ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣΧΟΛΙΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ

Ολική επαναφορά στις Σκουριές

[του Δημήτρη Δελεβέγκου]

Την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όπως και την ανανέωση της συνεργασίας με υπεργολάβους, συνεχίζει η Eldorado Gold στο εργοτάξιο των Σκουριών Χαλκιδικής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την προ εβδομάδων έγκριση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην τεχνική μελέτη και την οικοδομική άδεια για την κατασκευή της μεταλλουργικής μονάδας.

Στην ομαλοποίηση της κατάστασης στη Χαλκιδική αναφέρθηκε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, Paul Wright, σημειώνοντας πως αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται στην περιοχή εργασίες, όπως θεμελιώσεις ή έργα για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης στη μονάδα. Πρόκειται για μέρος ενός συνολικού επενδυτικού πλάνου 345 εκατ. δολαρίων που υλοποιεί ο καναδικός όμιλος στην περιοχή.

Συνολικά οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Eldorado Gold για το σύνολο της δραστηριότητάς της εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν, για το 2016, σε περίπου 95 εκατ. δολάρια για τις υφιστάμενες επενδυτικές δραστηριότητες και 250 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη νέων έργων. Τα ποσά αυτά υπερβαίνουν την προγενέστερη πρόβλεψη για επενδύσεις της τάξης των 105 εκατ. και 235 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, λόγω της επανέναρξης ταυ έργου των Σκουριών, για το οποίο, κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, επενδύθηκαν 5,9 εκατ. δολάρια.

Στην περιοχή ο καναδικός όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός, σχεδιάζει τη συνδυαστική υλοποίηση επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης: η πρώτη θα διαρκέσει περίπου επτά χρόνια και η δεύτερη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η απόληψη των 2/3 του κοιτάσματος, θα έχει διάρκεια 21 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, αρχές του 2016, είχε ανακοινώσει ότι προχωρά στην αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στις Σκουριές και το πλαίσιο αυτό, είχε θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της, καθώς έπρεπε να περιοριστεί στην υλοποίηση έργων συντήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη δεύτερη φάση η Ολυμπιάδα

Στα υπόλοιπα έργα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Eldorado, Paul Skayman, στην Ολυμπιάδα ξεκινά η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει την κατεργασία μεταλλεύματος με σκοπό την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου αργύρου, ψευδάργυρου και χρυσού. Η πρώτη φάση του έργου περιελάμβανε την υλοποίηση εργασιών περιβαλλοντικής αποκατάστασης, αναβάθμισης της μονάδας και κατεργασίας των αποθέσεων.

Ο στόχος της εταιρείας παραμένει αμετάβλητος για έναρξη το 2017 της παραγωγής του μεταλλεύματος (385.000 τόνων περίπου ετησίως) που κατεργάζεται το ανακατασκευασμένο εργοστάσιο της. Εξάλλου, την περασμένη άνοιξη το ΥΠΕΝ προχώρησε στην έγκριση της αδείας εγκατάστασης του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, έργου που είναι προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ. Κατά το β’ τρίμηνο της χρονιάς η εταιρεία επένδυσε για το έργο της Ολυμπιάδας περίπου 30 εκατ. δολάρια.

Τα δύο μεταλλεία στην Τουρκία

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν και κατά πόσο επηρεάζεται από το χάος στην Τουρκία η δραστηριότητα της Eldorado στη χώρα, όπου διαθέτει δύο μεταλλεία σε Kisladag και Efemcukuru. Όπως ανέφερε ο Skayman, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, που διαδέχτηκε τα γεγονότα στη γείτονα, δημιουργεί οφέλη για τον καναδικό όμιλο. “Στην Τουρκία δραστηριοποιούμαστε απρόσκοπτα εδώ και 20 χρόνια, με την εμπειρία μας εκεί να είναι θετική. Εκτιμούμε ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση”, σχολίασε ο Wright.

Τα μεγέθη

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η εκτιμώμενη παραγωγή χρυσού τοποθετείται στις 570.000 ουγκιές, με μέσο κόστος για την εμπορική παραγωγή ύψους 595 δολ. (ανά ουγκιά) και συνολικό κόστος 930 δολ.Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εταιρεία παρουσίασε έσοδα της τάξης των 107 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εμφάνισε ζημίες περίπου 330 εκατομμυρίων δολαρίων (από 199 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2015).

Η εταιρεία εκτιμά ότι η δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα θα της αποφέρει έσοδα 40 εκατομμύρια δολάρια το 2016, της τάξης των 140 εκατομμυρίων το διάστημα 2017-2019 και 154 εκατ. δολ. το 2020. Όσον αφορά τη μετοχή της (ELDΟ), οι αναλυτές προβλέπουν, σε ετήσια βάση μέση τιμή-στόχο ύψους 5,65 δολαρίων, με υψηλό τα 7 δολάρια και χαμηλό τα 4,09 δολάρια.
Η τιμή της μετοχής που δοκιμάστηκε λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανέρχεται σήμερα σε 5,35 δολάρια.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 06/08/2016]

Εμείς να θυμίσουμε κάτι που έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές πλέον, τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου καθώς και από απλούς πολίτες. Ούτε η δαιμονοποίηση και η de facto απόρριψη της εξόρυξης και της κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας που κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των φυσικών πόρων είναι πλέον αποδεκτή. Ούτε όμως και η άκριτη αποδοχή των επενδύσεων, στη λογική της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, χωρίς την ολοκληρωμένη εξέταση και διασφάλιση του συνολικού αναπτυξιακού οφέλους, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι πράξη συμβατή και αποδεκτή. Μόνο που ήρθε η ώρα αμφότερα τα παραπάνω να γίνουν πράξη και  να αποκτήσουν αντίκρυσμα εν τοις πράγμασι… Τόσο από τους εκμεταλλευτές, όσο και από την πολιτεία, αλλά και τον ακαδημαϊκό ορθολογισμό….

 

Σχετικά Άρθρα