ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣΕνεργειακή ΜετάβασηΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Τα 50 κρίσιμα ορυκτά για την ασφάλεια των ΗΠΑ

 
Στην εικόνα, με βάση δεδομένα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), παραθέτουμε όλα τα ορυκτά/μέταλλα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κρίνει ως κρίσιμα τόσο για την οικονομική όσο και για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Κρισιμες Ορυκτών Πρώτες Υλες (ΚΟΠΥ) δεν έχει μόνο η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες που, ενώ έχουν μεγάλη οικονομική και αναπτυξιακή σημασία για την Βιομηχανία (Economic Importance), εντούτοις η αμερικανική οικονομία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές τους (Supply Risk). 

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 ως μέρος της δέσμευσής τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ενδέχεται να μην έχουν τα κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων τους. Η αμερικανική πράσινη οικονομία θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, μαζί με την ηλεκτροδότηση των μεταφορών.
 
Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την προώθηση αυτών των τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών και των ηλεκτρικών οχημάτων, για την ώρα απουσιάζει η δεν είναι επαρκής . Όπως είναι λογικό, αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον. Σε αυτό το γράφημα, με βάση δεδομένα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), παραθέτουμε όλα τα ορυκτά που η κυβέρνηση έχει κρίνει ως κρίσιμα τόσο για την οικονομική όσο και για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Τι είναι τα κρίσιμα ορυκτά; Ένα κρίσιμο ορυκτό ορίζεται ως ένα υλικό χωρίς καύσιμο που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία των μεγάλων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, των οποίων η προσφορά μπορεί να κινδυνεύει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γεωλογική σπανιότητα, γεωπολιτικά ζητήματα, εμπορική πολιτική ή άλλα παράγοντες.
 
Το 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια λίστα με 35 κρίσιμα ορυκτά. Η νέα λίστα, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022, περιέχει 15 ακόμη εμπορεύματα. Μεγάλο μέρος της αύξησης στη νέα λίστα είναι το αποτέλεσμα του διαχωρισμού των στοιχείων σπάνιων γαιών και των στοιχείων της ομάδας πλατίνας σε μεμονωμένες καταχωρίσεις αντί της συμπερίληψής τους ως “ομάδες ορυκτών”. Επιπλέον, η λίστα κρίσιμων ορυκτών του 2022 προσθέτει νικέλιο και ψευδάργυρο στη λίστα ενώ αφαιρεί το ήλιο, την ποτάσα, το ρήνιο και το στρόντιο.
 
Η πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι ότι η εγχώρια παραγωγή αυτών των πρώτων υλών είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Eagle Nickel-Copper Mine, Michigan

Για παράδειγμα, το 2021 λειτουργούσε μόνο ένα ορυχείο νικελίου στη χώρα, το ορυχείο Eagle στο Μίσιγκαν. Η βιομηχανική εγκατάσταση εμπλουτισμού αποστέλλει τα συμπυκνώματα της στο εξωτερικό για περαιτέρω επεξεργασία και έχει προγραμματιστεί να κλείσει το 2025. Ομοίως, η χώρα φιλοξενεί μόνο ένα ορυχείο λιθίου, το Silver Peak Mine στη Νεβάδα.

Το Silver Peak είναι μια από τις παλαιότερες δραστηριότητες εξόρυξης στη Νεβάδα. Ιδρύθηκε κοντά σε ένα πηγάδι το 1864, και συνεχίζει μέχρι σήμερα για πάνω από 150 χρόνια.

Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας κρίσιμων ορυκτών της χώρας εξαρτάται από χώρες που ιστορικά ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ.

Κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή ορυκτών/μεταλλευμάτων
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα είναι η μόνη μεγαλύτερη πηγή προμήθειας ορυκτών εμπορευμάτων για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Cesium.jpgΤο καίσιο  Cs, ένα κρίσιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγής, είναι ένα παράδειγμα. Τα αποθέματα 110,000,000 τον. βρίσκονται στον Καναδά, στη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε. Εντούτοις, υπάρχουν μόνο τρία ορυχεία πηγματιτών/πολλουκίτη (το καίσιο εξορύσσεται κυρίως από τον πολλουκίτη) στον κόσμο που μπορούν να παράγουν καίσιο και όλα ελέγχονταν από κινεζικές εταιρείες το 2021.

Επιπλέον, η Κίνα εξευγενίζει σχεδόν το 90% των σπάνιων γαιών του κόσμου. Παρά το όνομά τους,  τα στοιχεία αυτά είναι σχετικά άφθονα στον φλοιό της Γης εντούτοις εμπεριέχονται σε άλλα κοιτάσματα με αποτέλεσμα τη δυσκολία στον διαχωρισμό και την παραγωγή τους. Είναι απαραίτητα για μια ποικιλία προϊόντων όπως ηλεκτρικά οχήματα, προηγμένα κεραμικά, υπολογιστές , smartphone, ανεμογεννήτριες, οθόνες και οπτικές ίνες.

Μετά την Κίνα, η επόμενη μεγαλύτερη πηγή ορυκτών στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο Καναδάς, ο οποίος παρείχε στις Ηνωμένες Πολιτείες 16 διαφορετικά στοιχεία το 2021.

Η αυξανόμενη ζήτηση για κρίσιμα υλικά/ορυκτά
Καθώς οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια στον κόσμο επιταχύνονται, η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προβλέπεται να τριπλασιάσει τη ζήτηση ορυκτών από αυτόν τον τομέα έως το 2040.

Η στροφή προς μια βιώσιμη οικονομία είναι σημαντική και, κατά συνέπεια, η εξασφάλιση των κρίσιμων ορυκτών που είναι απαραίτητα για αυτήν είναι εξίσου ζωτικής σημασίας.

Σχετικά Άρθρα