπές αλλά και γενικότερα ζητήματα Υ&Α), θα πρέπει να τυποποιηθούν οργανωτικά, να γίνονται σε τακτική περιοδική βάση και κατά προτίμηση επιτοπίως στους χώρους εργασίας με παράλληλη ενημέρωση ή/και συμμετοχή των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών. Ολες οι δράσεις αυτές  θα πρέπει να αφορούν το σύνολο του προσωπικού και να κατατείνουν στην αύξηση της Ατομικής και Ομαδικής Συνείδησης Ασφάλειας στην Εργασία. Η συνεχής (διαβίου) εκπαίδευση και ο διαρκής έλεγχος αποτελούν δράσεις-κλειδιά που στατιστικά περιορίζουν τα ατυχηματικά γεγονότα.  
  3. Προώθηση των διαδικασιών πιστοποίησης α) των διαδικασιών A &Υ της εργασίας   πχ.  πρότυπο ΟΗSAS 18001 / ISO 45001με τελικό στόχο τα μηδενικά Ατυχήματα (Zero Accident Vision) που αποτελεί στρατηγική  στοχοθεσία που έχει προκριθεί  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια και Υγεία στους εργασιακούς χώρους (EU-OSHA). Η πιστοποίηση αυτή, παρότι προαιρετική, έχει αποδειχθεί ότι σε τελευταία ανάλυση, προφυλάσσει τους εργαζόμενους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από κινδύνους, καθότι πιστοποιείται από ανεξάρτητους εντεταλμένους προς τούτο φορείς ότι  έχουν ληφθεί  μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και επικίνδυνων καταστάσεων, χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος.  β) των εργοδηγών και των εργαζομένων για θέσεις που δεν απαιτείται μεν δίπλωμα  αλλά  έχει ανατεθεί υπεύθυνη εργασία που απαιτεί εξειδίκευση. Η πιστοποίηση μετά από ουσιαστική εκπαίδευση (πχ. σε Κέντρα Δια βίου Μάθησης) θα πρέπει να αφορά τόσο τους εξορυκτικούς χώρους όσο και τις υποστηρικτικές δραστηριότητες (πχ. σχιστήρια, σπαστηροτριβεία, συνεργεία κλπ).

H επιστολή ήρθε παράλληλα με μια πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΕΜΜΘ με στόχο την χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων, έχοντας ως βασικούς άξονες την βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων και την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου για την προώθηση του Ελληνικού Μαρμάρου.

Οπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο τύπου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας- Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) προχώρησε σε σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τον Όμιλο Όραμα-Αναπτυξιακή, που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και πρόκειται για ένα επιχειρηματικό σχήμα, στο χώρο των συμβουλευτικών επιχειρήσεων και της επικοινωνίας.

Βασικό αντικείμενο αυτής της συνεργασίας θα είναι η παροχή στα μέλη του συνδέσμου σημαντικών, σύγχρονων και ανταποδοτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα στο πρώτο στάδιο θα είναι η δημιουργία προτάσεων με τις οποίες ο ΣΕΜΜΘ θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από Ευρωπαία, Εθνικά και Περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Περαιτέρω οι προτάσεις θα αφορούν τα εξής πεδία: Εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση των απασχολούμενων στο κλάδο της Εξόρυξης και Επεξεργασίας Μαρμάρου με ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ή και άλλο κέντρο εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση θα αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και διάφορες ειδικότητες του κλάδου της εξόρυξης και επεξεργασίας Μαρμάρου με βασικούς άξονες την Ασφάλεια, Ανταγωνιστικότητα και την Προστιθέμενη Αξία στον κλάδο και Την Ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου τη επόμενη δεκαετία μέσω της χρηματοδότησης Στρατηγικού Σχέδιο του κλάδου το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία Brand Name, Διεθνές Marketing &Action Plan με συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση του Ελληνικού Μαρμάρου.

Δείτε κι εδώ: 

Σχετικά Άρθρα