ΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Η τιμή του αζουρίτη και το “tirage” των ορυκτών!

Crystal cluster azurite, Lavrion, Greece

[του Δημήτρη Μηνατίδη]

Οι συλλέκτες γραμματοσήμων είναι εξοικειωμένοι με τον γαλλικό όρο “tirage”, ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς και σημαίνει τον αριθμό των γραμματοσήμων τα οποία εκτυπώνονται σε μια σειρά (In Auflage von Briefmarken ist die Anzahl der Kopien einmal gedruckt). Τα γραμματόσημα δημιουργούνται (σχεδιάζονται και τυπώνονται) από τον άνθρωπο. Μικρός αριθμός γραμματοσήμων, δηλαδή μικρό “”tirage”” εκδίδονται από μικρές χώρες. Ως εκ τούτου τα γραμματόσημα των μικρών αυτών Χωρών είναι σπανιότερα και ως σπανιότερα έχουν μεγαλύτερη αξία απ΄ ό,τι τα γραμματόσημα των μεγάλων χωρών με μεγάλο “tirage”.

Ας εξετάσουμε τώρα την περίπτωση “tirage” δειγμάτων ενός ορυκτού, πχ. του αζουρίτη. Τα δείγματα αζουρίτη δημιουργούνται όχι από τον άνθρωπο, αλλά από τη μητέρα Γη.

Η τιμή ενός δείγματος αξουρίτη εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως είναι το σχήμα και τη μορφή των κρυστάλλων (σπασμένο ή όχι), τον αριθμό τον κρυστάλλων, το μέγεθος των κρυστάλλων, το μέγεθος των κρυστάλλων αζουρίτη, τυχόν εγκλείσματα, ψευδομορφώσεις, λάμψη, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.

Οι συλλέκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος του κοιτάσματος αζουρίτη από όπου το δείγμα προέρχεται ή το βαθμό προσβασιμότητας στην περιοχή όπου βρίσκεται το κοίτασμα αζουρίτη. 



Πράγματι, αρκετοί συλλέκτες, κυρίως από το εξωτερικό που καταφθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά, έρχονται να αγοράσουν ορυκτά από το κατάστημά μας στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, όταν επιλέγουν το δείγμα του αζουρίτη που τους αρέσει, ζητούν για την τιμή του.

Οταν λέω την τιμή, μερικοί απ΄αυτούς σχολιάζουν: “Ω! μπορούμε να αγοράσουμε ισοδύναμο δείγμα αζουρίτη από Bisbee, Morenci, Αριζόνα στις ΗΠΑ, στη μισή τιμή”

Επειδή έχουμε λογικές τιμές, σχολιάζω και εγώ με τη σειρά μου: “Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι το δείγμα αζουρίτη από το Bisbee, Morenci και  Αριζόνα στις ΗΠΑ, προέρχεται από ένα τεράστιο κοίτασμα, ενώ το δείγμα αζουρίτη από το Λαύριο προέρχεται, κατά καιρούς, από κάποιες φλέβες πολύ μικρότερου κοιτάσματος”.

Με άλλα λόγια, το  “tirage” αζουρίτη των δειγμάτων από το Λαύριο είναι μικρότερο από το “tirage” δειγμάτων αζουρίτη από την Αριζόνα. 

Θα “σεβόμουν” ένα ισοδύναμο (ισάξιο) δείγμα αζουρίτη από την Γροιλανδία ή από τη Σελήνη (αν υπάρχει αζουρίτης εκεί) το οποίο θα κόστιζε περισσότερο από ένα δείγμα αζουρίτη σε μια ευκολότερα προσβάσιμη περιοχή. Για τα αντίστοιχα δείγματα αζουρίτη, οι συλλέκτες συνήθως δεν λαμβάνουν υπόψη το “tirage”και τη δυσκολία πρόσβασης σε ένα κοίτασμα σε μία περιοχή.

Με τον ίδιο τρόπο σκέψης [“tirage”και δύσβατο περιοχής] θα μπορούσαν επίσης να αξιολογηθούν και άλλα ορυκτολογικά δείγματα σε σχέση με την τιμή τους.

GeMin-ORYKTOLOGIKA NEA–NEWS ON MINERALS

http://www.gemin.eu/

Σχετικά Άρθρα