ΑΔΡΑΝΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ/ΔΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τα λατομεία περιοχής Ορεινού Ογκου του Υμηττού και το ΠΔ για την προστασία του

Αυξημένη προστασία στο σύνολο του ορεινού όγκου του Υμηττού προβλέπει το προεδρικό διάταγμα «περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων». Το νέο προεδρικό διάταγμα αντικαθιστά το προηγούμενο του 1978 και στηρίζεται σε μελέτη του Οργανισμού Αθήνας.

Το προεδρικό διάταγμα ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 187/ Δ/ 16.6.2011) και αφορά στο κομμάτι του Υμηττού που περικλείεται από τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Παιανίας.

ΠΔ «Περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων» [ΦΕΚ 187/ Δ/ 16.6.2011] 

Σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία δυο μητροπολιτικών πάρκων (Γουδή – Ιλίσια), που θα συνδέουν την πόλη με το ορεινό σύστημα, αλλά και για τη σύσταση φορέα διαχείρισης.

Η προβλεπόμενη ζώνη Α απόλυτης προστασίας εκτείνεται σε έκταση σχεδόν 100.000 στρεμμάτων και κατά περιοχές φθάνει στο σχέδιο πόλης. Σε αυτήν εντάσσονται τα σημαντικότερα ρέματα και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η δόμηση απαγορεύεται πλήρως. Περιφερειακά αυτής ή με μορφή θυλάκων αναπτύσσεται η ζώνη Β με χρήσεις υπαίθριου αθλητισμού και πολιτισμού καθώς και εκπαίδευσης, με όρους πολύ αυστηρότερους των προ υφισταμένων.

Παράλληλα θεσπίζεται κατάλογος αυθαιρέτων κτισμάτων, απαγορεύονται οι υπαίθριες πινακίδες διαφήμισης, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ενώ προβλέπεται χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης βιομηχανιών.

Στο άρθρο 7 (Μεταβατικές διαταξεις) γίνεται αναφορά και στα λατομεία (πολλά ανενεργά αλλά και δύο εν ενεργεία) της περιοχής. Συγκεκριμένα:  “Όλα τα λατομεία τα κείμενα εντός των ζωνών προστασίας, χαρακτηρίζονται ως ανενεργά. Επιβάλλεται μόνο η αποκατάσταση δίχως εξόρυξη, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και η απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής προϊόντων. Τα λατομεία αυτά οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος εντός τριών (3) ετών από τηνημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος”.

Η λατομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στον Υμηττό υπήρξε ιδιαίτερα έντονη κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Το κέντρο λατόμευσης στην περιοχή του ορεινού όγκου από αρχαίων χρόνων, υπήρξε η περιοχή του Καρέα- Ν. Ελβετίας.

Σήμερα η λατομική δραστηριότητα από την πλευρά την ορατή του λεκανοπεδίου έχει σταματήσει το 1976.Ο Οργανισμός Αθήνας, στα πλαίσια του προγράμματος της αποκατάστασης των ανενεργών λατομείων (Ν. 2742/79 άρθρο 25), προώθησε τις αναπλάσεις σε ορισμένα από αυτά.

Τα λατομεία (ανενεργά σχεδόν στο σύνολο τους) έτσι όπως κατανέμονται από νότο προς βορά, είναι τα εξής: 1. Περιοχής Κρεβατάκια Βάρης 2. Αιξωνή 3. Πρώην «Παπαμιχαήλ και ΣΙΑ» 4. Τερψιθέας Γλυφάδας 5. Πρώην «Βλάχου» 6. Νεκροταφείο Αργυρούπολης 7. Πρώην «Κιούση» 8. Τα λατομεία στο Κακόρεμα Καρέα 9. Τα λατομεία της Νέας Ελβετίας 10. Το λατομείο πρώην «Μαμάη» 11. Το λατομείο πρώην «Καζακόπουλου» 12. Τα λατομεία των Γλυκών Νερών 13. Το λατομείο «Λαμπρικά» 14- 15. Τα ενεργά λατομεία «Κυριακού» και «Τριάς- Εμπορολατομική»

 

Σχετικά Άρθρα