-->

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019

Κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο Κοζάνης


Μεγάλη κατολισθηση χωρίς ανθρώπινα θύματα στο λιγνιτορυχείο Προσηλίου Κοζάνης (ΜΕΤΕ ΑΕ). Από τον όγκο των εδαφών που αποκολλήθηκαν από την κορυφή του ορυχείου έχουν σκεπαστεί οι είσοδοι των τριών υπόγειων στοών στη βάση του και μηχανολογικός εξοπλισμός.
Κατολίσθηση στο επιφανειακό ιδιωτικό ορυχείο Λιγνίτη στο Προσήλιο Κοζάνης έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, χωρίς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκονταν στον πυθμένα του ορυχείου.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ Ντίνο Μεσσήνη, «η κατολίσθηση έγινε στην ανατολική πλευρά και σε βάθος επτά μέτρων από το ανώτερο σημείο διάνοιξης του ορυχείου». Αποκολλήθηκε πρώτα έδαφος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια του ορυχείου και στη συνέχεια ακολούθησε η κυρία κατολίσθηση που άγγιξε έως τα επτά μέτρα από την επιφάνεια του, παρασέρνοντας τα τρία πρώτα πατάρια διαμόρφωσης που βρίσκονται στην κορυφή του ορυχείου.

Το φαινόμενο της κατολίσθησης διήρκησε πάνω από 3,5 ώρες κι έτσι οι 10 εργαζόμενοι που βρίσκονταν στις τρεις υπόγειες στοές στον πυθμένα του ορυχείου απομακρύνθηκαν έγκαιρα χωρίς να υπάρξουν ακόμη τραυματισμοί.  Ο κ. Μεσσήνης δήλωσε ότι «πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αντίστοιχη άσκηση ετοιμότητας απομάκρυνσης των εργαζομένων από τις στοές σε περίπτωση προβλήματος και οι εργαζόμενοι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν».

Από τον όγκο των εδαφών που αποκολλήθηκαν από την κορυφή του ορυχείου έχουν σκεπαστεί οι είσοδοι των τριών υπόγειων στοών στον πυθμένα του και μηχανολογικός εξοπλισμός, όπως γεννήτριες, συστήματα εξαερισμού και φωτισμού. 
ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ – ΠΟΛΥΡΡΑΧΟΥ (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)
«Οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους στα ανώτερα πατάρια του ορυχείου είχαν ολοκληρωθεί από το 2015 και αυτό που θα ερευνήσουν οι τεχνικοί της εταιρείας είναι γιατί μετά από τέσσερα χρόνια υπήρξε αυτή η εξέλιξη» τόνισε ο κ. Μεσσήνης. Στην ερώτηση εάν υπήρξαν προειδοποιητικές ενδείξεις για το μέγεθος της κατολίσθησης που ακολούθησε, ο κ. Μεσσήνης δήλωσε ότι «έχουν τοποθετηθεί τοπογραφικά σημάδια σε όλη την έκταση του ορυχείου με τα οποία παρακολουθούνται φαινόμενα μετακίνησης των εδαφών, αλλά μας έδειχναν κατολισθήσεις πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που ακολούθησε».

Υπόγεια εξόρυξη λιγνίτη/ξυλοκάρβουνου  στο Προσήλιο Κοζάνης
Για την κατολίσθηση έχει ενημερωθεί τόσο από την εταιρεία όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντας, «οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα κάνουν τους ελέγχους που προβλέπονται σε αυτές τις περιστάσεις».

Στο ορυχείο Λιγνίτη στο Προσήλιο Κοζάνης εξορύσσεται ορυκτό ξυλοκάρβουνο υψηλής θερμογόνου δύναμης που αγοράζει εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ για να εμπλουτίζει τον δικό της μίγμα καυσίμου που χρησιμοποιεί στον ΑΗΣ Μελίτης.

H εταιρία στα πλαίσια της διεύρυνσης της τεχνογνωσίας της επιχειρεί πιλοτικά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον τομέα της εκμετάλλευσης λιγνιτωρυχείων ταυτόχρονη εφαρμογή των μεθόδων ανοικτής εκσκαφής και υπόγειας εκμετάλλευσης μεταλλείου. Η επιτυχία του ανωτέρω εγχειρήματος θα εξασφαλίσει:
Ι) τη μεγαλύτερη δυνατή απόληψη του κοιτάσματος λιγνίτη στο λιγνιτωρυχείο Προσηλίου καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο λιγνιτωρυχείο πληρεί τις προϋποθέσεις εφαρμογής. Έτσι δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης κοιτασμάτων λιγνίτη που εξαιτίας του υψηλού κόστους εξόρυξής τους θεωρούνταν εώς σήμερα μη απολήψιμα.
ΙΙ) την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη λιγνίτη.

Τα τελευταία χρόνια η εξόρυξη του λιγνίτη στο συγκεκριμένο ορυχείο σταμάτησε να γίνεται επιφανειακά και πραγματοποιείται μόνο μέσα από τις υπόγειες στοές.
H επιφανειακή εκμετάλλευση χαλαζιακού κοιτάσματος από την ΜΕΤΕ ΑΕ

Επίσης η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της στην εκμετάλλευση κοιτάσματος χαλαζία στην Μελίτη Φλώρινας, για τον  οποίο γίνονται προσπάθειες εξαγωγής στο σύνολό του.